Csetvei Krisztina: Az évjárat felülírta az elképzeléseinket

Csetvei Krisztina: Az évjárat felülírta az elképzeléseinket

Az idei évjáratról és a szüreti tapasztalatokról kérdeztem több borvidéken gazdálkodó borászt. A most induló mini-sorozat első részében Csetvei Krisztina, az ezerjó borok egyik legkiválóbb készítőjének gondolatait osztom meg veletek, aki némi kitérő után az üzleti világot hátrahagyva 2011-ben Móron megalapította saját kis borászatát. Neve rövid időn belül fogalommá vált a hazai borászatban, borai Lengyelországtól az USA-ig kaphatóak és a legnevesebb éttermek tartják a kínálatukban. Családja mellett minden idejét a borászatának és a borvidék felvirágoztatásának szenteli.

Csetvei Krisztina szeptember 14-én kezdte meg a szüreti időszakot Móron. „Nagyon nehezen indult a szezon, szinte lehetetlen volt megbecsülni a szőlőfajták érési idejét, sorrendjét, sokáig extra magas savakat lehetett mérni és ez korán magas alkoholfokkal társult. A várakozással az alkohol fok nem lett alacsonyabb, sőt, de a savérzet szerethetőbb, barátibb lett. Szerencsére Móron van Borpatika, így rendszeresen kérhettem teljes analízist mustmintákra, hogy minél pontosabb képet kapjak. Egész nyáron nagyon vártuk az esőt, de vagy nem ért ide, vagy ha igen, akkor nem a megfelelő időpontban történt. Ennek köszönhetően kevés ’lé’ és koncentrált beltartalom került mustként a poharunkba. Összességében elmondható, hogy szép egészséges szőlőt sikerült szüretelnünk, a tőlünk megszokottnál magasabb alkohollal” – mondta érdeklődésemre Csetvei Krisztina, aki két borvidéken is gazdálkodik (Mór és Somló) hozzátéve, hogy mindenhol jellemzőek a penge móri savak, de mindig vannak kivételek, még náluk is.      

Mint mesélte, az évjárat felülírta az elképzeléseit, ezért készülnek újdonságok, de valami egyáltalán nem fog idén készülni. Ilyen például a Panna rosé, mivel 13,5-ös alkoholfokkal nem szeretett volna kékfrankos rozét készíteni. „Lesz viszont kétféle vörösborunk (kékfrankos és pinot noir), spontán erjesztéssel, élesztő hozzáadása nélkül. Talán jövőre készül kékfrankos rosé is, ha a globális felmelegedés is lehetővé teszi ezt számunkra. 2021 a RAW/ka projekt éve is, ami az angol ’raw wine’ natúr borra utal és a ka/ke pedig kicsinyítő képző, azaz ez egy kisebb projekt.” – meséli Csetvei Krisztina. Hogy ez mit jelent a  gyakorlatban? – ha minden a terv szerint alakul, akkor nagyjából ezer palackról van szó. „Nagyon örülök, hogy gyönyörű amforáink teli vannak ezerjóval és szép lassan erjednek. Egy füstös tramini is készül nálunk, gőzzel hajlított hordókban erjedt és most tartályban pihen. A somlói szüretünk a Szent Ilona- és a Séd-dűlőben található területeinken egy szép szeptember 20-ai napra esett. Szerettük volna, ha az alkoholfok nem megy 14% fölé, szerencsére ez sikerült. Amire nagyon büszke vagyok és köszönöm a csapatom és férjem munkáját, hogy az idei évtől a Csetvei-szőlők, Móron és Somlón is egyaránt, hivatalosan is organikus szőlőskertek, tanúsító partnerünk a Biokontroll Hungária Kft.” – zárta gondolatait az idei évjáratról és tapasztalatairól Csetvei Krisztina.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Fotók: Nagy Gábor (borítókép) és Kovács Réka


Related Posts

Ha Somló, akkor juhfark?

Ha Somló, akkor juhfark?

„Nem feltétlenül” – mondta anno a Figyelő számára készített interjúmban Tornai Tamás, a múlt évben 75 éves fennállását ünneplő Tornai Pincészet tulajdonosa, a Somló-hegy meghatározó szereplője, aki évtizedek óta a borvidék felvirágoztatásáért dolgozik. Viszont, mint hozzátette, a juhfark fontos pillére Somlónak. S mivel változik a […]

Quinoás ananászos fésűkagyló

Quinoás ananászos fésűkagyló

A fine dining éttermek kínálatában is előszeretettel használt alapanyag, a Szent Jakab kagylóként is ismert fésűkagyló nem csak mutatós a tányéron, hanem rendkívül ízletes is. Nagyjából másfél-két perc alatt elkészül, zamatos édeskés íze pedig mindenkit rabul ejt. A kagylók királynője nagyon egyszerűen elkészítve, például vajas-zöldfűszeres […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .