Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2016. november 07.

Vörösboros céklaleves római köménnyel, füstölt csülkös mezzelune tésztával

post

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kg cékla megtisztítva, felkockázva

  • fél alma

  • 1 fej vöröshagyma felkockázva

  • 1 dl száraz vörösbor - (én a Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2014-est ajánlom, ami egy savhangsúlyos, földes jegyeket is prezentáló bor. szerk.)

  • só, római kömény

  • 5 dkg vaj

  • 2 evőkanál étkezési keményítő

  • 1 db tojás + a kenéshez

  • 20 dkg liszt

  • só, fehér bors

  • 30 dkg füstölt, főtt csülök

  • 20 dkg vaj

  • 2 evőkanál hagyma felaprítva

Elkészítés

A céklát és a hagymát az almával együtt főzni kezdjük, sózzuk, római köménnyel ízesítjük. Mikor megpuhultak a hozzávalók, botmixerrel összetörjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Felengedjük vörösborral, majd tovább forraljuk pár percig, és vajjal fényezzük. A tojásból és a lisztből kemény gyúrt tésztát készítünk, pihentetjük, majd kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Megkenjük a széleit felvert tojással.

A főtt, füstölt csülköt késsel apróra vágjuk, hogy szórható darabokat kapjunk. A felhevített vajon lepároljuk a hagymát és a csülköt, sóval és fehér borssal ízesítjük. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára, majd félbehajtjuk, és a széleit villával lenyomkodjuk. Forró, sós vízben 3-5 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és kevés vajon átpirítjuk a tésztadarabok mindkét oldalát. Még forrón a levessel együtt tálaljuk.

Recept: Kocsis Bálint

Fotó: Csigó Zita  

 

 

Ez is érdekelhet

Küldj egy üzenetet!