Ropogós véreshurka káposztával, tintahallal és barna vajhabbal

Ropogós véreshurka káposztával, tintahallal és barna vajhabbal

Molnár Gábor neve sok ember számára ismerős, de ha valaki kevésbé járatos a gasztronómia világában, itt van róla néhány szó: Magyarország legjelentősebb professzionális szakácsversenyén a „Hagyomány és Evolúció”-n 2013-ban első díjat nyert, 2014-ben megnyerte a Bocuse d’Or magyarországi döntőjét és még ugyanebben az évben a stockholmi európai döntőn kilencedik lett csapatával. A világ legrangosabb szakácsversenyén a Bocuse d’Or 2015-ös lyoni döntőjén Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg csapatával és egyben elnyerték a legjobb plakátnak járó különdíjat is. Jelenleg Bécsben, a Sale e Pepe étterem konyháját vette át.

Kérésemre most egy receptet küldött a honlapom számára.

Hozzávalók (4 személyre)

4 db 4 cm vastag véreshurka (Bécsben szinte mindegyik jó hentesüzletben kapható. Rúd alakú, könnyen szeletelhető és ízletes.)

Párolt káposztához:

1/2 fej fejeskáposzta

1db vöröshagyma

50 g barnacukor

50 ml fehérborecet

1 db csillagánizs

1 teáskanál egész kömény

50 ml növényi olaj

1 mokkáskanál só

Tintahalhoz:

8 db tintahal

50 ml olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1 szál kakukkfű

Barna vajhabhoz:

200 ml halalaplé

100g sós barnított vaj

pár csepp citromlé

50 g hideg vajkockák

Elkészítés

A szeletelt hurkát vékonyan lisztbe hempergetjük, és forró serpenyőben olajon mindkét oldalát ropogósra sütjük.

A káposztát és a hagymát szeletelőgéppel 3 mm vastag szeletekre szeleteljük. Olajon cukrot karamellizálunk, majd rádobjuk a szeletelt hagymát. Lepirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát és a többi hozzávalót. Fedő alatt nagy lángon 25 percen keresztül pároljuk.

A tintahalakat megpucoljuk és alaposan átmossuk. Forró serpenyőben olajon a fokhagymagerezddel és a kakukkfűvel hirtelen lepirítjuk.

A barna vajhabhoz a halalaplevet felforraljuk. Hozzáöntjük a sózott barnított vajat és a citromlevet. Tűzről levéve hozzáadjuk a hideg vajkockákat és botmixerrel felhabosítjuk.

Borajánlat

Szent Tamás Pincészet, Szent Tamás Furmint 2012

Szent Tamás Pincészet, Szent Tamás Furmint 2012

Amikor nagyjából egy évvel ezelőtt kóstoltam még markánsan dominált benne a fa, de szerencsére mára már egy szép letisztult képet prezentál. Elegáns és egyben határozott karakterű bor, amely a felépítésének, savainak és ízjegyeinek köszönhetően jól harmonizál a fogáshoz. Mély, részletgazdag illatában birs, körte, virágméz és olajos magvak, kontúrként pedig a füstösség, a déli gyümölcsök és az érett citrusok zárják rövidre a vonalat. Tartalmas és krémes korty, amelyben a sárga húsú gyümölcsök és virágok mellett megjelennek a citrusok és fűszerek. Elképesztően hosszú lecsengés.

Recept: Molnár Gábor  

Borajánlat: NOREPLIKA

Ételfotó: Gulyás Lóránt


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!