„Vigyázó szemetek a Mátrára vessétek!” – tulajdonképpen ezt mondta Elizabeth Gabay Master of Wine nemrégiben, amikor másfél tucatnyi mátrai termelő mintegy félszáz borát végigkóstolta. A szakembert sokkolták a szebbnél szebb borok – ítélete igazságtartalmáról mindenki meggyőződhet a mátrai május kisebb-nagyobb kóstolóin.
„Amikor ellátogattam márciusban a Mátrai Borvidékre, arra számítottam, hogy majd lesz néhány idős borász, aki el-elbóbiskol az előadásomon, ehhez képest, fiatal, lendületes borászokkal és borokkal találkoztam – ez az ismerkedés valósággal sokkolt” – fejtette ki nemrégiben Elizabeth Gabay, Master of Wine. Jóllehet Gabay már évtizede követi figyelemmel a magyar bor ügyeit, és kóstol rendületlenül, még ő is úgy gondolta, a Mátrában „jó, ámde olcsó, könnyed, illatos, belépő szintű fehérborok készülnek csak”. A brit borszakértőt meglepte, mire képesek a vulkanikus talajon termett rizlingek, chardonnay-k, sauvignon blanc-ok, rozék, a kísérletező, unortodox vörösborok pedig teljesen lenyűgözték.
Régóta tanakodnak azon a mátrai borászok, milyen fajtát tűzzenek a zászlajukra, ám Gabay szerint olyan sok borból képesek meglepően nagy minőséget előállítani, hogy szerinte inkább ne egy vagy két fajtát promotáljanak, hanem a nagy fajtaválasztékot, a sokszínűséget hangsúlyozzák. A kóstolt borok közül egyébként külön kiemelte az Ákos Pince Nyárestjét, a Csernyik Pince tételeit, Losonci Bálint vörös szürkebarátját, Babiczki cabernet franc-ját és a Molnár és Fiai Sauvignon Blanc-ját és kékfrankos rozéját.
