Banánkenyér házilag, olcsón és egészségesen

Banánkenyér házilag, olcsón és egészségesen

A banánkenyér annyira egyszerűen elkészíthető, hogy nincs az az ember, akinek ez nehézséget okozna. Csupán pár perc munka van vele, a végeredmény pedig isteni. Nálunk legtöbbször akkor kerül az asztalra, ha a feleségem megfeledkezik arról, hogy néhány napja éppen banánt vásárolt, így mire megtaláljuk a sötét spájz valamelyik zugában, addig már a színe barna, így banánkenyér készül belőle. Amúgy egyáltalán nem bánom, mivel így reggel vagy este egy finom és egészséges nassolnivaló kerül a tányérra.

Egyébként a recept eredetét a mai napig homály fedi, egyes feltételezések szerint a 18. századból származik. Mindenesetre az 1930-as években a szódabikarbóna és a sütőpor népszerűsítésével kezdett el egyre jobban Amerikában terjedni. Az 1950-ben megjelent Chiquita Banana’s receptkönyvnek a kiadása pedig nagymértékben segítette, hogy még szélesebb körben elterjedjen a recept, így a ’60 években már az egekbe szökött a népszerűsége. Érdekességként még annyit, hogy a banánkenyérnek is van világnapja, február 23-án.    

Hozzávalók:

  • 2 vagy 3 darab banán (érett)
  • 1/3 pohár olvasztott vaj (sótlan)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3/4 pohár kókuszvirág cukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál őrölt kardamom  
  • 1 1/2 pohár hajdinaliszt
  • tetszés szerint aszalt gyümölcs darabok (például papaya, mango) vagy/és kandírozott citrom-és narancshéj
  • teáskanál chia mag
  • csipetnyi só

Elkészítési mód:

Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat (hajdinaliszt, szódabikarbóna, só, chia mag), ha ezzel végeztünk, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Egy külön tálkában az érett banánokat széttörjük villával. Egy harmadik tálban összedolgozzuk a vajat a kókuszvirág cukorral, hozzáadjuk a tojást és a vaníliakivonatot, majd jöhet hozzá a villával pépesített banán. Fontos, hogy a vaj puha, szobahőmérsékletű legyen. A masszát botmixer segítségével egyneműsítjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, az aszalt, vagy/és kandírozott citrom-és narancshéjat, és jól összedolgozzuk. A sütőformát kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát, és mehet is az előremelegített sütőbe. Figyeljük időnként az állagát, tűpróbáig süssük.

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Ihlet Cuvée 2017 

Aranysárga szín, lassú mozgás a pohárban, bár érezhetően érett alapanyagból készült, a tudatos feldolgozásnak és borkészítésnek köszönhetően nyoma sincs benne nehézségnek vagy oxidációnak. Ugyanolyan szép és izgalmas formában van, mint múlt évben, amikor utoljára kóstoltam. Gazdag, sűrű, koncentrált és behízelgő illatában rózsa, szőlő, méz, sárgahúsú-és déli gyümölcsök kavalkádja. Kóstolva a korty telt és édes érzetű, finoman krémes, olajos, ízjegyeiben pedig szépen visszaköszönnek az illatában tapasztalt jegyek, amelyhez társulnak érett és kandírozott citrusok. Lecsengése enyhén tüzes és finoman fűszeres. Karakteres bor, mely nem csak önmagában fogyasztva ad hatalmas élményt, hanem különböző ételek mellé is nagyon jól társítható. Nem mellesleg nagyon jó árban kapható a polcokon, és feleségem egyik kedvence.

Szerző, recept, fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

A tökéletes dupla lecsó receptje

A tökéletes dupla lecsó receptje

Ha valamire érvényes a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”, akkor a lecsó lenne ez. De akkor milyen az igazi lecsó? Nos, egyre inkább hiszem, hogy Simonffy András, kétszeres József Attila-díjas magyar író fogalmazta meg a legjobban ezt a kérdést, miszerint az igazi magyar lecsó […]

Borászok kedvenc dűlői

Borászok kedvenc dűlői

Folytatva az Egy borász, egy dűlő sorozatot, amelyben különböző borvidékeken gazdálkodó borász ismerőseimet kértem meg arra, hogy válasszanak ki egy általuk preferált dűlőt, és erről osszanak meg néhány érdekességet, most a Kunági borvidékről ifj. Szentpéteri Attilával, illetve a Neszmélyi borvidékről Kamocsay Ákossal beszélgettem. Szentpéteri Borpince, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .