Yealands, a borászat ahol a szőlőtőkék Mozartot hallgatnak

Yealands, a borászat ahol a szőlőtőkék Mozartot hallgatnak

Peter Yealands, több sikeres vállalkozás után – többek közt bányászat, kagylófarm, lazacfarm – 2002-ben megalapította az új-zélandi Marlborough borvidéken saját pincészetét, mely sokáig az ország legnagyobb magántulajdonban lévő borászata volt. A hippi kinézetű, 70 éves multimilliomos most éppen fenyőmagolaj termelésbe kezdett, de ő volt Új-Zéland első szarvastenyésztője is. Amint a múlt évben megjelent The Drink Business cikkében is olvasható volt, Peter Yealands a cégben fennmaradó saját 14%-os részesedését eladta a Marlborough Lines-nak és lemondott a Yealands Estate-nél betöltött igazgatói posztjáról. Ettől függetlenül a mai napig aktív tagja a csapatnak. A rövid múltra visszatekintő Yealands borászat jelenleg több, mint 1500 hektáron gazdálkodik, közel 130 parcellán, mindezt a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében. Ezeket a parcellákat a különböző mező-és mikroklimatikus adottságoknak megfelelően kezelik, mind szőlészeti, mind pedig borászati szempontból. A világ első borászata, amely megkapta a CarbonZero tanúsítványt nem csak a borok készítésénél, hanem építészeti és sok más szempontokból is törekszik az egyedi megoldásokra: a napelemek és szélmalmok segítségével felhasználják a különböző természeti energiákat, megvilágítják az ültetvényeket, a területeiken például birkák (babydoll) legelik a gyomokat. Az elhangzottak szerint a szőlőtőkéknek például Mozart-ot játszanak.

Lars Venborg, a borászat európai képviselőjének tolmácsolásában 7 bort mutattak be a Veritas Winebarban.

Lars Venborg és Szik Mátyás
Lars Venborg és Szik Mátyás

Peter Yealands Sauvignon Blanc 2018

Az Awatere és a Wairau-völgy dűlőinek termése, szüretelve március 22 és április 9 között, mely fajélesztővel erjedt és érlelődött acéltartályban. Fajtajelleges, hibáktól mentes, klasszikus új-zélandi sauvignan blanc, de számomra egysíkú. Igaz, nyáron a kertben sütögetés közben gyorsan elfogyna. Frissességre, feszességre épít, citrusok, bodza, egres, zöldalma, körte, nektarin illatában, melyhez társulnak trópusi gyümölcsök és kevés fehér virágok. Kóstolva könnyed és feszes, a savak jó lendületet adnak a kortynak, utóíze a közepestől visszafogottabb. 4+ (3720 Ft)

Yealands Single Vineyard Sauvignon Blanc 2017

Az Awatere-völgyben található Seaview-dűlő két ültetvényének a termése, acéltartályban külön-külön erjesztve, majd együtt érlelve. A Seaview-dűlő van a legszélsőségesebb klímának kitéve: erős a napsütés és a parti szél, az éjszakák hűvösek, és a csapadékmennyiség is nagyon kevés. Ezáltal a bogyók kisebbek, de ízre sokkal intenzívebbek.

Kis redukcióval nyit a pohárban, viszont az előzőnél egy hajszállal összetettebb és érdekesebb is. Illata mélyebb, meleg és hűvös egyaránt, zöldfűszerek, idővel pedig érleltebb tónusok bontakoznak a pohárban: lédús fehér húsú gyümölcsök és érett citrusok. Szerkezetileg enyhén puhább, viszonylag rövidebb lecsengésében sós citrom és egy kis grapefruit. 5+ (4770 Ft)

Yealands Single Block Sauvignon Blanc L5 2018

A Seaview-dűlőben található, 2005-ben telepített L5-ös parcella mindössze 900 méterre van a tengertől, ebből kifolyólag nagyon extrém időjárási körülményeknek van kitéve: itt van például a leghűvösebb. Összetett és elegáns bor, egy kiegyensúlyozott, jó évjáratból. Nem tolakodó illatában krémes, köves és púderes, citrusokkal, barackkal, zöldfűszerekkel és déli gyümölcsökkel. Kóstolva mélyebb lélegzetű és szerkezetű sauvignon blanc, grapefruittal, almával, és sós citrommal. Kellemesen hosszú lecsengés. Tetszetős és tartalmas bor. 7- (5365 Ft)

Yealands Single Block Sauvignon Blanc S1 2018

A 2007-ben telepített S1 parcella a Seaview-dűlőn belül található, és közel 160 méter tengerszint feletti magasságon fekszik. A szőlőt 2018. március 31-én szüretelték és acéltartályban lett erjesztve és érleve. A naposabb és melegebb időjárás következményeként a bor teltebb, bujább, a savai csiszoltak. Szép komplexitást mutató bor, déli gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel, kövességgel, és sárga húsú gyümölcsökkel. Nehezen tudom eldönteni, hogy az L5 és az S1 közül melyiket kedvelem jobban, talán a több rafinériát mutató L5 áll közelebb a szívemhez. 6+ (5365 Ft)

Yealands Winemaker’s Reserve Sauvignon Blanc 2015

A Seaview-dűlő, 90 méter tengerszint feletti magasságon fekvő G2 parcellának a termése, szüretelve 2015. április 15-én. Az alapanyag 70%-a acéltartályban erjedt és érlelődött finomseprőn 8 hónapon keresztül, a többi 30%-a pedig francia hordóban, ezeknek 8%-a volt újhordó. A többi bor után lomhább és lassúnak tűnik a pohárban, mind illat, mind pedig ízjegyeiben nekem sok a fa. Mézes, birses, krémes bor, teltebb textúrákkal, hordófűszerekkel, vaníliával, déli-és sárga húsú gyümölcsökkel. Van, akinek jobban tetszett, de nekem 6- (5950 Ft)

Yealands Single Vineyard Pinot Noir 2015

Egy dűlő, két dijoni klón vegyesen. A bort 12 hónapig érlelték francia hordókban, melyeknek 20%-a volt új. A hangsúly a friss gyümölcsökön van, elegáns és könnyed illat-és ízjegyeiben erdei gyümölcsök, meggy, cseresznye, meggymag, édes fűszerek, kékvirág, melyhez pihentetve a pohárban társul étcsokoládé, pici aszalványok és avaros jegyek is. A tannin kellemes, az alkohol a végén enyhén melegít. 6- (5405 Ft)

Yealands Winemaker’s Reserve Pinot Noir 2015

A szőlő a 180 méter tengerszint feletti magasságon fekvő Willowflat-dűlőből származik, a bort 12 hónapon keresztül érlelték francia hordókban, ezeknek 15%-a volt új. Az előző pinot-hoz képest kicsit vaskosabb és tömörebb, ezekkel együtt szerethető bor. Gazdag aromajegyek és ízek, érett és túlérett piros bogyósokkal, erdei gyümölcsökkel, buja, édes jellegű fűszerekkel, fekete borssal, és egy kevés avarral. A tannin selymes, kár, hogy az alkohol kikandikál. 6 (7460 Ft)

(a kóstolón a Veritas meghívásának köszönhetően vettem részt)


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Hogyan lesz a magyar bor világhírű? Megsúgom: sehogy!

Legalábbis a jelenlegi helyzetben ez nem igazán várható. Nem azért mert nem lenne elég jó, és most nem a nagy átlagra, vagy a kétfilléres hungarikumnak csúfolt alsópolcos bikavérekre gondolok. Sokkal inkább azért, mert nem tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy mi a „magyar bor”. Ahogyan azt sem, […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .