Generációkon átívelő borkészítés

Generációkon átívelő borkészítés

A Moser család már a XII. században is szőlőt művelt, nem véletlen, hogy a legtradicionálisabb osztrák bortermelő családnak számítanak. A pincét 2000 óta Nikolaus Moser vezeti. Nagyapjához köthető az 1950-es években modernnek számító magaskordonos művelési mód, a „Lenz Moser”. 2006 óta biodinamikusan művelik a szőlőt mindkét birtokon, a kremstali Rohrendorfban és a Fertő-tó (Neusiedlersee) melletti Apetlonban is.

De még mielőtt rátérnék a kóstolt borokra, nézzük a részleteket: az 51 hektárból 24 a kremstali, 27 pedig az apetloni régióban található. A kremstali löszös, konglomerált köves talajú teraszok meredeksége néhol a 45%-ot is eléri. Itteni legfontosabb dűlőik a Gebling, a Schnabel és a Breiter Rain. A legkevesebb beavatkozással igyekeznek feldolgozni az itt megművelt fehérszőlőket, spontán erjesztenek és sem enzimeket, sem más anyagot nem használnak. A gyümölcsösséget és a szép savakat a nappali és az éjszakai hőmérsékletváltozások biztosítják. Ezek a körülmények egészen elegáns fehérborokra adnak lehetőséget, mint például a grüner veltliner, rizling, chardonnay, sauvignon blanc.

A Fertő-tó melletti Apetlonban a zweigelt a legfontosabb szőlőfajta, amelyet merlot, cabernet sauvignon, muscat ottonel egészít ki. A tó hatása következtében bizonyos mediterrán gyümölcsök is beérnek, nem véletlen, hogy kiváló a klíma a kékszőlők számára. Itteni fő dűlőik a Hedwighof, a Hollabern és a Fuchsenloch.

Az apetloni birtokon Zadravecz Zsolt fogadott minket, aki több évtizede dolgozik a Moser család ültetvényében, évek óta, mint birtokigazgató. Tőle kaptunk részletes információkat a szőlőműveléssel kapcsolatban. Ennek kulcsa a majd évtizedes biodinamikus szemlélet, amelyet, Ausztriában elsőként, mindkét birtoktesten bevezettek. Ennek a holisztikus gondolkodásmódnak a lényege az, hogy a szőlő kondícióját, ellenálló képességét növeljék. Csak természetes anyagokat, teákat, preparátumokat használnak, mindezt a Holdciklusok figyelembevételével. Egyszerű, mégis nagy odafigyelést igénylő eljárások ezek, de a felsőpolcos borok esetében a világpiacon már elvárás, hogy ne konvencionális módon, hanem környezettudatos szemlélettel készüljenek a borok. Zsolt egészen lenyűgöző sort rakott le elénk, amely természetesen egy pezsgővel indult.

Weingut Sepp Moser Blanc de blancs 2018 brut nature

Niki Moser 2010-ben döntött úgy, hogy palackos erjesztésű pezsgővel is piacra lépnek. Ezt az apetloni Hollabern chardonnay terméséből készítik. Az alapbor spontán erjedt acéltartályban, palackban pezsgősítik, és dosage hozzáadása nélkül kerül piacra. Egyedi, kifinomult, izgalmas illatában citrusok, fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök és élesztősség fedezhető fel. Egészen száraz korty, frissítő savakkal és cizellált buborékokkal. A frissessége mellett testes és sűrű. 6,5 pont

Weingut Sepp Moser Grüner Veltliner 2019 Von den Terrassen Kremstal, Kremstal DAC

A kremstali birtok teraszainak termése. Ez a tétel az előszüret termése, korai szüretből feldolgozva. Spontán erjedt tartályban, egészen alacsony, 25 gramm összkén-szinttel palackozva.Fantasztikus illat: finom gyümölcsösség, tisztaság, kidolgozott precíz vonal, aromajegyeiben fehér bors, herbák, kamilla, finom magvasság, ásványosság. Feszes, vibráló szerkezet, élettel teli savakkal. Ízjegyeiben zöld alma, körte, éretlen barack, fehér bors, némi gyógynövényesség, ásványosság. Kristálytiszta bor, egészen hosszú lecsengéssel. Magasan kezdtünk… 7 pont

Weingut Sepp Moser Riesling 2018 Ried Gebling (Erste Lage), Kremstal Reserve DAC

A bor alapanyaga a Ried Gebling területről származik, amely premier cru szint. Monopole, vagyis csak a Mosernek van ezen az 5 hektáron területe (zömmel rizling, némi chardonnayval). Acéltartályban, spontán erjedt. Elegáns illatában zöldtea (gyógynövények) akácvirág, méz, citrusok, narancshéj, érett őszibarack vonul fel. Egyensúly, harmónia, vitalitás, izgalom jellemzi. Feszes savak, közepes plusz test, érezhető alkohol, érintésnyi kesernye a végén. Kamilla, fehér tea, körte, sárga alma, őszibarack. Sokáig vibrálóan a szájban maradó lecsengés. Természetes ízek. 8 pont

Weingut Sepp Moser Pinot blanc 2017

2017 volt az első év, hogy nagy (3600 literes) hordóba került az Apetlonból származó alapanyag. Kifinomult, elegáns illat, pirított magvakkal, mely mellett megjelennek gomba, akác, méz, barack sárgaalma, körtelé, kamilla, éretlen barack, fehér virágok egész sora. Ízben éretlen barack, gomba, pirított magvak, körte, kamilla, virágok, herbák. Savai kerekek, teste jó szerkezetű, krémesen puha érintésű. 7,5 pont

Weingut Sepp Moser Zweigelt Rosé 2019

A népszerű osztrák szőlőfajta illatában megjelennek a klasszikus jegyek, mint szamóca, málna, piros ribizli, mégis több annál. Őszibarack, némi banán, és valami természetességet sugárzó erő, frissítő korttyal, lendületes savakkal. Málna, szamóca, némi fekete bors, grapefruit, narancsolaj. Kifinomult, van mélysége. 6,5 pont

Weingut Sepp Moser Zweigelt Reserve 2017

A hedwighofi terület öreg tőkék termése, mely acéltartályban erjedt, majd 20 hónapot 300 literes használt hordóban érlelődött. Piros gyümölcs indítja útjára illatát, majd parfümösség, bodza, cseresznye, ribizli, áfonya, kék virágok, fekete bors, szegfűszeg, vanília, kakaópor is megjelenik, ahogy a poharat pörgetjük. Kortyban a tannin szépen besimult, a sav megfelelő támaszt ad. Szépen strukturált, egészen vibráló korty, élettel teli. Egyensúlyos és harmonikus bor. Aromaképét piros bogyós gyümölcsök, ribizli, áfonya, cseresznye meggy, szilva határozza meg. Kiváló bor. 8 pont

Weingut Sepp Moser Zweigelt Grosse Reserve 2009

A pince csúcsbora volt, de 2017 óta már nem készítik. A Hedwighof dűlő termése, amely 1971-es telepítés, a nagyapa által kidolgozott Moser műveléssel. Nem dekantáltuk, egyből nyitás után érkezett a pohárba. Illata animális jegyekkel nyitott, de levegőztetve szamóca, ribizli, kakaópor, füst, toast, étcsoki, beszáradt szilvalekvár, pici vanília és némi padlizsános vegetalitás jelent meg. Struktúrája arányos, szép és megnyerő, tanninja beépült, savai elegánsak, teste a közepesnél komolyabb. Szárított szilva és meggy, áfonya, ribizli, bodza, édes utóíz (vanília). Szép, lekerekedett, finom, hiányérzet nélküli bor. 8 pont

Weingut Sepp Moser Cabernet Sauvignon 2015 Reserve

A Rókalyuk-dűlő termése, amely már nem létező termék, mert az alapanyag más borokba megy azóta. Sokrétű, gazdag, kicsit poros illatában fűszerpaprika, vörös szilva, kakaópor, áfonya, fekete bors, füst, égett pirítós vonul fel. Kóstolva sem veszít semmit a gazdagságából, sőt. Ízjegyeiben füst, feketebors, fűszerpaprika, fahéj, szilva, vanília, kakaó, étcsokoládé, liofilizált fekete bogyósok. A tannin nem kevés, de már rendeződtek, jó struktúrát biztosítanak. Lecsengése meglepően hosszú, savai feszesek. 7 pont

Weingut Sepp Moser Bánfalu 2016

A pince nagy cuvéeje a Hedwighof és Hollabern dűlőkből: zweigelt (60%) és egyenlő arányban cabernet sauvignon és merlot. Acéltartályban erjedt 30 napig, majd 24 hónapig pihent használt 225 és 500 literes hordókban. Komolyságot mutató illat: édes nemes paprika, cékla, kakaópor, étcsokoládé, bőr, földesség, nedves erdő, szeder, szilvalekvár, fekete ribizli, vanília. Szinte nem lehet betelni vele. Szájban telt idomú, intenzív és nagyon koncentrált. Egyszerre lüktet és hömpölyög. A tannin még nem rendeződött teljesen, inkább erődemonstrációt tart. Ízében erdei gyümölcsök, paprika, földesség, kakaó, szeder, szilva, meggy, zeller, céklalé fedezhető fel. Savai jól támasztanak, így a lecsengésére sem lehet panasz. 7 pont

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: Weingut Sepp Moser facebook oldal és Dr. Konkoly Mihály


Related Posts

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem

Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..