Hozzávalók:
800 g fogasfilé
250 g csicseriborsó
100 ml szezámolaj
1 csipet római kömény
1 gerezd fokhagyma
6 db tojás
200 ml tejszín
100 g vaj
150 g vegyes zöldség (sárgarépa, retek, cékla, gomba)
só ízlés szerint
Elkészítés:
A csicseriborsót hideg, sós vízben tesszük fel főni és puhára főzzük. Leszűrjük, római köménnyel és szezámolajjal ízesítjük, hozzáadjuk a fokhagymát és krémesre turmixoljuk. A hollandi mártáshoz a tejszínt vízgőz felett vajjal és tojássárgájával habverővel folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg besűrűsödik. Vigyázzunk, a túl magas hőmérsékletnél a tojás sárgája kicsapódhat. Végül a mártásunkat sóval és citromlével ízesítjük. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk, blansírozzuk, vagyis sós forró vízben pár percig előfőzzük, majd félretesszük. A fogasfilét felszeleteljük, sózzuk és olívaolajon mindkét oldalát aranybarnára sütjük, közben a zöldségeket az olívaolajon átfuttatjuk. A tányérra a csicseriborsó krémből vékony csíkokat húzunk, ráhalmozzuk a fogast és melléhelyezzük a zöldségeket.
Borajánlat:
Kovács Nimród Battonage Chardonnay 2013
Terroir specifikus Chardonnay, amely a Nagyfai és a Nyilasmár dűlők szőlőiből készült. Bár még kissé fiatal, már most is szép arányokat és egyensúlyt mutat. Illatában érett citrusok, reszelt alma, körte, vajasság, leheletnyi virágméz és mangó, kiegészítve hordófűszerekkel, fehérborssal és kandírozott narancshéjjal. A korty lendületes és tele tartással, finoman krémes, lecsengésében érett citrusok és némi sósság. Kiváló bor a gasztronómiában. Készült 13040 palackkal.
Recept: Amrein Csaba
Borajánlat: NOREPLIKA