Ha Csopak, akkor Márga, ha Márga, akkor Szent Donát

Ha Csopak, akkor Márga, ha Márga, akkor Szent Donát

A Csopakon lévő Márga Bisztróról és Kovács Tamásról, a Szent Donát Birtok és a Márga tulajdonosáról már két alkalommal írtam az oldalon (erről egy recept ITT, interjú pedig ITT), úgyhogy most nem szeretném rabolni az időt, rögtön bele is vágok a lényegbe: Endrédi Zoltán konyhafőnök jóvoltából egy újabb recepttel gazdagodik a „Magyarország meghatározó éttermei és séfjei” sorozatom.

Céklával marinált tokhal, brokkolipürével és spenótos burgonyagombóccal

Hozzávalók (4 személyre)

  • 2 fej brokkoli

  • 50 dkg burgonya

  • 2 dkg liszt

  • 30 dkg cékla

  • 3 dkg leveles spenót

  • 2 db tojás

  • 5 dkg vaj

  • 80 dkg tokhal

  • timut bors

  • 1 kk szódabikarbóna

Elkészítés

Rózsáira szedjük a brokkolit, sós szódabikarbónás vízben puhára főzzük, majd thermomixerben vaj hozzáadásával pürésítjük. a hámozott céklát sós vízben puhára főzzük, a végén pedig a levét leszűrjük. A tokhalat 6%-os sóoldatba tesszük, majd fél órára a leszűrt cékla levébe helyezzük. A sós vízben megfőzött burgonyát áttörjük, lisztet, tojást és friss leveles spenótot adunk hozzá, majd összegyúrjuk és gombócokat formázunk belőle. Ezeket kifőzzük és a végén vajas serpenyőben lepirítjuk. A halat forró serpenyőben készre sütjük és timut borssal fűszerezzük.

Borajánlat

Szent Donát Slikker 2015

Viszonylag lassabban nyílik, illatában alma, fehér húsú gyümölcsök és kevés kő, kóstolva viszont sokkal összetettebb és lendületesebb. Szép arányok és textúra, kóstolva virágok, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, kis szikárság, lecsengésében pedig mandulás felhangok.

Recept: Endrédi Zoltán – Márga Bisztró

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!