Bujdosó reload

Bujdosó reload

Egy dolog biztos: a világ folyamatos változásban van. Így hát a dél-balatoni Bujdosó Pincészet Matróz sorozatának címkecsaládja is időről-időre megújul. Ezt tette most is, a grafikai elemekkel és új színvilággal rendelkező címkéket ismét Ipacs Géza tervezte meg. De mivel a Bujdosó fivérek gyermekkoruk óta vitorláznak, és azóta sem csillapodott ez a szenvedélyük, az alapkoncepció és a motívumok maradtak ugyanazok: a Balaton és a vitorlázás. És hogy miért volt szükség a változtatásra? – nos, a borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón Bujdosó Ferencnek erre a kérdésre is meg volt a válasza: bár az előző címkecsaláddal elégedettek voltak, mégis úgy érezték, hogy kicsit eljárt felettük az idő, éppen ezért azt szerették volna, ha az új címkék egyszerűbb formavilágúak, kicsit elegánsabbak és kevésbé színesek lennének most. Mivel az eseményen én is részt vettem, meg is mutatom nektek az új címkéket (Torony, Iránytű, Sextáns). A Bujdosó Pincészetről és a vitorlázás iránti szerelmükről a honlapjukon tudtok bővebben is olvasni: ITT

Kóstolt borok

Bujdosó Kék Gyöngyözőbor 2016 (rozé)

Pinot noir és cabernet sauvignon házasítás, üde színfoltja a meleg nyári napoknak. Citrusos, szamócás, ribizlis illat, kissé agresszív bubikkal. Szájban citrusok, viszonylag rövidebb grapefruithéjas lecsengés. Egyszerű és frissítő.

Bujdosó Torony Olaszrizling 2016 

Ropogós, kellemes kis bor, fröccsnek, kerti partikhoz kiváló. Egres, zöldalma, grapefruit díszíti elemeit, némi szőlővel, szájban pedig egyértelműen a citrusok. Ha jól tudom, még az ára is az átlag pénztárcákra van kalibrálva. Nem a külföldire, hanem a magyarra.

Bujdosó Iránytű Szürkebarát 2016

A Borszérű-dűlő szürkebarátja kicsivel érettebb alapanyag benyomását kelti elsőre a pohárban, körtével, lapos barackkal, nüansznyi kamillával és gyógynövénnyel karöltve. Ízében egyszerű, egyenes vonalú, melyben lime és némi fehérhúsú gyümölcs található.

Bujdosó Sextáns Rajnai Rizling 2016

Kis fülledtséggel nyit, de gyorsan előbukkannak az illatában a gyümölcsök: alma, körte, licsi, mango és az érett citrusok. Pihentetve pedig zöldfűszerek, reszelt golden alma és egy kevésnyi méz. Kóstolva lime és citrom, a szerkezete feszes, az illatához képest pedig kevésbé rétegzett. 

Bujdosó Nemere 2015

Érezhetően komolyabb anyag, de első szippantásra a hordó is markáns nyomot hagy. Melegebb illat érett sárgabarackkal és körtével, almahéjjal, ringlóval, virágmézzel, pici bodzavirággal és piskótatésztával egyesítve. Érett, sűrűbb, jól strukturált bor. Jobban lehűtve ajánlom. 50 % chardonnay, 25 % sauvignon blanc és 25 % szürkebarát több dűlőből.

Bujdosó Katamarán 2013

50 % cabernet sauvignon és 50 % cabernet franc a Kokas-dűlőből. Telt ízek, megjelennek a tercier aromák, de a frissebb gyümölcsök is szerepet kapnak illatában és ízjegyeiben. A hordó nekem soknak tűnik, de biztos van, aki ezt nálam jobban tolerálja. Fekete erdei gyümölcsök, érett szilva, túlérett meggy és mazsola az illatában, szájban viszont már picit kezdenek kopni a gyümölcsök. A tannin kissé szárít.

Bujdosó Sirocco 2013

A pincészet nagyágyúja, szintén a Kokas-dűlőből. Bordeaux-i blend: 50 % cabernet franc, 25 % cabernet sauvignon, a többi pedig merlot. Cizelláltabb és elegánsabb formában, mint Katamarán testvére, sok édes-és zöldfűszer, erdei gyümölcs, keserű étcsoki, és kevés paprika.

(Az eseményen a WineGlass Communication meghívásából vettem részt.)


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!