Zombory Pince az argentin Rezidencián

Zombory Pince az argentin Rezidencián

Régi vágyam eljutni Argentínába, megnézni egy Boca Juniors és River Plate meccset, körbejárni a gyönyörű tájakat, és helyben élvezni a borokat. Ki tudja, talán majd egyszer ez is összejön. Június 20-án viszont a Zászló Napja (Día del la Bandera) alkalmából az argentin nagykövet, Maximiliano Gregorio-Cernadas, és felesége, Mrs.Cecilia Scalisi de Gregorio-Cernadas jóvoltából az Andrássy úton lévő Argentin Köztársaság Rezidenciáján jártam, ahol a magyar-argentin Zombory család tartott egy laza hangvételű kóstolót. Az eseményen közel 60 vendég vett részt, köztük a Gundel, a Kárpátia és a Spoon éttermek képviselői, néhány sommelier, a Magyar Sommelier Szövetség tagjai, és számos budapesti diplomata.

A Zombory családról

Az elhangzottak szerint a Zombory család ősei már a XVIII. században szőlészettel és borászattal foglalkoztak a Mecsek környékén, területeiket pedig az 1700-as évek elején kapták Mária Teréziától. A világháború után a család kivándorolt Argentínába, így a pincészet mai két tulajdonosa, Zombory István és Zombory Tamás már Buenos Aires-ben születtek. István ügyvéd lett, majd nemzetközi mezőgazdasági kereskedelemmel foglalkozott egy multinacionális cég argentínai igazgatójaként, de 2006-ban függetlenítette magát majd rá egy évre létrehozta Argentínában két barátjával együtt, Roberto Timms-el és Jorge Ramírez-el, kis boutique borászatát, a Bodega Deumayén-t. Az Andok lábánál, az 1100 méteres tenger feletti magasságban elhelyezkedő mendozai pincészet – melynek neve a helyi Mapuche nyelven azt jelenti, “valamit nagy elszántsággal csinálni” – filozófiája egyszerű: prémium borokat, kis tételben készíteni. A pincészet csak malbec szőlőfajtából készíti borait, szőlőterületeik Agrelo-ban (Luján de Cuyo) és Uco Valley-ben találhatóak.  Már az első boruk, a 2007-es malbec, 92 pontot kapott Robert Parkertől, azóta pedig a TREZ borokkal mindig meghaladják a 90 pontot. Évi 60 ezer palackot készítenek, amivel argentin viszonylatban kicsiknek számítanak a piacon.

István öccse, az építészmérnök végzettséggel rendelkező Zombory Tamás 1996-ban költözött vissza Magyarországra, majd 2003-ban testvérével együtt megalapították a Tokaji-borvidéken a Zombory Pincét. Szőlőterületeik a Rátka és a Mád közötti területen helyezkednek el, nagyjából 2,8 hektáron. 2015 decemberétől a Zombory Pince saját termelésű tokaji borain kívül elkezdte forgalmazni a tulajdonos, Zombory István argentin Trez Reserva Malbec és Petit Malbec, valamint Trez Vivante vörösborokat Magyarországon és a szomszédos EU-s tagországokban is. Legnagyobb sikereiket a 2007-es és 2008-as hatputtonyos aszúikkal érték el, előbbivel 2012-ben Angliában a Decanter Word Wine Award borversenyen bronzérmet nyertek, utóbbi pedig 2014-ben szintén ezen a borversenyen ezüstérmes lett.  A pincészet ügyvezető igazgatója a két tulajdonos unokatestvére, Lajos Óhegyi.

Kóstolt borok

Zombory Alpha Cuvée 2014

65% hárslevelű és 35% sárgamuskotály a Herceg és Istenhegy dűlőkből, kézzel szüretelve szeptember 24-én és október 20-án. A rossz évjárat kényszerhelyzetbe hozta a borászatot, így Árvay János javaslatára megszületett a pince első cuvée-je. A hárslevelűt tölgyfahordóban, a sárgamuskotályt pedig acéltartályban érlelték. Intenzív illatában virágmézes-körtés jegyek, kiegészülve birssel, trópusi gyümölcsökkel, almakompóttal és aranymazsolával. Kóstolva szikárabb, az illatához képest kevésbé összetett és tartalmas. A korty elsősorban a citrusos-grapefruitos jegyekre épít, díszítésként pedig almára és kevés fűszerre. (Vinagora Nemzetközi Borverseny 2016 – ezüstérem)

Deumayen Wines Trez Vivante 2014

Könnyedebb és frissebb felépítésű 100% malbec, mely 100-200 hl kóracéltartályban erjedt, majd 6 hónapig pihent első és másodtöltésű francia hordóban. Fűszeres, friss erdei gyümölcsökkel, ropogós húsú cseresznyével és kis ibolyával. (jamessuckling.com: 91 pont)

Deumayen Wines Trez Reserva 2011

Kézi válogatású malbec a kavicsos-köves talajú Uco-völgyi Los Chacayes-ről, mely 100-200 hl kóracéltartályban erjedt, majd 14 hónapig pihent új francia hordóban. Elegáns, mélyebb illat, melynek kell egy kis idő kibontakozásra. Illatában és ízjegyeiben áfonya lekvár, érett besztercei szilva, édesfűszerek, fekete cseresznye, kis füst és dohány, melyhez érett tanninok és kellemesen hosszú utóíz párosul. Jó arányok, szép bor. Kár, hogy kissé melegen – akárcsak a többi bor – érkezett a pohárba. (jamessuckling.com: 93 pont)

Zombory 6 puttonyos Aszú 2008

80% furmint és 20% hárslevelű a Padihegy és Istengy dűlőknek a termése, mely 36 hónapig érlelődött zempléni hordóban. Méltó zárása az eseménynek.

(Étel-bor párosításként a Zombory Pince 2013-as hárslevelűjéhez ITT találtok az oldalon egy korábbi receptet.)


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .