Hozzávalók (4 személyre)
1 kg cékla megtisztítva, felkockázva
fél alma
1 fej vöröshagyma felkockázva
1 dl száraz vörösbor – én a Vida Péter Hidaspetre Kékfrankos 2014-est ajánlom, ami egy savhangsúlyos, földes jegyeket is prezentáló bor. (szerk.)
só, római kömény
5 dkg vaj
2 evőkanál étkezési keményítő
1 db tojás + a kenéshez
20 dkg liszt
só, fehér bors
30 dkg füstölt, főtt csülök
20 dkg vaj
2 evőkanál hagyma felaprítva
Elkészítés
A céklát és a hagymát az almával együtt főzni kezdjük, sózzuk, római köménnyel ízesítjük.
Mikor megpuhultak a hozzávalók, botmixerrel összetörjük, és kevés vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Felengedjük vörösborral, majd tovább forraljuk pár percig, és vajjal fényezzük.
A tojásból és a lisztből kemény gyúrt tésztát készítünk, pihentetjük, majd kinyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Megkenjük a széleit felvert tojással.
A főtt, füstölt csülköt késsel apróra vágjuk, hogy szórható darabokat kapjunk.
A felhevített vajon lepároljuk a hagymát és a csülköt, sóval és fehér borssal ízesítjük.
A tölteléket rákanalazzuk a tésztára, majd félbehajtjuk, és a széleit villával lenyomkodjuk. Forró, sós vízben 3-5 perc alatt kifőzzük. Szűrőkanállal kiszedjük, és kevés vajon átpirítjuk a tésztadarabok mindkét oldalát. Még forrón a levessel együtt tálaljuk.
Recept: Kocsis Bálint
Fotó: Csigó Zita