Világbajnok magyar rozé

Világbajnok magyar rozé

A világ legnagyobb és legjelentősebb rozé borversenyén idén összesen öt magyar rozé kapott arany minősítést, ezekből három a Kunsági borvidékről származik: a Font Pincészet Cabernet Sauvignon Rosé 2020, a Frittmann Borászat Néro Rosé 2020, illetve a Szentpéteri Borpince Cabernero 2020. A rozé-világverseny, közismert nevén „le Mondial du Rosé” 2001 óta kerül minden évben megrendezésre, a meghívott borászokból, nemzetközi borbírálókból és szakújságírókból álló zsűri a versenyen arany és ezüst érmekkel díjazza a kiemelkedő tételeket.

„Természetesen nagyon örültünk, amikor megtudtuk a hírt, de az is nagyon nagy öröm, hogy a borvidéken rajtunk kívül még ketten aranyat kaptak” – mondta a hír hallatán a Font Pincészet borásza Font Gábor, akivel hamarosan egy interjú is érkezik a WineArtCulture oldalon. Mint említi, ez az egész borvidéknek elismerés és megerősítés, hogy kiváló rozé borokat tudnak készíteni. Ami a saját borukat illeti, kiemelte: „tudtuk, hogy ez egy jó bor, és hogy vannak esélyei, ez a visszacsatolás pedig megerősített bennünket, hogy jó úton járunk.” 

A tiszta, jól iható és jó ár-érték arányú borairól ismert Font Pincészet Magyarország legnagyobb borvidékén, a Kunsági borvidéken, és ezen belül Soltvadkerten található, és többek között olyan magyar nemesítésű, illetve a borvidéken több száz éve meghonosodott szőlőfajtákból készíti a borait, mint az ezerjó, kövidinka, Irsai Olivér és cserszegi fűszeres. A családban a szőlőtermesztés és borkészítés hosszú, több száz éves hagyományokra nyúlik vissza. Mint találkozásunkkor mondta Font Gábor, a kezdetek az 1740-es évekre nyúlnak vissza, amikor a család Baden-Württembergből települt Soltvadkertre, új termőterületeket keresve. Az idők során pedig a borvidék egyik meghatározó borászatává váltak, közben az elmúlt években boraikkal egyre jobban szerepeltek és szerepelnek a hazai és nemzetközi borversenyeken.

A Font Gábortól kapott Cabernet Sauvignon Rosé 2020 került most a poharamba, amelyet felvásárolt szőlőből készít a pincészet. Elegáns megjelenésű rozé, finom, diszkrét, mégis behízelgő, de nem tutti-fruttis illatot kapunk a pohárba. Szép egyensúlyban lévő ital, kis púderességgel, szamócával, kis ringlóval, szederrel és diszkrét fűszerezettséggel. Tiszta ízű, könnyen fogyasztható rozé, amelynek a pici, jó érzékkel hozzáadott szénsav nagyon jól áll. Kóstolva lágyabb karakterű, könnyű, de mégis tartalmas és lendületes ital, kis krémességgel és jól eső fanyarsággal a korty végén. Jól elkészített rozé, nagyon tetszetős. 1300 forint közeli árával nagyon jó vétel, le a kalappal a Font Pincészet előtt. Forró nyári napokra, szódával vagy nélküle, kifejezetten ajánlom. De próbáljátok ki grillezett csirkéhez, saláta körettel, vagy akár meggyes lepény mellé.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Jó ivású kunsági kékfrankos

Jó ivású kunsági kékfrankos

A maga több mint 8000 hektárjával a kékfrankos a legtöbbet telepített szőlőfajta Magyarországon. A viszonylag újonnan felfedezett fajtával néhány borvidék kivételével mindenütt találkozhatunk. Legnagyobb mennyiségben a Kunságon, a Soproni, az Egri és a Szekszárdi borvidéken termesztik. Bár eredete nem teljesen tisztázott, a legfrissebb kutatások szerint […]

Quinoás ananászos fésűkagyló

Quinoás ananászos fésűkagyló

A fine dining éttermek kínálatában is előszeretettel használt alapanyag, a Szent Jakab kagylóként is ismert fésűkagyló nem csak mutatós a tányéron, hanem rendkívül ízletes is. Nagyjából másfél-két perc alatt elkészül, zamatos édeskés íze pedig mindenkit rabul ejt. A kagylók királynője nagyon egyszerűen elkészítve, például vajas-zöldfűszeres […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .