Barta Pince – Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

Barta Pince – Hosszan érlelhető borokat adott a 2021-es év

Barta Károly és testvére Sándor, akivel üzlettársak a borászati vállalkozásban, azzal a céllal alapították 2003-ban a Barta Pincét, hogy a kiváló adottságú, de a tömegtermeléses időszakban elhanyagolt Öreg Király-dűlőt visszahelyezzék a térképre. A birtok 80%-a furmint, a maradékon pedig további három szőlőfajta osztozik: hárslevelű, sárgamuskotály és kövérszőlő. Az organikusan, kézzel művelt területen kívül a 17 hektáros Kővágó-dűlőben is újratelepítettek 3,5 hektárt. A pincészet borait Homonna Attila majd a 2016-os évjárattól kezdve már Ujvári Vivien készíti. Aki bővebben is kíváncsi a Barta Pincére, ITT egy korábbi cikkemben olvashat többet. Most a mini-sorozat újabb részeként Ujvári Vivien mesél az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról.

Mint mondta, 2021 első hónapjait sok csapadék jellemezte, aminek köszönhetően feltöltődött a talaj. Így a késő ősszel végzett talajlazításból fakadóan a szőlő fel tudta venni a csapadékot. A téli hónapokban közepesen hideg volt a hőmérséklet, ezért a kártevő rovarok jól gyérültek. „Február közepére befejeztük Hajdú János szőlésszel a metszést, a tavasz eleje didergősen indult, és csapadék is esett bőven. A hideg miatt viszont a rügyfakadás három héttel elcsúszott, és a sok eső miatt a feketerothadás veszélye is felütötte a fejét. Közben az egész teraszos területet kétágú kapákkal megdolgoztuk. A következő szakaszban hosszú ideig nem kaptunk csapadékot, május-júniusban egyáltalán nem voltak esőzések, a hajtásválogatással viszont szépen tudtunk haladni.” – értékeli a kihívásokkal teli évet Ujvári Vivien.

Szerencsére a feketerothadás veszélye elmúlt, július elején pedig elkezdték a leveleket ritkítani. A megérkező eső előtt jól jött, hogy a növényvédőszereket közvetlenül a fürtökre tudták juttatni. Mint meséli Vivien, az eső miatt fokozódó lisztharmat veszély alakult ki. A másodjára elvégzett csonkázás után augusztusban ismét érkezett néhány zivatar, de utána már egy csapadékmentes időszak jött. „A szőlő egész évben tartotta a természet három hetes tavaszi csúszását. Szerencsére a lisztharmatnyomás ellen sikeresen megvédtük a szőlőt. A mustfok növekedett, de a savak nagyon lassan csökkentek. Szép savakkal szüreteltük a pezsgőt, Egy kis furmint és Öreg Király Dűlő borainkat. A késői és a szamorodni szürethez szépen töppedtek és visszafogottan botritiszesedtek a fürtök. Az aszúsodás viszont nem fejlődött annyira a dűlőinkben, hogy érdemes legyen aszú borokat készíteni. A szüretet október 26-án fejeztük be. Úgy gondolom hosszan érlelhető, ízgazdag borokat rejt a pince a 2021-es évjáratból.”

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotók: Dancsecs Ferenc


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

„Újjászületett Tokajban az a kúria, amely II. Rákóczi Ferenc fejedelmet is vendégül látta”

„Újjászületett Tokajban az a kúria, amely II. Rákóczi Ferenc fejedelmet is vendégül látta”

A Rákóczi családnak egész Tokaj-hegyalján kiterjedt birtokai voltak, Mád azonban külön figyelemre érdemes: már a kora újkorban is kiváló borokat termeltek errefelé, mi több, közel háromszáz éves dokumentumok alapján okkal feltételezhető, hogy a most megújult kúria 1708-ban többször is vendégül látta II. Rákóczi Ferenc fejedelmet. […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .