Vigyázó szemetek a Mátrára vessétek

Vigyázó szemetek a Mátrára vessétek

„Vigyázó szemetek a Mátrára vessétek!” – tulajdonképpen ezt mondta Elizabeth Gabay Master of Wine nemrégiben, amikor másfél tucatnyi mátrai termelő mintegy félszáz borát végigkóstolta. A szakembert sokkolták a szebbnél szebb borok – ítélete igazságtartalmáról mindenki meggyőződhet a mátrai május kisebb-nagyobb kóstolóin.

„Amikor ellátogattam márciusban a Mátrai Borvidékre, arra számítottam, hogy majd lesz néhány idős borász, aki el-elbóbiskol az előadásomon, ehhez képest, fiatal, lendületes borászokkal és borokkal találkoztam – ez az ismerkedés valósággal sokkolt” – fejtette ki nemrégiben Elizabeth Gabay, Master of Wine. Jóllehet Gabay már évtizede követi figyelemmel a magyar bor ügyeit, és kóstol rendületlenül, még ő is úgy gondolta, a Mátrában „jó, ámde olcsó, könnyed, illatos, belépő szintű fehérborok készülnek csak”. A brit borszakértőt meglepte, mire képesek a vulkanikus talajon termett rizlingek, chardonnay-k, sauvignon blanc-ok, rozék, a kísérletező, unortodox vörösborok pedig teljesen lenyűgözték.
Régóta tanakodnak azon a mátrai borászok, milyen fajtát tűzzenek a zászlajukra, ám Gabay szerint olyan sok borból képesek meglepően nagy minőséget előállítani, hogy szerinte inkább ne egy vagy két fajtát promotáljanak, hanem a nagy fajtaválasztékot, a sokszínűséget hangsúlyozzák. A kóstolt borok közül egyébként külön kiemelte az Ákos Pince Nyárestjét, a Csernyik Pince tételeit, Losonci Bálint vörös szürkebarátját, Babiczki cabernet franc-ját és a Molnár és Fiai Sauvignon Blanc-ját és kékfrankos rozéját.

Elizabeth Gabay, Master of Wine
Elizabeth Gabay, Master of Wine

Hazai szakértők véleménye is alátámasztja a Mátrában rejlő kihasználatlan lehetőségeket. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium igazgatója úgy véli, „most, amikor a savakért a világban egyre nagyobb harcot vívnak a borvidékek, komolyan fölértékelődnek azok a területek, ahol a Mátrához hasonlóan viszonylag kiegyensúlyozott és némiképp hűvösebb a klíma. A borvidék remek adottságait támasztja alá az is, hogy fehér- és vörösborból egyaránt lehet komoly borokat készíteni.”
Németh Ágnes, a VinCE főszerkesztője annyit jegyez meg, hogy „a Csernyik Pince 2014-es szürkebarátja nyerte a VinCE Magazin tesztjét, Babiczki László második helyezett lett a Corinthiában megrendezett Wine Star tehetségkutatón, míg a Molnár és Fiai 2015-ös reduktív abasári olaszrizlingje az utolsó cseppig elfogyott a VinCE Budapesten. Az előbb említetteken kívül Szecskő, Losonci Bálint, a Borpalota–Dubicz pincészet mind figyelemre méltóak, de a Nyilas Pincészetet is említhetném, aki könnyen beazonosítható palackjaival ugyancsak a borvidéket népszerűsíti.” – fűzte hozzá Németh Ágnes.
Aki azonban nem hisz a szakértőknek, lelke rajta. A mátrai borok „tudásáról” mindenki meggyőződhet a májusi rendezvényeken. Budapesten május 21-én 30 mátrai borászat mutatkozik be egy elegáns szálloda báltermében, míg május utolsó hétvégéjén, a Mátra Openen Gyöngyöstarján várja az éhes és szomjas vendégeket: könnyű, kemencében sült mangalicával, és Master of Wine-okat lenyűgöző, egyedi borokkal.

(készült a sajtótájékoztató alapján)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .