Gallay Pince Blanc 2016

Gallay Pince Blanc 2016

A Gallay Pince tulajdonos-borásza, Borbély Roland, aki nem mellesleg a Szövetség a Bükki Borvidékért alapító tagja, ami jelenleg egy jogi formával nem rendelkező civil érdekközösség, 1997-ben vásárolta első szőlőterületeit, majd 2002-től kezdett tudatosan borásznak készülni. Roland több magyar és külföldi pincészetnél is megfordult már borászként, Magyarországon például a Pajzos-Megyernél és Kovács Nimródnál, és 2012-ben indította a Bükki borvidéken, Nyékládházán saját pincészetét, ami a borvidék első családi butikborászata. Mint meséli, a borvidék kitűnő adottságú területeinek köszönhetően országos viszonylatban is szenzációs borokra képes, de ehhez képest a mai napig nehezen tudják érvényesíteni az adottságaikat, és még mindig ötödáron lehet vásárolni náluk területeket, mint például a szomszédos borvidékeken. Pár napja találkoztunk személyesen Budapesten, mivel a Figyelő Hetilap számára készítettem vele egy interjút, majd miután beavatott a borvidék múltjába, jelenébe és jövőjébe, távozáskor meglepett 6 üveg borral, amit ezúton is köszönök.

Egy laza estén, filmnézés előtt a Gallay Blanc 2016-os évjárata került felbontásra, amely a pincészet zászlóshajója, és többek közt a Michelin-csillagos Costes Étterem is tartja a borlapján, jobban mondva, a ház bora. A nyékládházi Pittyén-dűlőn kézzel szüretelt pinot blanc (70%) és zenit (30%) 24 hónapot töltött új francia-magyar, illetve amerikai hordóban, spontán erjedt és 24 hónapig végig finomseprőn volt, fejtés nélkül. Közepes intenzitású illatában megjelennek a hordós érlelésből származó fűszerek, illetve olajos magvak, mandula, dió-és barnakenyérhéj, sós-érett citrusok, kesudió, szőlő, jonathan alma, pihenve pedig karácsonyi fűszerek, virágméz és körte kompót. Kóstolva dinamikus és határozott, a korty enyhén krémes, szájban a sós-citrusos vonal intenzívebb és határozottabb, mint amit az illatában tapasztaltunk, lecsengésében grapefruithéj és mandula. 6-


Related Posts

Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!

Szakbarbárok, plecsnivadászok kíméljenek!

A bort inni, élvezni kell. Főzni valamit mellé, majd körbeülni az asztalt barátokkal, családdal, és kinevetni hangosan az egész világot: politikát, játszmákat, érdekeket, hazugságot, képmutatást, inflációt. „Igyál, a többit majd hozza a bor.” – és mennyire igaza volt Hamvas Bélának, amikor 1945-ben Balatonberényben A bor […]

Sándor Zsolt – „Hiszek a Bükki borvidékben”

Sándor Zsolt – „Hiszek a Bükki borvidékben”

„Sándor Zsolt vagyok, borász, borszakértő és lokálpatrióta. Az utóbbi végett választottam a Bükki borvidéket és nem a körülöttünk lévő ismerteket. Hiszek a borvidék újbóli feltámasztásában, mert régen – mint oly sok minden- ez is működött!” – írja a saját pincészete bemutatkozó szövegében magáról a fiatal […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!