A világ legjobb bora az aszú!

A világ legjobb bora az aszú!

E felől semmi kétség, kár, hogy ezt pont mi, magyarok, nem tudjuk. Vagyis ha tudjuk, kevésbé értékeljük azt, amink van. Legfőképpen karácsonykor szoktuk a beigli mellé letenni az asztalra, ha pedig ajándékba visszük, 2 év múlva is a nappali szekrény tetején találjuk. Hogy miért van ez így, ezt tényleg nem tudom.

Szóval, ha kivételesebbé szeretnéd tenni a mindennapok pillanatát és értékessé az együtt töltött időt, válaszd az aszút és szakíts azon szokásokkal, hogy az aszúfogyasztáshoz kizárólag valamilyen különleges ünnep kell. Teremts új hagyományokat az életedben, küzdj a sztereotípiák ellen és rombold le ezeket. Élvezd a hétköznapokat, az élet egyszerűségét és arra szánj időt, ami boldoggá tesz. Semmi másra, és ehhez egy pohár aszú mindig jó választásnak bizonyul. Mert akár egy izgalmas könyv vagy zene, az aszú is képes a lelket egy másik dimenzióba helyezni. Tehát igyatok bátran aszút, akkor, amikor éppen jól esik. Az aszú nemzeti ügy. Remélem egyszer, majd egyre többen így fogják gondolni, addig pedig koccintsatok gyakrabban aszúval. És még egy fontos dolog: ne essetek bele a magyar „bor-világhír” csapdájába, hiszen csak egy borvidékre és egy fajta borra érvényes a világhír. Tokaj és az aszú! Minden másból – mennyiségben, de főleg minőségben is – van bőven a világban. Tokajból és aszúból nincs, és nem is lesz!

Grand Tokaj, Tokaji Aszú 2013

100%-ban felvásárolt aszúszemekből készült, főleg furmint és hárslevelű aszúszem, de kisebb mennyiségben tartalmaz zétát, kabart, kövérszőlőt és sárgamuskotály aszúszemet is. Az alapbor pedig 100% furmint. Világos citromsárga szín, közepestől kissé visszafogottabb aromaintenzitás, friss, modern felfogású megjelenés, ami az ízjegyeire is egyaránt érvényes. Illatában elsősorban zamatos japán barack és kajszibarack, friss citrusok, fehér szirmú virágok, pihenve pedig előbújik a kandírozott citromhéj, akácméz és egy leheletnyi fehérbors. Kóstolva rendkívül jó savak, szép szerkezet, tisztaság, ízjegyeiben pedig visszaköszönnek az aromatikájában tapasztalható jegyek, kiegészülve déli gyümölcsökkel és pomeloval is. Friss, modern, könnyen iható – ezek jutnak eszembe a 2013-as Grand Tokaj aszúról, miközben észreveszem, hogy már a második pohárnál tartok, miközben írom ezeket a sorokat. Ha valaki a benne lévő komplexitást szeretné díjazni, akkor talán 7/10 pont, ha valaki a frissességet, könnyen ihatóságot és a játékosságot, akkor sokkal inkább a 8. Megyek és töltök még egy pohárral, talán gondolkodom kicsit rajta, de bevallom őszintén: engem legkevésbé érdekelnek a pontok.

 


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .