Villányi muzeális borok kóstolója: terítéken a franc

Villányi muzeális borok kóstolója: terítéken a franc

Idén novemberben már az 5. Villányi Franc konferenciát rendezték meg Villányban, az eseménynek a Bock Pince rendezvényterme adott otthont. A szakmai nap záróakkordjaként muzeális borokat kóstolhattunk, amelyen jól lemérhettük a cabernet franc érési potenciálját. Íme, a sor:

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Cabernet Franc 2008

A Mandolás-dűlő termése, amely tartályban erjedt három hétig, majd 225 literes zempléni és mecseki tölgyfa hordókba került, ahol lebomlott az almasav és érlelődött 17 hónapon keresztül. A hordók 30%-a új, 30%-a egy éves, a többi 40%-a pedig idősebb. Illatában finoman cserzett bőr, szalma, dohány, toffee, cappuccino, aszalt szilva, aszalt paradicsom, füge és datolya vonul fel. Kóstolva az elegánsan érett, de nem oxidált vörösbor karaktert kapjuk, a tannin finom szemcsés, szép savak kísérik végig a nem túlzó testet. Jó egyensúlyban lévő bor. A korty díszítőelemei közül is a datolya, dohány, füge, szilvalekvár, szeder, feketeribizli, fekete bors emelhető ki. Szépen fejlődő, még sok gyümölcsöt mutató bor. 7,5 pont

Polgár Pincészet Cabernet Franc Barrique Családi válogatás 2007

Az alapanyag a Hunyadi-dűlőben termett, majd acéltartályos erjesztés után első és másodtöltésű barrikban pihent. Illatában bőrösség, csipkebogyó, aszalt szilva, szantálfa, füst, szegfűszeg, füstölt sonka, toast. A korty textúrája finom, tanninja finom szemcsés. A savak élnek, de az alkohol még mindig melegítő érzést ad. Egyértelműen oxidáltabb stílusú bor, megfelelően hosszú lecsengéssel. 7 pont

Weninger & Gere Pincészet Cabernet Franc Selection 2006

Acéltartályban erjedt, majd az almasav hordóban alakult át tejsavvá. 16 hónapig pihent hordóban, az új fa aránya 80%. Illatában a fűszerek uralkodnak: fahéj, fekete bors, szegfűszeg, de a dohány és a sült hús füstössége mellett megjelenik az aszalt füge, datolya és szilva is. Kóstolva élettel teli, elegáns, harmonikus bor, finom tanninokkal társítva. Ízjegyeiben aszalt gyümölcsök, aszalt paradicsom, tejcsoki, toffee és sült hús fedezhetők fel. Sokáig megmaradó élmény. 8 pont

Villányi Franc konferencia

Csányi Pincészet Cabernet Franc 2002

Az acéltartályos erjesztést 16 hónapos hordós érlelés követte. Korát meghazudtoló elsődleges gyümölcsösség uralja az illatot (cseresznye, fekete szeder, áfonya, érett meggy), de gyógynövények és aszalt paradicsom, fahéj és pici füstösség is felfedezhető. Kóstolva is a piros bogyósok és a nem túláradó erdei gyümölcsök vezetik az ízvilágát, de dohányos, tölgyes, száraz avaros, indiai füstölős érzet is érkezik. A tannin még mindig fontos szerepet játszik, várhatóan már nem is lesz kedvesebb. A tanninérzetet leszámítva szép bor, mert izgalmasak az aromái. 6,5 pont

Tiffán Ede Pincészet Cabernet Franc 1999

Bogyózás és zúzás után 2 napos hidegáztatás, majd tartályos erjesztés következett. A spontán almasavbomlás részben tartályban, részben hordóban történt. 225 literes hordóban pihent 18 hónapot. Izgalmas, komplex, sokrétű illat: szalma, avar, dohány, cédrus, füge, datolya, sült hús, aszalt szamóca, liofilizált málna, hecsedli. Tanninjai rendeződtek, az alkohol belesimult a testbe és a savak is finoman kerekek. Harmonikus bor, ízjegyeiben dohánylevél, sült hús, szegfűbors, tonkabab, édes kömény, aszalt szamóca, szárított cseresznye, mentalevél. Kifejezetten komplex és sokáig tartó élmény nyújt. 8,5 pont

Bock Pince Cabernet Franc 1993

20 hl-es fa erjesztőkádban erjedt, majd egy évig ászokhordóban érlelődött. Visszafogott illatában érett húsosság, steak, bőr, hecsedlilekvár és aszalt szilva jelenik meg. Érzésem szerint ez a bor most túl van a csúcson. Vagy csak palackvariáció? Mindenesetre lustának tűnik… 5,5 pont

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: Kiss Gadget Zoltán


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..