Közel negyven bor, tizenhét pincészet, finom falatok, remek szervezés: ez várt 2016. április 18-án a meghívott borszakértőkre, szakírókra és borkereskedőkre az idei Nemzetközi Malbec Nap alkalmából megrendezett szakmai borkóstolón, amelynek a patinás budapesti Boscolo Hotel adott otthont. Az eseményhez ebben az évben 54 ország és 70 város csatlakozott világszerte, így Magyarországon is – amint már korábban jeleztem – számos étterem kedvezményesen kínálta Argentína híres vörösborát, a Malbec-et.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Dr. Szabó László nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, de rövid beszédet mondott még Kosárka József, nemzetközi borakadémikus, borbíráló, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja, és Claudio Giacomino, az Argentin Köztársaság Budapesti Nagykövete is.

„Argentína nagyszerű dolgokat adott már a világnak”- mondta Szabó László, és ezek között magyar vonatkozás is van: Bíró László találmányát, a golyóstollat itt jegyezték be. „Az argentinok egy középszerű francia szőlőfajtából világsikert alkottak”- tette hozzá az államtitkár, és valóban így is van. Mára Argentína nem csak a legnagyobb malbec-termelő ország a világon, hanem ebből a szőlőből itt készítik a világ legjobb borait. A szőlőfajta pedig már egybeforrt az ország nevével. A siker nem a véletlen műve, hiszen az ide vezető úthoz tudatos és aprólékos munka párosult: hihetetlen nagy beruházások, új pinceberendezések, modern felfogású borok és hatékony bormarketing. Argentína a maga közel 218 ezer hektáron elterülő ültetvényeivel, és a több mint 11 millió hektoliteres termelésével most már a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa. A malbec pedig uralja a szőlőültetvények többségét, és bár eredetileg Dél-Nyugat Franciaországból származik, mégis itt mutatja legszebb vonását. A szőlőtermesztésre ideális körülményeket biztosít a tengerszint feletti magasság, az éghajlati és hőmérsékleti viszonyok, és az Andok gleccsereiből származó tiszta olvadékvíz. A remek adottságoknak köszönhetően a termelők sok esetben a növényvédő szerek alkalmazása nélkül képesek természetes módon művelni a szőlőt.
A borkultúra mindig is szerves része volt Argentína kulturális örökségének, és akárcsak a tangó, a bor is szenvedélyt és művészetet jelent a mindennapi életben, hűen tükrözve az argentin nép identitását és a földhöz való kötődését. Így talán nem is meglepő, hogy a bor hivatalosan is a nemzet italának számít Argentínában. A malbec fővárosa és egyben az ország leghíresebb borvidéke Mendoza, a maga 146.000 hektoliteres éves terméshozamával.
A Nemzetközi Malbec Nap alkalmával a Bortársaság, a Heinemann Testvérek Kft., a Haraszthy Pincészet, az IFDT Kft., az In Vino Veritas Borkereskedés, a Wine Age Kft. és a Zombory Pince képviselte magát borokkal a kóstolón. Összességben elmondható, hogy a könnyű, friss és gyümölcsös boroktól a nehézsúlyú borokon át, mindenki bőven találhatott izgalmas borokat. Ezekből pár tételt most szeretnék is kiemelni.
Bortársaság
Kaiken Ultra Malbec 2013
Az Uco-völgyből származó kézi szüretelésű 100%-os malbec-et 12 hónapig érlelték használt francia tölgyfahordóban. Fiatalos lendületű, gyümölcsös és finoman fűszeres, szederrel, szilvával kombinálva. Puha és érett tannin, könnyedebb, de egyben koncentrált beltartalom, sok gyümölccsel és izgalmas ásványossággal díszítve. Kellően hosszú lecsengés, a végén enyhén sóssággal.
Terrazas de los Andes, Malbec 2013
