Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával és csokoládéval

Számos érv szól a vadhús fogyasztása mellett, ehhez képest a legtöbb magyar háztartásban mégis csak nagyon ritkán kerül az asztalra. Így mint már egy korábbi recept alkalmával is leírtam, a kiváló magyar vad több mint kétharmada továbbra is exportcikk. Pedig egyáltalán nem nehéz vele bánni a konyhában, fogyasztása egészséges és a diétázók számára is nagyon ajánlott. Csak néhány pozitívum: húsa zsírszegény, nincs benne hozzáadott hormon és antibiotikum, bizonyos létfontosságú ásványi anyagok akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban. Például a szarvashús kiváló vasforrás, és megtalálható benne a B12 és a B6 vitamin is. Szerencsére már egyre több üzletben, piacon kiváló minőségű húshoz juthatunk, így ha tehetjük, fogyasszunk egyre gyakrabban vadhúst.
Vörösboros szarvaspörkölt áfonyával és csokoládéval
Hozzávalók:
- 700 g szarvascomb
- 100 g gomba
- 2 ek disznózsír
- 100 g áfonya
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyemgyökér
- 2 paradicsom
- 1 db paprika
- 1 dl száraz testes vörösbor
- 5 szem borókabogyó
- 2 kk pirospaprika
- 15 g csokoládé
- 2 gerezd fokhagyma
- kukoricakeményítő
- só, bors, chili ízlés szerint
Elkészítési mód:
Egy öntött vas edényben felforrósítjuk a két evőkanálnyi zsírt, üvegesre pároljuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott szarvashúst és szépen körbepirítjuk, ügyelve arra, hogy mindenhol kapjon egy kis kérget. Pár perc után jöhet hozzá a felkockázott paradicsom, az apróra vágott paprika, a reszelt fokhagyma, borókabogyó és kevés chili is. Később felöntjük a borral, fedő alatt lassú tűzön körülbelül 2-2,5 órán keresztül főzzük. Ez az állat korától függően lehet kicsivel kevesebb vagy több. A főzés háromnegyedénél hozzáadjuk a gombát, áfonyát, pirospaprikát, illetve a karikára vágott petrezselyemgyökeret és sárgarépát, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Ha már majdnem kész a szarvaspörkölt egy külön tálkába kiveszünk egy kis szaftot, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, jól összedolgozzuk, majd visszaöntjük az edénybe. Belereszeljük a csokoládét és alaposan összekeverjük. Burgonyafánkkal, galuskával, puliszkával, paszternák pürével tálaljuk, de friss kenyérrel tunkolva is tökéletes.
Recept, fotó: Németi Sándor