“1999 nyarán cseppentem bele a borok világába, egy véletlen folytán, és nagyon úgy tűnik, hogy maradni fogok. Szerencsém volt, kiváló borász mellett dolgozhattam, aki rögtön megszerettette velem a borok megalkotásának, születésének, megfoghatatlan légkörét, az olvadó méhviasz, az erjedő must, a borral teli pince illata az első pillanattól mély nyomot hagyott bennem. Nagyon sok megismerést, tapasztalatot kellett magamba zárnom, hiszen minden évjárat új kihívás, új lecke, amit meg kell próbálnunk a megfelelő irányba, a legmagasabb minőség felé terelgetni, tökéletesen megoldani. Ez volt munkám célja; hogy megtaláljuk a tökéletes irányt. Aztán, ahogy múlt az idő, egyre erősödött az elhatározás, hogy saját gondolataimat is megfogalmazhassam, és ezek a gondolatok, palackba zárva másoknak is megnyílhassanak. 2005-ben kezdődött, és évről évre jobban tetszett az alkotás folyamata.” – írja saját magáról pincészete honlapján Balassa István, a borvidék egyik legkiválóbb borásza, amelynek neve az elmúlt években fogalommá vált Tokaj-Hegyalján.
Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus (a vele készült interjúm ITT található meg), a WineArtCulture vendégszerzője egy újabb írással jelentkezik most az oldalon.
Szerző: Dr. Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus
Még a tél folyamán adatott meg, hogy Balassa István borait Tokajban kóstolhattam. A szó szerint garázsborászat 10 hektárról készült gyönyörű borai levettek a lábamról. Íme, a kóstolt sor:
