Furmint Badacsonyból

Furmint Badacsonyból

Borbély Tamás, a Borbély Családi Pince új generációs borásza fiatal kora ellenére egészen gazdag életúttal rendelkezik. Csak néhány fontos momentumot említve: 2011-ben a Magyar Bor Akadémia a tagjai közé választotta, 2016-tól a Badacsony Hegyközség elnöke, a borvidék szőlészeti küldötte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában, és 2020-ban a legfiatalabb borászként az Év Bortermelője lett.

És hogy mi kellett az ilyen sikerek eléréséhez? Mint egy korábbi beszélgetésünk alkalmával elmondta, sok áldozatos munka, hit és kitartás, illetve a szőlő és bor iránti szeretet és tisztelet, amit a szülein keresztül tapasztalt meg. Borbély Tamás alig töltötte be a 14-et, amikor már tudta, hogy édesapja nyomdokaiba szeretne lépni. Új impulzusokat és szemléletet hozva 2010-től vette át részben, illetve 2012-től teljes mértékben a birtok irányítását, de a mai napig közösen viszi a szüleivel, illetve a húgával a családi vállalkozást: a gazdasági háttérrel édesanyja foglalkozik, a szakmai irányítást édesapjával csinálja, de az irányvonalat ő határozza meg. Ami az Év Bortermelője díjat illeti, véleménye szerint – bár nagy öröm és megtiszteltetés számára, hogy a Badacsonyi borvidékről elsőként ő került a díjazottak közé – ez egy közös siker és lehetőség, ami nem csak neki, hanem az egész Badacsonynak szól. Borbély Tamás a helyi értékeket, sokszínűséget és változatosságot figyelembe véve egy folyamatosan fejlődő régiót szeretne látni a jövőben, ahol a vendégek nem csak kikapcsolódni tudnak, hanem a minőségi szőlő- és borkultúrával, illetve a gasztronómiával is fel tudnak töltődni.

Most a Borbély Családi Pince Csóka Major 2019-es évjáratú furmintja került felbontásra, melynek egyik részét tartályban, a másik részét pedig 500 literes fahordóban érlelték. A végeredmény egy tetszetős, harmonikus, komolyabb bor lett. De ez nem véletlen, hiszen mint ez a bor is mutatja, a furmint is – mely hajdanán szigeti néven elterjedt szőlőfajta volt a borvidéken – jól érzi magát Badacsonyban. Illatában a finom hordós jegyek szép harmóniát alkotnak a bor gyümölcsös karakterével. Aromajegyeit leginkább az érett körte, alma, olajos magvak határozzák meg. Szájban tüzes és köves, savai bár határozottak, mégis elegánsak. Fiatal bor, mely további érlelésre is alkalmas. 

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

Jamie Oliver féle arrabbiata egy kis csavarral

A penne all’ arrabbiata egy klasszikus csípős paradicsomos olasz étel, aminek elkészítéséhez kevés idő és alig pár alapanyag szükséges. Amikor szezonja van, használjatok hozzá friss, napérlelte paradicsomot, de egyébként egy jó minőségű hámozott konzervparadicsom is tökéletes választás. Utóbbi esetében fontos, hogy darabos legyen, és ne […]

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

Békássy Borászat, ahol a jó bor nem divat kérdése

A Békássy Családi Borászat már az 1840-es évek óta foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a Badacsonyi borvidéken. Ma is ugyanabban a szellemiségben, mint az elmúlt 180 évben: kizárólag spontán erjesztéssel, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve, a lehető legkisebb beavatkozással. Mint vallják, a jó bor […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .