Bor
post-authorNémeti Sándor
2018. november 12.

Egy modern felfogású, izgalmas bikavér

post

Az Egri borvidéken vannak, akik a házasításokban, mások pedig a fajtaborokban hisznek, de bárhogyan is legyen, ha Eger kerül említésre, a legtöbb embernek a bikavér jut eszébe. Valahol azt olvastam, hogy a bikavér a nagy magyar önámítás szinonimája is lehetne, és lássuk be: van benne némi igazság. De hagyjuk most a múltat, kár lenne ennyi év távlatából ujjal mutogatni, mert nem vezetne semmire. Inkább maradjunk annyiban, hogy sokan és sokféleképpen tettek azért, hogy a bikavér az legyen, ami volt: egy lejáratott márka, amely az alsópolcok kínálatára jó. Pont abban az árban pozícionálva, amennyit valójában ért. Ha úgy jobban tetszik, egy ország szimbóluma és megítélése a külföldi piacon. Hogy mi változott azóta? Sok minden, például a két borvidék (Eger és Szekszárd) borászai a kétezres évek elejétől – kisebb vagy nagyobb sikerrel - folyamatosan azon munkálkodnak, hogy visszaállítsák a bikavér presztízsét. Hogy volt-e a bikavérnek fénykora vagy sem, azt nem tudom, de annyi biztos, hogy az Egri borvidék a 18-19. században, a filoxéravészt megelőzően élte a dicskorát. Igaz, ekkor a bikavér nem konkrét bortípus volt, hanem sokkal inkább egy tartalmas házasítás, amelyben a kadarka különböző fajtái domináltak. Aztán beköszöntött a nagyüzemi tömegtermelés, amelyre alkalmatlan volt a kadarka, így helyét a házasításban átvette a kékfrankos, mellette nemzetközi, illetve Eger egyéb engedélyezett szőlőfajtái. Paradox módon a szocializmus alatt lett híres a bikavér, pont akkor, amikor minőségről kár lett volna beszélni. Nem mintha ma az üzletek alsópolcai nem hemzsegnének az 500 forintos borzalmas tákolmányoktól. A nyáron éppen az egyik szupermarketben láttam, hogy Budapest hivatalos vörösbora a párszáz forintért kínált bikavér... Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés: vajon van-e a bikavérnek arca, koncepciója és céltudatos piaca? Persze ettől függetlenül Egerben és Szekszárdon is készül kimagaslóan jó minőségű bikavér. Csak sokszor meg kell érte fizetni a nem kevés pénzt. Mert igenis vannak olyan borok, amelyek visszaadják a bikavérbe vetett hitemet. Nincs sok ilyen, de Lőrincz György Merengői rendre ilyenek. Most éppen egy csendes este a 2013-as került a pohárba.

A Merengő 16 évvel ezelőtt került először a palackba, a 2013-as pedig a pincészet életében a történelmi 10. Mármint ami a Merengő Bikavért illeti, hiszen a 2000-es évjárata színtiszta cabernet franc volt. A 2013-as év, hogy ifj Lőrincz György szavaival éljek: „egy lélegzetelállító évjárat volt, izgalmas vibráló savakkal és nagyon szép érettséggel”. A házasítás gerincét a kékfrankos (50%) alkotja, a többi részét pedig merlot (20%), cabernet franc (15%), pinot noir (8%) és végül 7%-ban kadarka. A bort 18 hónapig érlelték 500 literes hordókban, ezeknek aránya 15% újhordó, a többi másod-és harmadtöltésű volt. Az eredmény izgalmas lett, álljon itt két elismerés: a Challenge Internation du Vin nemzetközi megmérettetésén ezüst, de a Magyar Borszakírók Köre - amelynek én is tagja vagyok - által létrehozott meghívásos versenyen, a Super 12 listáján is szerepelt. Friss, komplex és tartalmas bor, roppanó érett fekete gyümölcsökkel, hordófűszerekkel, szilvával, meggyel, szárított virágokkal, keleti fűszerekkel és finomra hangolt aszalványokkal. Kóstolva nagy test, de a korty egyáltalán nem lustul el, szájban a gyümölcsök és a hordófűszerek játéka, fiatal tanninszerkezettel, buja és meleg karakterrel. Lecsengése hosszú, benne kis fanyarság és fűszerek. Modern felfogású bikavér, remélhetőleg hosszú érlelési potenciállal. 90 pont

Ez is érdekelhet

Recept
Bor interjú
Utazás
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés
Bor teszt-értékelés

Pénztárcabarát hedonizmus

2020. október 09.

Küldj egy üzenetet!