Citromos habcsók pite télvíz idejére

Citromos habcsók pite télvíz idejére

Tapasztalatom szerint minden egyes hosszabb szabadság vagy szünet első napjain nehéz megélni a hirtelen nyakunkba szakadt semmittevés édes érzését. Én legalábbis mindig azon kapom magam, hogy ilyenkor is állandóan van valami elintéznivalóm, hol ez, hol az szólít el a láblógatástól. Aztán, ha sikerül lelassulnom, minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy a szabadság elteltével a rohanó hétköznapok világában is megtaláljam önmagam kis lassítóit.

Karácsonyra kaptam egy szakácskönyvet és mivel úgy alakult, hogy év végén volt egy egész nyugodt napom főzni, neki is láttam rizottót készíteni, természetesen olasz módra. Azaz, húsleves-főzéssel kezdtem, lassú tűzön, mert a csirkehúsnak ez kifejezetten jót tesz. Két óra volt, mire forrni kezdett, további négy órát pedig gyöngyözött, miközben az egész utcát átjárta a húsleves illat. Életem legpompásabb rizottója kerekedett ki belőle nyolc órával később. De a köztes időt is igyekeztem hasznosan tölteni: az egyik kedvenc citromos habcsók pite receptemet készítettem el, amelyet valahányszor Franciaországban járok, akár már reggeli gyanánt is szívesen fogyasztok. Mert mikor máskor hódoljak ennek a szenvedélynek, mint télvíz idején, amikor a borongós égbolt és a nappali mínusz fokok is tartósan azt szeretnék, hogy az otthon melegéből bámuljak a kinti világra?!

Hozzávalók és elkészítési mód:

Tortaalap

  • 17 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • csipet só
  • 2-3 evőkanál cukor

Dolgozzuk össze az alapanyagokat, az így kapott labdát tegyük hűtőbe pár órára. Ha erre nem jut idő, fél óra a mélyhűtőben is megteszi.

Citromkrém

  • 3 tojássárgája
  • 8 db bio-citrom
  • limoncello
  • 1 evőkanál liszt
  • 6 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor

A citromokat reszeljük le egyesével, majd facsarjuk ki a levüket, távolítsuk el a léből a magokat. A 8 db citromból valószínűleg nem lesz 2 dl citromlé, nekünk viszont ennyi kell, ezért célszerű limoncellóval pótolni a hiányt.

A tojássárgákat lassú fokozaton verjük fel a cukorral fehéredésig. Ezután tegyük hozzá a citromlevet, és a reszelt héját, a kiskanál lisztet, majd tegyük fel alacsony lángra főni. Kevergessük folyamatosan és ügyeljünk rá, hogy ne forrjon fel. Ha ezeket nem tartjuk be, két dolog következhet be: a liszttől csomók keletkeznek a krémben vagy a hőtől kicsapódik a tojás. Előbb-utóbb besűrűsödik, ekkor mehet bele a vaj, majd kevergessük, továbbra is vigyázva, hogy ne érje el a forráspontot a krém.

Tojáshab

  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Lassú fokozaton verjük fel a tojáshabot majdnem keményre, majd evőkanalanként merjük hozzá a porcukrot. Minden egyes evőkanalazás után verjük 2 percig a habot. A tojáshab-készítés figyelmet és időt igénylő folyamat.

Összeállítás

Nyújtsuk ki a torta alapját egy 18-22 cm-es kapcsos tortaformába úgy, hogy legyen pár centis pereme is. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Óvatosan kiszedjük a tortaformából, sütőpapírra helyezzük. Rákanalazzuk a citromkrémet, majd tetszés szerint tetejére halmozzuk a tojáshabot. Így megy vissza majd a 160 fokos sütőbe. 30 perc elteltével kikapcsoljuk a sütőt, benne hagyjuk a sütit, nem sokkoljuk a hőmérsékletkülönbséggel, hagyjuk, hogy a sütővel együtt hűljön ki. Szeletelés előtt mindenképpen hűtsük 2-3 órát.

Szerző, fotó: Kalmár Borbála


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .