Zöld bor-e a Vinho Verde?

Zöld bor-e a Vinho Verde?

Az utóbbi időben egyre gyakrabban hallom amatőr borkedvelők szájából azt a kifejezést, amint éppen egy Vinho Verde bort kóstolnak, hogy zöld bor. Ezért arra gondoltam, hogy tegyük most tisztába ezt a kérdést: zöld bor-e a Vinho Verde? A válasz természetesen nem.

Vinho Verde Portugália (és egyben Európa) legnagyobb és egyik legrégebben elhatárolt borrégiója. Történelmi dokumentumok igazolják, hogy a Vinho Verde borokat már Douro színrelépése előtt, a 16-17. században is gyakran exportálták Észak-Európába, elsősorban az Egyesült Királyságba. A régió neve portugálul valóban „zöld bor”-t jelent (vinho = bor, verde = zöld), de a bor elnevezése korántsem a színéhez kapcsolódik, hanem az előállítási helyéhez.

A Vinho Verde név eredete a régió fényesen zöldellő, hegyes-dombos természeti tájaira utal, melyek túlnyomórészt még télen is zöldek maradnak. Északról Spanyolország, nyugatról pedig az Atlanti-óceán határolja, melynek közelsége rendkívül produktív terroirt biztosít. A földrajzilag jó fekvésű régióban az atlanti hatás enyhe éghajlatot eredményez, mely a többnyire gránit talajjal és a heves esőzésekkel együtt a régió borainak frissességében, könnyedségében és eleganciájában tükröződik vissza. A jelenleg közel 34 000 hektárnyi szőlőültetvény több tízezer termelőnek ad otthont, akik évente mintegy 85 millió liter bort állítanak elő, mellyel erőteljesen hozzájárulnak az ország fejlődéséhez. Az itt előállított, Vinho Verde eredetmegjelölésű borok egyedülállóak és világszerte nagyon kedveltek. Az óceán felől érkező nedves szelek lehetővé teszik a hozamok emelkedését is. A magas csapadék és a nedves nyár miatt viszont a gombás betegségek minden évben komoly veszélyt jelentenek a szőlők számára. Ezt hivatott részben ellensúlyozni a nyitott, függőlegesen kiképzett pergolák által biztosított szellőzés.

Az 1908 óta elhatárolt borrégió annyi mikroklímával rendelkezik, hogy 9 alrégióra osztották fel, melyek mind egyedülálló tulajdonságokkal járulnak hozzá a borok karakteréhez. A legegyedibb alrégió az északon fekvő Monção e Melgaço, amely védett az Atlanti-óceán közvetlen hatásaival szemben, így a kontinentális hatások miatt testesebb, magasabb alkoholtartalmú borokat ad. Ez az alrégió ad életet az Alvarinho szőlőből készült fehérbornak, amely a terület legemblematikusabb fajtája. Az Alvarinho általában alacsonyabb hozammal rendelkezik és magasabb alkoholszintet (11,5-14%) érhet el. A szőlő testes, száraz borokat eredményez, összetett, finom, friss aromákkal, melyek őszibarackra és citrusfélékre emlékeztetnek, jellegzetes ásványossággal és kissé füstös tulajdonságokkal. Monção e Melgaço-tól délre találhatók Lima, Cávado és Ave alrégiók, ahol a fő szőlőfajta a Loureiro, amely a másik leghíresebb és legnépszerűbb fehér szőlőfajta a régióban. Ez a szőlő nagyobb hozamú és nagyon aromás, friss borokat ad, gyakran citrus- és virágillatokkal.

A Vinho Verde borok (a saját oldalamon ITT, több kóstolási jegyzetet is találhattok ezekről a borokról) mintegy 86%-a fehérbor, melyet általában fiatalon fogyasztanak. Intenzív, mégis finom savszerkezetűek, ízükben harmonikusak, a felhasznált szőlőtől függően gazdag gyümölcsös és virágos aromákkal, melyek intenzitása minden kortyon erőteljes frissességet mutat. Ezek a borok citrom- vagy szalmasárga színűek, körülbelül 8,5-11% alkoholtartalmúak, és elsősorban a helyi Loureiro, Arinto vagy Trajadura szőlőfajtákból készülnek.

A régióban vörös és rozé borok is készülnek. A vörösborokban a legsikeresebb kékszőlő a Vinhão, őt követik az Amaral és az Espadeiro. A Vinhão szőlőből készült borok mélyvörös, szinte már lila színűek, tanninosabb italok, melyek illatában kiemelkednek a vadon termő gyümölcsök aromái, határozott savszerkezettel és intenzív frissességgel. A vörös Vinho Verde borokat gasztronómiai boroknak is tekintik, mert komplex aromái és ízei miatt jól harmonizálnak a helyi ételekkel. Néhány speciális recept elkészítésére is használják. A rozé borok rózsás színei a halványtól a sötét árnyalatig terjednek. Fiatal aromák jellemzik, piros bogyós gyümölcsök jegyeivel. Íze a természetes frissessége ellenére is kitartó, mely gyakran meglepi a hétköznapi rozékedvelőket. Ezek a borok általában az Espadeiro és a Padeiro szőlőfajtákból készülnek. A Vinho Verde borok könnyűek és frissek, enyhén szénsavasak. Előállításának kezdeti éveiben a bor enyhe pezsgése a malolaktikus erjesztésből származott. Ma már a legtöbb gyártó nem követi ezt a gyakorlatot, de az általuk alkalmazott mesterséges szénsavas kezelés még enyhe csillogást is ad a borhoz. 1999 óta a régióban pezsgőket is készítenek, és természeti körülményei miatt ez az egyik legígéretesebb hely a minőségi pezsgők számára.

A könnyű, friss, fiatal és kellemesen aromás Vinho Verde borok mindenféle alkalomra megfelelnek. Ezek a borok kiválóan alkalmasak salátákhoz, halakhoz, tenger gyümölcseihez, zöldséges ételekhez, vagy akár citrusos mártásokhoz és ázsiai ételekhez is. Grillezett szardíniához kiváló választás. Mindenképpen hűtve fogyasszuk!

A Vinho Verde borok világszerte egyedülállóak és kiváló okot adnak a régió felfedezésére is, melyet a zöldben úszó vad tájak Portugália egyedülálló régiójává teszik. Itt található például az ország egyik legnagyobb természetvédelmi parkja, az 1971-ben alapított Peneda-Gerês Nemzeti Park. A nagyon bájos Ponte de Lima városába a régi kastélyok és a Lima folyón átívelő római híd csábítja a látogatókat. Minho alrégió fővárosa, Braga pedig elsősorban a templomairól, kolostorairól és szentélyeiről ismert. A régió több, különféle útvonalat is kínál a felfedezésre, teletűzdelve borkóstolókkal, valamint szőlőskertek és pincészetek látogatásával.

Szerző: Mokri Livía, Portugáliában élő borszakértő és sommelier

Fotók: Unsplash


Related Posts

A turistaparadicsom, ami egyben egy feltörekvő borvidék is

A turistaparadicsom, ami egyben egy feltörekvő borvidék is

A Portugália legdélibb részén fekvő Algarve régió évtizedek óta vonzza a turistákat. A partmenti halászfalvak üdülővárosokká váltak, a strandok pedig egész nyáron tele vannak portugál és külföldi nyaralókkal. Algarve, élénk tengerparti üdülőhelyeivel, első osztályú turisztikai szolgáltatásaival és Portugália legjobb golfpályáival mára Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelyévé […]

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A legrégebbi palackozott portugál vörösbor

A Soares Franco család birtokában lévő José Maria da Fonseca pincészet Portugália legrégebbi és egyik legrangosabb borászata. A pincészet története az 1820-as években kezdődött, amikor az alapító, José Maria da Fonseca Lisszabonba érkezett és több területet vásárolt, valószínűleg 1846-ban a Cova de Periquita-t is. A […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .