Villa Tolnay Sauvignon Blanc Amphora 2015

Villa Tolnay Sauvignon Blanc Amphora 2015

A Villa Tolnay, illetve Nagy László birtokigazgató és társtulajdonos meghívására, néhány napja ellátogattam a Csobánc-hegyi bázisra, ahol a másfél napos túra alkalmával kóstoltam rengeteg új és régi évjáratú bort, megnéztem a szőlőültetvényeket és az új beruházásokat. A kóstolt borokkal egy másik írásban fogok majd foglalkozni, most inkább az ajándékba kapott amforás sauvignon blanc-ról szeretnék írni néhány szót.

Villa Tolnay Sauvignon Blanc Amphora 2015

“Egy ausztriai tanulmányút indított el minket ezen az úton, ahol Sepp Muster borászatát látogattuk meg. Ezek után döntöttük el, hogy mindenképp szeretnénk amforás borokkal foglalkozni. Nagyon sokan az amforát csak érlelésre használják, vagy csak mustot tesznek bele, de nálunk ez teljesen másképp működik. Száz százalék cefrén erjesztünk, majd utána közel négy hónapig ott is marad, onnan pedig hordóba kerül, végül pedig palackba.” – számol be facebook oldalán a 2015-ös sauvignon blanc-ról Nagy László, az eredmény szerintem izgalmas lett.

Ahogyan megszoktuk a pincészettől, a borok sokkal inkább a területről, mintsem a szőlőfajtákról szólnak, időt és teret követelnek maguknak. Egy biztos: azok, akiknek az újvilági sauvignon blanc az etalon, inkább keresgéljenek más irányban. Koncentrált illatjegyek, friss és szárított virágokkal, sárgabarack, narancsvirág és kandírozott citrusok, szőlőlé, körte kompót, kamillavirág, méz, és ha némi időt engedünk a bornak a pohárban, akkor a szőlőfajta is felbukkan diszkréten. A korty viszonylag telt, a savai vibrálnak, a kortyvégén pedig némi só és grapefruithéj. Izgalmas illat-és ízjáték kavalkád, a bor pedig még napokkal a felbontás után sem esik szét. 7-/10.


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Ehhez viszont új mentalitást kell hozni a balatoni vendéglátásban, és el kell felejteni, hogy reggel elkészítik az ételeket, majd egész nap melegen tartják az infralámpa alatt – vallja Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, és a Magyar Bocuse d’Or […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .