Céklás rizottó pisztáciakrémmel és savanyított édesköménnyel

Céklás rizottó pisztáciakrémmel és savanyított édesköménnyel

Ne sajnáljátok a pénzt, áldozzatok minőségi alapanyagokra. Nem kell sok: csak jó minőségű parmezán, rizottó rizs, alaplé, és kis türelem a konyhában. A rizottó egyszerű, laktató, és millió féle változatban készíthető. Például ITT egy régebbi receptet, a polipos fekete rizottónak az elkészítési módját találjátok meg. De még mielőtt rátérnék a mai receptre, szeretném nektek elmondani, hogy Niko Tahti, a WineArtCulture vendégséfje a Hong Kongban megrendezett Gourmet Young Master Chefs – Global 2017 versenyen világbajnok lett.

Hozzávalók (4 személyre)

Céklás rizottó

  • 500 g friss cékla

  • 2 evőkanál olívaolaj

  • 20 g vaj

  • 1 db vöröshagyma, finomra szeletelve

  • 1 db fokhagyma, finomra szeletelve

  • 250 g rizottó rizs

  • 150 ml száraz fehérbor (célszerű azt használni, amit majd iszunk hozzá)

  • 700 ml forró zöldségalaplé

  • 100 g reszelt parmezán

Pisztáciakrém

  • 1 dl pisztácia, megpucolva

  • 1,5 dl joghurt

  • 1,5 dl tejszín, 30%-os

  • 1 db zselatinlap

  • 1 evőkanál citromlé

  • só, bors

Savanyított édeskömény

  • 0,5 dl ecet, 20%-os

  • 1 dl cukor

  • 1,5 dl víz

  • 1 db édeskömény

Elkészítés

Céklás rizottó elkészítése

Hámozzuk meg a céklákat, vágjuk nagyobb darabokra, majd helyezzük egy sütőpapírra a tepsiben. Locsoljuk meg 1 kanálnyi olívaolajjal és tegyük be egy órára az előzőleg 180 fokra előmelegített sütőbe, míg szépen megpuhul. A sütési idő a cékla, illetve a darabok nagyságától is függ. Közben a magmaradt olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben és adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pár perc elteltével keverjük hozzá a rizst és a vajat, majd öntsük rá a bort és gyakori kevergetés mellett, főzzük további 5 percig. Adjunk hozzá 100 ml zöldségalaplét, óvatos de határozott mozdulatokkal keverjük meg a masszát, majd kis idő elteltével ismételjük meg a folyamatot, míg felhasználjuk az összes alaplét. Ha a cékla elkészült, egy botmixer segítségével pürésítsük, majd a reszelt parmezánnal együtt adjuk a rizottóhoz. Tipp: kis mennyiségű sült céklát hagyjunk a szervírozásra.

Pisztáciakrém elkészítése

A pisztáciát megpirítjuk a serpenyőben, hagyjuk kihűlni, majd egy botmixer segítségével sima állagúra keverjük a joghurtot a pisztáciával. A zselatint hideg vízbe helyezzük és elkészítjük a tejszínhabot. Melegítsük meg a citromlét, adjuk hozzá a zselatint, majd óvatos mozdulattal öntsük a pisztáciás-joghurtos masszába. Ha befejeztük a folyamatot keverjük hozzá a tejszínhabot is, és 3 órán keresztül pihentessük a hűtőben.

Savanyított édeskömény elkészítése

Az ecetet, a cukrot és a vizet felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Az előzőleg vékony szeletekre vágott édesköményt a kihűlt folyadékba helyezzük nagyjából egy órára.

Tálalás

A rizottóra helyezzük a pisztáciakrémet és a savanyított édesköményt, megszórjuk ízlés szerint kis sült pisztáciával és kockára vágott sült céklával, majd tálaljuk.

Borajánlat

Domane Wachau Riesling Bruck 2015

Szigorú bortörvények, precizitás, átláthatóság, tisztaság, egyszerű és érthető bormarketing: így hát ne is csodálkozzunk, hogy az osztrák bor ma ott tart, ahol tart. Zárójel bezárva, térjünk most rá a 2015-ös rizlingre, mely kicsit megtévesztően az érett rizlingekre jellemző petrolos és füstös jegyekkel nyit. Kis pörgetés után kristálytiszta és friss illat, fehérhúsú gyümölcsökkel, almával, körtével, kiegészítésként pedig a trópusi gyümölcsök és a reszelt limehéj színezik finoman az illatjegyeit. Kóstolva fiatal és feszes, a korty a citrusokra és az őszibarackra teszi a hangsúlyt, melyhez vibráló savak és sós lecsengés párosul. (A bor a KisBécs borszaküzlet felajánlásával készült, ezúton is köszönöm. Ára: 4.990 Ft)

Recept: Niko Tähti

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Csárda, csülök, pezsgő, Balaton

Csárda, csülök, pezsgő, Balaton

Felejtsük el a balatoni szocreálos csárdákról kialakított képet, hiszen ebben a műfajban is találunk a tó körül kimagaslóan jó helyeket. Ilyen például Balatonfüred 200 éves múltra visszatekintő híres csárdája, a Baricska, melynek az üzemeltetői a kitűnő veszprémi Chianti Étterem irányításával már bizonyítottak a szakmában. Az […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!