Dupla hazai aranyérem a pezsgők világbajnokságán!

Dupla hazai aranyérem a pezsgők világbajnokságán!

Nagyszerű hírek érkeztek a mai napon a harmadik alkalommal megrendezett nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságról (CSWWC): a Kreinbacher Birtok somlói furmint pezsgői, a Prestige Brut és a Brut Classic 2011 Magnum aranyéremmel térhettek haza. Örömhír mindenki számára, hiszen hazai tradicionális pezsgőt most először díjaztak arannyal.

„A verseny újabb lehetőség volt számunkra, hogy nemzetközi mezőnyben, nemzetközi szakértőktől kapjunk visszajelzést, mire lehet képes Somló és a furmint tradicionális pezsgőként” – fogadta a hírt Prisztavok Zoltán, a Birtok kereskedelmi és marketing vezetője.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) azért egyedülálló a nemzetközi borversenyek között, mert kizárólag pezsgőket értékelnek és a zsűri kifejezetten erre szakosodott, világhírű szaktekintélyekből áll. A rangos megmérettetést életre hívó Tom Stevenson szakíró, Essi Avellan Master of Wine és Dr Tony Jordan mellett Márkus György is a szakértői panel tagja volt.

A mezőnyt országonként, régiónként és stílusonként értékelték, díjat kizárólag a bírák egyhangú döntése esetén ítéltek oda. A vb-re idén minden eddiginél több pezsgőt neveztek Champagne-ból és a világ legtávolabbi pontjairól, nőtt a résztvevő országok száma is, ezek közül összesen 16 ország pezsgői nyertek arany- vagy ezüstérmet, köztük Magyarország is.

„Reméljük, hogy a vb eredménnyel erre az izgalmas borvidékre és a hazai szőlőfajtára is sikerül felhívni a figyelmet az értők és a pezsgőrajongók körében, ahogyan mi is fontos iránytűnek tekintjük a zsűri véleményét és igyekszünk minél több díjazott pezsgőt megismerni” – tette hozzá Prisztavok Zoltán.

Kreinbacher Birtok, Somló
Kreinbacher Birtok, Somló

A díjazott Kreinbacher pezsgőkről:

A Kreinbacher Birtok minden pezsgőt Méthode Traditionnelle módszerrel, azaz palackban erjesztve és érlelve készít, legalább 18-22 hónap seprőn tartással. A Prestige Brut 100 % furmint pezsgő, a Brut Classic évjáratos magnum különlegessége pedig az, hogy több mint 3 évig érlelődött és a pezsgő a nagyobb palackban frissebb, gazdagabb arcát mutatja.

Sikeresen szerepelt a Kreinbacher Birtok forgalmazásában elérhető két champagne-ház is. A Charles Heidsieck összes beküldött tétele aranyérmet kapott: a Brut Réserve, a Rosé Réserve, a Rosé Millésime 2006 és egy 1989-es Brut Jeroboam. A Piper-Heidsieck háztól az Essentiel Cuvée Brut és a Rare Millésime 2002 champagne aranyérmet, a 2006 Vintage Brut ezüstöt gyűjtött be.

Ezek a champagne-ok több száz év tradíciót és a házra jellemző, emblematikus stílust képviselnek, de a hazai választékban még újdonságnak számítanak. A nagyközönség előtt a Gourmet Fesztiválon mutatkoztak be, azóta több szaküzletben és neves étteremben is elérhetőek.

Szeptemberben adják át a pezsgők Oscarját

A CSWWC-n saját kategóriájukban a legjobban szereplő pezsgőknek szóló Best in Class díjakat és a világbajnoki trófeákat – avagy a pezsgők Oscarját – szeptember 1-jén, a londoni díjátadó gálavacsorán hirdetik ki. Az ezüst- és aranyérmes pezsgők idén először együtt kóstolhatók majd október 26-án a FIZZ Sparkling Wine Show-n, szintén Londonban.

Az arany- és ezüstéremben részesültek listáját itt találjátok meg: eredmények 2016

(Készült a sajtóközlemény alapján)

 


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!