Gasztronómia
post-authorNémeti Sándor
2017. március 03.

„White Brownie” datolyával és dióval, tejkaramella öntettel és pirított magvakkal

post

Hozzávalók (egy 30x30cm-es formához)

  • 400g fehércsokoládé

  • 350g vaj

  • 420g liszt

  • 350g cukor

  • 2 kk sütőpor

  • 9 tojás

  • 150g datolya

  • 100g dióbél

  • vaníliarúd

  • reszelt citromhéj

Öntethez:

  • 4 ek barnacukor

  • 3dl tejszín

Elkészítés

Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és a vajat. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk óvatosan a lisztet. Belekeverjük az olvasztott csokoládét, aprított datolyát, pirított diót, a sütőport, vanília magjait és a citromhéjat is. Egy formában 25-30 perc alatt 140'C-on készre sütjük, majd kihűtjük.

Egy lábosban felmelegítjük a cukrot, amit felengedünk tejszínnel és sűrűre főzzük, hűtjük. Tálaláskor a sütemény mellé locsolunk a karamell öntetből, és dió, mandula, kesudió keverékéből készült grillázzsal díszítjük.

Borajánlat

Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011

Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011

Bár a száraz és meleg 2011-es év annyira nem kedvezett az aszúsodásnak, mégis a Disznókő 6 puttonyos aszúja lehengerlő eleganciát, részletgazdagságot és szép savakat mutat. Intenzív illatában finomra hangolt érett aromák, déli gyümölcsök, aszalt barack, körte, vanília, nüansznyi propolisz és kamilla, ízében pedig a herbális aromák jól keretezik a gazdag gyümölcsös vonalat. A korty kerekségét és komplexitását az aszalt barack, méz és sütőtök teszi teljessé. Ígéretes aszú egy nehezebb évjáratból.

Recept: Kocsis Bálint  

Borajánlat: Németi Sándor

 

Ez is érdekelhet

Hírek - programok
Hírek - programok
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Gasztroturizmus

Feltenni Tokajra a koronát

2018. szeptember 19.
Hírek - programok
Hírek - programok
Gasztroturizmus
Bor teszt-értékelés

Küldj egy üzenetet!