Viva Argentina, avagy Malbec-világnap a Boscolo-ban 2. rész

Viva Argentina, avagy Malbec-világnap a Boscolo-ban 2. rész

Közel negyven bor, tizenhét pincészet, finom falatok, remek szervezés: ez várt 2016. április 18-án a meghívott borszakértőkre, szakírókra és borkereskedőkre az idei Nemzetközi Malbec Nap alkalmából megrendezett szakmai borkóstolón, amelynek a patinás budapesti Boscolo Hotel adott otthont. Az eseményhez ebben az évben 54 ország és 70 város csatlakozott világszerte, így Magyarországon is – amint már korábban jeleztem – számos étterem kedvezményesen kínálta Argentína híres vörösborát, a Malbec-et.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, Dr. Szabó László nyitotta meg hivatalosan a rendezvényt, de rövid beszédet mondott még Kosárka József, nemzetközi borakadémikus, borbíráló, a Magyar Sommelier Szövetség elnökségi tagja, és Claudio Giacomino, az Argentin Köztársaság Budapesti Nagykövete is.

Dr. Szabó László és Claudio Giacomino
Dr. Szabó László és Claudio Giacomino

„Argentína nagyszerű dolgokat adott már a világnak”- mondta Szabó László, és ezek között magyar vonatkozás is van: Bíró László találmányát, a golyóstollat itt jegyezték be. „Az argentinok egy középszerű francia szőlőfajtából világsikert alkottak”- tette hozzá az államtitkár, és valóban így is van. Mára Argentína nem csak a legnagyobb malbec-termelő ország a világon, hanem ebből a szőlőből itt készítik a világ legjobb borait. A szőlőfajta pedig már egybeforrt az ország nevével. A siker nem a véletlen műve, hiszen az ide vezető úthoz tudatos és aprólékos munka párosult: hihetetlen nagy beruházások, új pinceberendezések, modern felfogású borok és hatékony bormarketing. Argentína a maga közel 218 ezer hektáron elterülő ültetvényeivel, és a több mint 11 millió hektoliteres termelésével most már a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa. A malbec pedig uralja a szőlőültetvények többségét, és bár eredetileg Dél-Nyugat Franciaországból származik, mégis itt mutatja legszebb vonását. A szőlőtermesztésre ideális körülményeket biztosít a tengerszint feletti magasság, az éghajlati és hőmérsékleti viszonyok, és az Andok gleccsereiből származó tiszta olvadékvíz. A remek adottságoknak köszönhetően a termelők sok esetben a növényvédő szerek alkalmazása nélkül képesek természetes módon művelni a szőlőt.

A borkultúra mindig is szerves része volt Argentína kulturális örökségének, és akárcsak a tangó, a bor is szenvedélyt és művészetet jelent a mindennapi életben, hűen tükrözve az argentin nép identitását és a földhöz való kötődését. Így talán nem is meglepő, hogy a bor hivatalosan is a nemzet italának számít Argentínában. A malbec fővárosa és egyben az ország leghíresebb borvidéke Mendoza, a maga 146.000 hektoliteres éves terméshozamával.

Malbec-világnap 2016

A Nemzetközi Malbec Nap alkalmával a Bortársaság, a Heinemann Testvérek Kft., a Haraszthy Pincészet, az IFDT Kft., az In Vino Veritas Borkereskedés, a Wine Age Kft. és a Zombory Pince képviselte magát borokkal a kóstolón. Összességben elmondható, hogy a könnyű, friss és gyümölcsös boroktól a nehézsúlyú borokon át, mindenki bőven találhatott izgalmas borokat. Ezekből pár tételt most szeretnék is kiemelni.

Bortársaság

Kaiken Ultra Malbec 2013

Az Uco-völgyből származó kézi szüretelésű 100%-os malbec-et 12 hónapig érlelték használt francia tölgyfahordóban. Fiatalos lendületű, gyümölcsös és finoman fűszeres, szederrel, szilvával kombinálva. Puha és érett tannin, könnyedebb, de egyben koncentrált beltartalom, sok gyümölccsel és izgalmas ásványossággal díszítve. Kellően hosszú lecsengés, a végén enyhén sóssággal.

Terrazas de los Andes, Malbec 2013

Terrazas de los Andes, Malbec 2013
Terrazas de los Andes, Malbec 2013

A Bortársaság legizgalmasabb tételének bizonyult számomra. Komplex bor, hordó fűszerekkel, fekete bogyós gyümölcsökkel, és kávés, étcsokoládés jegyekkel. Virgonc és tele frissességgel, ibolyával és remek savakkal.

Heinemann Testvérek Kft

Colomé, Estate Malbec 2012

Az 1831-ben alapított Colomé pincészet, Argentína legrégebbi pincészete. A Salta borvidékről származó Estate Malbec-et 15 hónapig új és használt francia tölgyfahordóban érlelték, ezek után pedig 6 hónapig pihentették tovább a palackban. A végeredmény teljesen lenyűgöző. Elegáns, határozott és jó egyensúlyban lévő bor, friss mentával és tele gyümölcsökkel. A háttérben érezhető aszalt gyümölcsök nem nehezítik, hanem szépen kiegészítik a bor szerkezetét. Nagyon jól eltalált arányok, ami a játékossága mögött mégis egy komoly bor.

Haraszthy Pincészet

Tantara Syrah 2010

Tudom, hogy ez a poszt a malbec borokról szól, nekem mégis itt ez a Kaliforniában található pincészet syrah-ja tetszett a legjobban: kézi válogatás és csömöszölés, 5 hónapig finom seprőn érlelés és 15 hónapig szűretlen érlelés francia hordóban. Elsősorban finom gyümölcsök jellemzik, cseresznyével és meggyel, izgalmas fűszerekkel, elegáns aszalványokkal, és némi földességgel. Lágy, selymes tannin, jóleső kellemes hosszúságú korty, ami diszkréten tükrözi a syrah-ra jellemző fajtakaraktert.

IFDT Kft

Bodegas Salentein, Barrel Selection Malbec 2013

Mélyebb tónusú bor, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával és elegáns illattal, amiben a frissebb gyümölcsök is szerepet kapnak. Tartalmas test, kissé magas alkohol, és hosszú lecsengés a korty végén.

In Vino Veritas Borkereskedés

Trapiche Malbec Single Vineyard Domingo F. Sarmiento 2009

Testes, szilvával és fekete bogyós gyümölcsökkel, fűszeres, sűrű bor a javából, melynek szerkezetében az aszalt gyümölcsök már nagyobb szerephez jutnak. Füstös és kissé már lekváros, de ettől függetlenül dinamikus a korty.

Zombory Pince

Bodegas Deumayen, Trez Reserva Malbec 2008

Inkább a nehézsúlyú borok kedvelőinek ajánlom, igaz, kissé túl van már a csúcsán ez a bor. Illatában égetett gyufa, aszalt paradicsom és gyümölcsök, és szilvalekvár. A frissesség már kevésbé dominál, a korty vége pedig némi fanyarságot prezentál. Inkább ételek mellé ajánlom.

Malbec Word Day 2016

Helyszín: Boscolo Hotel

Időpont: 2016.04.18

A rendezvényen az Argentin Köztársaság Nagykövetsége meghívásából vettem részt, amit ezúton is köszönök.

(a kezdőképet innen kölcsönöztem)


Related Posts

Végre egy jó hír sokak számára!

Végre egy jó hír sokak számára!

Elsőként indul hivatalos, akkreditált sommelier szakmai képzés Magyarországon. Hosszú szakmai csendet tör meg 2020 szeptemberében a Magyar Sommelier Szövetség és a Central European Wine Institute (CEWI). A szakmai szövetség és az egyik legnépszerűbb WSET képzéseket nyújtó hazai boriskola egy igazi hiánypótló szakmai képzést indít Magyarországon. […]

Milyenek az örökös magyar bajnok sommelier borai?

Milyenek az örökös magyar bajnok sommelier borai?

„Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom. Az SZMsommelier borok […]Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..