Kukoricán nevelt csirke burgonyával, zöldborsóval és paprikával

Kukoricán nevelt csirke burgonyával, zöldborsóval és paprikával

Hozzávalók (4-5 személyre)

1 db egész csirke, kicsontozva

1kg burgonya

225ml tejszín

1db XL-es méretű tojás

15g só

2,5g kakukkfű

1g feketebors

400g zöldborsó

100g vöröshagyma

3db kisebb méretű kaliforniai paprika (egészben, sütőben megsütve)

30g fokhagyma

Elkészítés

A csirkét kiterítjük, kakukkfűvel, sóval és borssal ízesítjük. Felgöngyöljük és vákuum zacskóba tesszük. 62 °C-on 4 órát sous vide-áljuk. Tálalás előtt 2-3 cm vastagra szeleteljük és körbe pirítjuk.

A burgonyát vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a tojást, tejszínt, sót és borsot, ráöntjük a burgonyára. Tepsibe tesszük és 140 °C-on 60 percig sütjük.

Hagymát pirítunk, rátesszük a zöldborsót, sóval, borssal és kakukkfűvel ízesítjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 15 percig főzzük, és levével együtt pürésítjük.

A sült paprikát botmixerrel áttörjük és sóval, borssal ízesítjük. Szükség esetén extra szűz olívaolajjal hígítjuk.

Tálaláskor mártásnak borjú jus-t adunk mellé.

Borajánlat

Bencze Családi Birtok, Pinot Noir 2013

Bencze Családi Birtok, Pinot Noir 2013

Könnyed, légies, de mégis tartalmas badacsonyi vörösbor, amely verhetetlen áron beszerezhető. Tiszta, szép arányok, integrált tannin, sok friss és érett gyümölcs, illatában és ízjegyeiben egyaránt. Málna, érett eper és cseresznye, fekete bors, kontúrként pedig a zöldfűszerek, a földes és az árnyaltan füstös-toastos jegyek teszik izgalmassá ezt a bort. Jó felépítés, vibráló savak, kellemesen fanyarkás lecsengés. Kitűnő választás ehhez a fogáshoz. (Én a CultiVini Borgalériában bukkantam erre a tételre.)

Recept: Hampuk Zsolt

Borajánlat: NOREPLIKA


Related Posts

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

Hampuk Zsolt – „Pengeélen táncol Magyarországon a gasztronómia”

„Kissé egyhangúnak tartom a gondolatot, hogy a gasztronómia csupán az ételekről szól. Annál jóval több, komplexebb, lendületesebb fogalom. Olyan, mint az illatos zene, vagy az ehető szín, borzolja és nyugtatja érzékeinket, külön-külön, vagy akár egyszerre. Befolyásolja hangulatunkat, gondolkodásainkat, élményeinket, jövőnket és múltunkat egyaránt. Kellő alázatot […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!