Vegán rozé Villányból

Vegán rozé Villányból

A Vylyan Pincészet csapata a Kakas nevű rozéjuk mellé Rozé Variációk néven egy új, tartalmasabb itallal rukkoltak elő a piacon. Mindezt egy igazán elegáns megjelenésben: burgundi palack, üvegdugó és letisztult címke. Egyébként a Rozé Variáció címkéjét az a francia Bernard Penalba tervezte, aki a Vylyan pincészet logóját is. Nem mellesleg, ahogyan a Vylyan Pincészet Classicus borcsaládjának több tagja (Boszorkány rizling, Herka chardonnay, Kakas rozé, Macska portugieser) úgy a Rozé Variáció is vegán minősítésű. Tehát a bor semmilyen állati eredetű anyaggal nem érintkezett a készítése során, így a vegánok is nyugodt lelkiismerettel megkóstolhatják.

A Rozé Variáció ötlete tavaly nyáron kezdett körvonalazódni a Vylyan Pincészet fiatal borásza, az akkor még Ipacs Szabó István mellett pincemesterként dolgozó Tóth Sándor fejében. A rozé alapját a syrah adja, de a házasításba került 11% kékfrankos is. Hozzá a szőlőt 2020 szeptemberének végén kézzel szüretelték, kíméletesen préselték, a borhoz pedig csak színmustot használtak. Az erjedés után a bort kén nélkül seprőn tartották öt hónapig, ezzel párhuzamosan a tétel 30%-át pedig többed töltésű magyar tölgyfahordóba fejtették. Az érlelés végén a borokat újra egy tartályba fejtették, minimálisan derítették, majd palackozták.

Az eredmény egy tetszetős, korrekt bor lett, mely a hazai rozéktól eltérően kicsit tartalmasabb. Kitöltve világosabb rózsaszín megjelenés, diszkréten, nem tolakodó aromajegyeiben kis parfümösség, púder, virágosság, amihez társul zamatos cseresznye, friss málna, fűszerek, némi hűvösség, vérnarancs, licsi és hordós jegyek is. Szájban finoman krémes és enyhén tüzes, ízjegyeiben főleg a licsi és málna köszönnek vissza, némi hordós jegyekkel. Lecsengése viszont egy kicsit rövidre és laposra sikeredett. Én adtam hozzá némi szódát, és meccsnézés közben megittam két pohárral is. A Vylyan Pincészet szerint jól illik halételekhez, friss zöldségekhez, lágy sajtokhoz, illetve meglepő módon a kapor kiemeli ízvilágát. Legközelebb egy tejszínes-kapros lazacot próbálok ki hozzá, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle…

(a rozét a Vylyan Pincészet csapatától kaptam ajándékba)

Szerző és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Ipacs Szabó István – „Az ember itt megérti, hogy a szőlő és a bor képes a lelket felemelni”

Április 2.-án került megrendezésre az Aba-Novák Kulturális Központban a III. Szolnoki Bor-és Pezsgőmustra, ahol a Szolnoki Borkör szervezésében 30 borászat, 150 szabadon kóstolható borral és pezsgővel várta a látogatókat. A szakmai partner találkozóból már nyilvános rendezvénnyé avanzsált sétáló kóstoló, láthatóan évről évre fejlődik: határozottabb célokkal […]

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

Koch Csaba – „Nem szeretem a mellébeszélést a szakmában”

25 év! Pontosan ennyi éve borászkodik Koch Csaba. Hogy kevés-e vagy sok idő, mindenki döntse el a saját érzése szerint. Én például a mai napig emlékszem a fekete-fehér tv-re, amin 1991-ben a híreket láttam: február 25.-i Varsói Szerződés felbomlása; II. János Pál pápa augusztus 16.-án […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .