Kacsamáj torchon Pesti István módra

Kacsamáj torchon Pesti István módra

Pesti István pályáját 1986-ban a Grand Hotel Hungáriában kezdte, majd több kitérő után a Cyrano és a Cosmo éttermekben folytatta. A köztudatba a Babel étterem séfjeként került be, ahol a nyitás után 5 évig nagyon egyedi konyhát vezetett és csapatával számos szakmai elismerést kapott. Ezt követően többek között a Baldaszti’s Kitchen konyháját vezette, majd az Apor Vilmos téren a Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyíló (és a napokban a kapuit végleg bezáró) Tantihoz hívták séfnek, munkássága alatt az étterem meg is kapta a Michelin-csillagot. Most Tatán a Platán éttermet erősíti a szaktudásával. Szerintem Magyarország egyik legszebben tálaló séfje. A Platán éttermi munkássága alatt több elismerést is bezsebelt, nemrég például a Volkswagen  Dining Guide Top 100 Étteremkalauz 2017. legjobb vidéki éttermek kategória egyik nyertese is lett. A Platán Étterem, ahogyan saját oldalukon is olvasható, arra törekszik, hogy friss, saját termelésű illetve regionális alapanyagokat használjon, legyen szó akár állati, akár növényi eredetű hozzávalókról, többek között arra is büszkék, hogy egyre több alapanyagot termelnek házilag, ezáltal ellenőrzött, magas minőséget és folyamatosan megújuló választékot tudnak biztosítani a vendégek számára.

Most a „Magyarország meghatározó éttermei és séfjei” sorozatomban Pesti István megosztja egyik emblematikus fogásának receptjét veletek.

Kacsamáj torchon, feketeribizli, méz, szarvasgomba

Hozzávalók

  • kacsamáj,

  • feketeribizli,

  • méz,

  • szarvasgomba,

  • vörösbor,

  • cukor,

  • tálaláshoz vegyes bébicsírák, ehető virágok, erdei gyümölcsök

Elkészítés

A májat kierezzük és egy éjszakára jeges tejben áztatjuk. Sóval, cukorral, vörösborral pácoljuk. Betekerjük etaminba és 3 percig főzzük. Lehűtjük, majd zsugorfólia segítségével hengert formálunk belőle. Tálalásig hűtőben tároljuk. Díszítjük ízlés szerint vagy a képen látható módon.

Borajánlat

Champagne Piper-Heidsieck Rosé Sauvage

Florens-Louis Heidsieck 1785-ben alapította a házat azzal az ambícióval, hogy „királynőhöz méltó cuvée-t készítsen”. Elsőként Marie-Antoinette udvarát hódította meg, majd távoli kontinenseket. Később a ragyogó, piros-arany címkés champagne vörös szőnyegen vonult be a filmvilágba is, a Piper-Heidsieck az Oscar-gálák exkluzív champagne-a és több mint két évtizede a cannes-i filmfesztivál hivatalos partnere.

A champagne pinot noirra építő cuvée-je vörösborral lett házasítva (20-25%). Fűszeres, gazdag és telt, kissé rusztikusan hat, illatában a fekete ribizlire, csipkebogyóra, cseresznyére, érett meggyre és egy kevés szilvára épít, kóstolva finom cseresznyés ízvilág, melyhez társul egy kevés rózsaszirom is. Gazdag és hosszú utóíz.

Recept: Pesti István – Platán Étterem,Tata

Borajánlat: NOREPLIKA

Ételfotó: Szindbád az Utazó


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!