Megtaláltam az egyik legjobb furmintot!

Megtaláltam az egyik legjobb furmintot!

A viszonyom a furminttal nem volt mindig felhőtlen, s erről nagyrészt nem én, hanem az a sok rossz és középszerű furmint tehetett, amit itt-ott kóstoltam. Legtöbbször azokon a fesztiválokon és borkóstolókon, ahová már egyre kevesebb alkalommal látogatok el.

Biztos már említést tettem arról, hogy amikor annyit konyítottam a borokhoz, hogy tetszenek-e vagy sem, úgy jártam borkóstolóról-borkóstolóra, s fesztiválról-fesztiválra, mintha kötelező lett volna számomra. Töretlenül jegyzeteltem, miközben számtalan fölösleges kérdésemmel untattam a borászokat. Szerencsére gyorsan kinőttem ezt a rossz szokást. Azóta ha mégis megjelenek valamilyen szakmai kóstolón, inkább szép csendben, magamnak kóstolom a borokat, és ha esetleg valamilyen kérdésem lenne, azt egy-két perc erejéig felteszem a borásznak. Vannak borászok, akik már ismernek, de ez elkerülhetetlen, ha az ember közel 7 éve ír online és print magazinoknak – no meg persze a saját honlapomra, jelen esetben a WineArtCulture oldalra – borokról. Velük más körülmények között, leginkább személyes találkozások alkalmával, leginkább a pincészetüknél szívesen elbeszélgetek. Hazugság lenne azt mondani, hogy ez idő alatt sosem kóstoltam jó, vagy kiváló furmintokat. Ilyen például többek között a jelen Barta Furmint 2018-as évjárata is. Hogy őszinte legyek, a Barta Pince boraival kicsit elfogult vagyok, főleg amióta 2016-tól Ujvári Vivien vette át borászként a stafétabotot, és nagyon tudatos elképzelés szerint csiszolja menet közben a borokat. De ki ne lenne elfogult, ha ennyi jól elkészített és izgalmas bort kóstolt volna a kínálatukból?! Lásd például a KVG borukról írt bejegyzésemet ITT, ami teljesen levett a lábamról.

De most kanyarodjunk vissza a Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2018-as borára, melynek alapanyagát a dűlő legfelsőbb részéről szüretelték 2018.08.24-09.04 között, hordóban erjesztették, és 500 literes, közepes pörkölésű másod- és harmadtöltésű magyar tölgyben érlelték, majd 2019. április végén palackoztak. Halványzöld szín fogad a pohárban, harmonikus, közepestől intenzívebb aromajegyeiben finom fűszerezettség, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack elsőként, lédús körtével, almával és virágokkal díszítve. Kóstolva kerek, komplex, nagyon jól eltalált bor, remek arányokkal és egyensúllyal. Szerkezetileg kellően tartalmas és széles, mégis játékos és üde is egyben, a korty szomjoltó, benne friss citrusok, körte, és a 4 hónapig finomseprőn érlelésnek köszönhetően kis diszkrét krémesség is feltűnik. Izgalmas, szépen kidolgozott bor, sok részlettel és réteggel, hosszantartó lecsengéssel. Minden rezdülésében finom és elegáns, olyan jól esik inni, hogy nehezen lehet visszatenni a borhűtőbe a palackot. Az élmény maga megér 7+ pontot (a százas pontrendszerben 91 pont), de ha az eltarthatóságát veszem számításba, akkor ez inkább 7, azaz a százas rendszerben 90 pont.

A Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2018-as évjáratát ajándékba kaptam Ujvári Vivientől, ezúton is köszönöm az élményt, további jó munkát és kiváló borokat kívánok.

Szerző és borajánlat: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .