Kanczler András: „A rohanó világunknak a Tokaji borvidék választ ad”

Kanczler András: „A rohanó világunknak a Tokaji borvidék választ ad”

Kanczler András és Basa Richárd által 2011-ben alapított Basilicus Szőlőbirtok hét hektáron gazdálkodik hat dűlőben, elsősorban Tarcalon (Mestervölgy, Fekete-hegy, Lónyai, Előhegy), Bodrogkeresztúron (Lapis), illetve Tokaj (Meleg-oldal) határán. A szőlőt biomódszerekkel művelik, a borokat minimális beavatkozással, fajélesztővel beoltva készítik, ezeket főként hordóban erjesztik és néha itt is érlelik. Aki bővebben is kíváncsi a pincészetre, az elolvashatja a Kanczler Andrással készített interjúmat ITT. Most viszont kérésemre András megosztja a WineArtCulture olvasóival, hogy milyen volt számukra a 2019-es év, illetve milyen tervekkel várják a 2020-at.

Évértékelés Kanczler András tollából:

„A természet egyik évben bőséges, a következőkben pedig egy kicsit elvesz, ennek köszönhetően a Tokaji borvidéken minden évjárat más és más: hidegebb, melegebb, havas vagy szárazabb tél, korán érkező tavasz, forró vagy esős nyár, kiszámíthatatlan ősz. Januárban várakozunk és tervezünk, júniusban reménykedünk, novemberben az első borokat kóstolva viszont megpihenünk és megköszönjük, amit az évjárat adott számunkra. Abban a szerencsében van részünk, hogy Tokajnak van egy különleges szőlőfajtája, a furmint, amelyből habzóbor, pezsgőbor, gazdag száraz bor, szamorodni és aszúbor is készíthető. A Zemplénbe érkező vendég a Tokaji borvidéken a különlegességeket keresi és ezt meg is találhatja. A borért érkezik, melyhez még társul egy gyönyörű földrajzi környezet látványa, vulkanikus hegyekkel, dombokkal, folyókkal, tiszta levegővel. Sokszor kérdezik, hogy mit lehet itt csinálni? A rohanó, stresszes világunknak a Tokaji borvidék és az itt készült bor aktuális választ ad: meg kell egy kicsit állni, megpihenni, meditálni, csodálni kell a természeti szépséget és a kincsét, a bort. Kóstolgatni szárazat, édeset, megérezni a természet huncutságát, amit a különböző évjáratokba belevarázsol. A természet minden évben megújulva új és új meglepetéseket varázsol a borban.

A 2017 és 2018 bőséggel áldott meg minket, a 2019 viszont kevesebb, de nagyon finom borokat adott. Korán kezdve a szüretet a sárga muskotály és a furmint pezsgő-alapbor egészséges érett fürtöket adott számunkra. Szeptember vége viszont 3 hét esővel megálljt parancsolt. De mivel mégis csak Tokajban vagyunk, elindult az aszúsodás, a természet ránk bízva, hogy milyen borokat szeretnénk készíteni majd: dűlős száraz bort válogatott szürettel, késői szüretet, szamorodnit, vagy egy különleges aszúbort. A melegebb löszös dűlők a száraz bort adták, míg a vulkanikus dűlők az aszúszemeket. Mindent összevetve a 2019-es évjárat finom, illatban gazdag száraz borokat, nagyon édes késői szüreteket, és remek aszúborokat adott. Immár harmadik éve készítjük el Tokaj-Hegyalja régi vörös szőlőfajtájából, a purcsinból vörösborunkat. A Basilicus Szőlőbirtokon a borkóstolók végén a Purcsin vörösbor 2018-as és 2019-es évjárata minden kedves idelátogató részére ajándékként megkóstolható. Amint túl leszünk a koronavírus-járványon, mindenkit szeretettel várunk Tarcalra és egyben a Basilicus Szőlőbirtokra.”

Borítókép: basilicus.hu


Related Posts

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

Kacsacomb sült kacsamájjal, egyszerűen tökéletes

A Degenfeld Mária grófnő, illetve férje, Dr. Thomas Lindner tulajdonában lévő Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszállóról már több alkalommal is írtam az oldalon. ITT például Sulyok Balázs borásszal és Varkoly István szőlésszel olvasható egy interjúm, ITT pedig a negyed évszázados jubileumi ünnepségükről írtam néhány szót. […]

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

Bűbájosság és permakultúra Tarcalon

A hagyományteremtő céllal létrejött Tarcal Bor és Kultúra Egyesület szervezésében idén április 29 és május 1 között immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre a tarcali Bűbájos Hétvége. A három napos rendezvény alatt a település borászai nyitott pincékkel és számos programmal várják a vendégeket. Például lesz dűlőtúra, […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .