Villa Tolnay – új utak, de a megszokott magas minőség

Villa Tolnay – új utak, de a megszokott magas minőség

„Felérve a Csobánc-hegyre pazar rálátás nyílik az egész borvidékre, valahogy nem lehet betelni a látvánnyal. Távlatok, színek és történetek elevenednek meg a szemünk előtt, a lábunk alatt pedig millió éves történelem és múlt. Csak távol a város zajától, a természet közelségében képes az ember megérteni a csend fogalmát, így érthető miért töltötte a második világháború alatt itt idejét Tolnay Klári, és miért döntött úgy 2004-ben a jelenlegi tulajdonos, a svájci üzletember Philipp Oser, hogy ebben a festői környezetben szeretne borokat készíteni. (…) Ha pedig ellátogattok a borvidékre, álljatok meg egy pillanatra és teremtsétek meg lelketekben azt a békét és nyugalmat, ami körbevett engem a Csobánc-hegyre felmászva. Az életben minden más érzés múlandó. Végül is Hamvas Bélának van igaza: Igyatok, a többit majd hozza a bor.” – írtam közel egy évvel ezelőtt, amikor a Villa Tolnay meghívásának köszönhetően két napot töltöttem a birtokon. A részletes beszámolóm ITT olvasható.

Az azóta eltelt időben sok minden történt a birtokon: a Balaton északi partján, a Csobánc-hegy lábánál található pincészet fennállása során a legnagyobb fejlesztést hajtotta végre, amelynek eredményeképpen egy borászati tevékenységre tökéletesen optimalizált termelőegység jött létre. A többfunkciós, összesen 700 m2-es alapterületű föld alatt kiépített épületben acéltartály-park, vörösboros érlelőpince, palackozó üzem, palackos érlelő, raktár, valamint dolgozói szobák és irodák találhatók. A szőlőtermesztés és a szüret során továbbra is az egyszerű kézműves munkavégzésre összpontosítanak, a feldolgozás és must tisztítás során pedig mellőzik a kén hozzáadását. És ahogyan ilyenkor szokás a pincészet arculata is teljesen megújult: új logó és új boroscímkék díszítik a palackokat, a minimalista stílus jegyében. A logó Gyulakeszi régi címerén alapul, de szakítva a műanyaggal, boraikat környezetbarát viasszal zárják le ezentúl. Éppen e miatt, ha esetleg valaki szeretné évekre eltenni a borokat, annak azt tanácsolják, hogy a palackon lévő viaszt bontsa meg, hiszen a bor csak így tud tovább fejlődni.

A megújult címkékkel és borokkal Philipp Oser (tulajdonos-főborász), és a Villa Tolnay társtulajdonosa és birtokigazgatója, Nagy László jelenlétében találkoztam egy szakmai kóstoló keretén belül a Kóstolom Borbárban.

Villa Tolnay Csobáncz Olaszrizling Panoráma 2016 ***

Pfalz-i klón, az alapanyag 1 hektáros ültetvényről, 50 éves tőkékről származik, aroma-és ízjegyeiben alma és citrusok, melyhez árnyaltan egy kis lapos barack is társul. 6

Villa Tolnay Csobáncz Zöldveltelini Panoráma 2017 ***

Egy kiegyensúlyozott, jó évjáratnak a termése, tiszta, friss, ropogós, de területorientált ízekkel. Kellőképpen koncentrált, minden szépen összeállt benne, de az idő még kerekebbé és szebbé fogja varázsolni a palackban. Nyári alma, citrusok, őszibarack illatában, kis magvak és sós-citrusok a háttérben, melyhez társul kevés zöldfűszer is. A korty – mint általában a legtöbb Tolnay bornál – inkább a területről szól. Ha keresnétek a piacon, még várnotok kell egy kis ideig, mivel Philipp Oser tervei szerint nagyjából másfél évig szeretnék még érlelni a palackban. 6

Villa Tolnay Tenger Fehér Cuvée 2017 **

A házasítás fele chardonnay, a többi 50% pedig majdnem egyenlő arányban rajnai rizling, zöldveltelini és olaszrizling. Az elhangzottak szerint az arányok évente változhatnak, az egyetlen biztos pontja a házasításnak a chardonnay lesz, melyet 300 literes barique hordókban érlelnek a birtokon. Precíz, biztos kezekre és tudásra utal a bor, könnyedén tartalmas. Aromajegyeiben a fehér gyümölcsökön van a hangsúly, kis akácméz, tavaszi virágok, licsi és alma teszik továbbá kerekké az összetett illatát. A hordó épp csak érintésnyire jelenik meg, a háttérben pedig felismerhetően Villa Tolnay-is. Szájban szintén gyümölcsös, kiegészítve érett citrusokkal, körtével, és a hordóból származó finom fűszerekkel és ízekkel. 7-

Villa Tolnay Csobáncz Chardonnay Panoráma 2017 ***

Csobánc válasza Burgundiának – mondja Philipp Oser, miközben ecsetelni a terveket és a pincészet borait. Mindenesetre a klónok Franciaországból, Meursault-ból származnak. Spontán erjedés, majd az alapanyagot új hordókban érlelték. Gazdag illat, mely meghálálja a hosszabb levegőztetést, benne fehér-és sárga húsú gyümölcsök, kis birs, virágméz, krémesség. A hordó jelenléte itt erőteljesebb, kóstolva tartalmas, szép egyensúllyal bíró bor, de adjunk neki palackban még 2 évet. Minden esélye megvan, hogy nagy bor legyen belőle. Most 7-, a többit pedig az idő majd eldönti.

Villa Tolnay Csobáncz Cabernet Franc Unfiltered 2017 ***

Fiatalos megjelenés, illata tele primőr, ropogós gyümölcsökkel, elsősorban piros-és fekete bogyósokkal, kontúrként kék virágok, feketebors és édesfűszerek. A korty hozza az illatában tapasztaltakat, hozzájuk szilva, idővel szárított eper és meggy. Élénk, de nem bántó savak, moderált alkohol, a tannin viszont még fiatalnak hat. Bár most is nagyon jó ivású, véleményem szerint egy-másfél év még kell neki a palackban. 6

Mint észrevehető a címkéken, a Villa Tolnay mostantól csillagos rendszert alkalmaz a palackokon, ezekről picit bővebben:

* egyszerűbb felépítésű borok – pl. a korábbi Tavasz néven futó széria – a címkén a szőlőfajta jelenik meg, az elkészítési mód acéltartály és szükség esetén hordós érlelés.

** részben fahordós borok, ezek lehetnek házasítások vagy fajtaborok, általában olyan tételek kerülnek a 2 csillagos megjelölésű palackokba, melyek a pincészet szerint az adott évben, elvárásuk szerint nem érik el a három csillagos minőségi besorolást.

*** a pincészet kiemelkedő tételei, a legmagasabb minőség, ezek lehetnek dűlős borok, vagy házasítások.

(köszönöm a meghívást)


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Csapody Balázs: Nem csak Budapest privilégiuma a jó minőség

Ehhez viszont új mentalitást kell hozni a balatoni vendéglátásban, és el kell felejteni, hogy reggel elkészítik az ételeket, majd egész nap melegen tartják az infralámpa alatt – vallja Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, és a Magyar Bocuse d’Or […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .