Ha egy egyszerű, gyors és ízletes könnyű nyári salátát szeretnétek ebédre vagy vacsorára készíteni, aminek nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészül és egészséges is, akkor ez a görögdinnye saláta grillezett garnélával tökéletes választás. Enyhén pikáns és frissítő, a lime, méz és mozzarella pedig plusz csavart ad a fogáshoz. Természetesen a leírt mennyiségek csak irányadók, ezeket ízlés szerint lehet variálni.
Könnyű nyári saláta görögdinnyével és grillezett garnélával
Hozzávalók: (4 személyre)
- 800 g görögdinnye
- 16 db garnéla
- egy fél kisebb darab friss chili
- 2 ek olívaolaj
- másfél lime frissen facsart leve
- 2 ek méz
- 160 g mozzarella golyó
- 1 kk bodzabogyó
- egy maréknyi friss menta
- só
- bors
- ehető virágok (opcionális)
Elkészítési mód:
A bodzabogyót megfőzzük, ez azért fontos mert bogyója nyersen enyhén mérgező, de főzéssel, hőkezeléssel semlegesíteni lehet. A megmosott bodzabogyókat villával szemezzük le és dobjuk forrásban lévő vízbe, hagyjuk benne néhány percig, majd húzzuk le az edényt a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni. Kevesen tudják, hogy a bodzának nem csak a virágát, hanem a termését is sok mindenre lehet használni, nagyon egészséges, rendkívül gazdag ásványi anyagokban, magas a C, B illetve az A vitamin tartalma, és bővelkedik antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő hatóanyagokban. A bogyóból többek között szirup, zselé készíthető, de bodzalekvárt is főznek belőle, leszárítva pedig gyümölcsteaként is használható. Ha kevés időt szeretnénk az ebéd vagy vacsora készítésére szánni, természetesen a bodzabogyó nélkül is elkészíthető a saláta. Például friss ribizlivel is kiváló, ez is plusz ízeket ad a fogásnak.
A dressing elkészítéséhez alaposan keverjük össze a mézet az olajjal és a másfél lime kifacsart levével, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd mehet bele a karikára (mag nélkül) vágott chili is. A garnélákat megmossuk, megtisztítjuk, eltávolítjuk a bélcsatornájukat, majd bekenjük olívaolajjal és egy forró grillserpenyőben oldalanként 2-3 percig sütjük.
Egy tálkába helyezzük a kisebb kockákra vágott görögdinnyét (célszerű kisebb, magszegény dinnyét használni), a hideg bodzabogyót és a mozzarella golyókat, leöntjük a dressinggel, hozzáadjuk a friss mentaleveleket és jó alaposan összekeverjük. Tetejére helyezzük a grillezett garnélákat, opcionálisan pedig ehető virágokkal díszítjük.
Borajánlat:
Kamocsay Prémium Sauvignon Blanc 2021

Egy ilyen könnyű nyári étel hasonlóan könnyed bort igényel. Tökéletes választás erre Kamocsay Ákos („Év Borásza” 1997-ben Angliában; „Év Bortermelője” 1999 Magyarországon; „Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje”), a neszmélyi Hilltop Borászat főborászának és társtulajdonosának saját nevével fémjelzett prémium márkájú sauvignon blanc-ja. Ropogós, zamatos bor, illatában és ízjegyeiben citrusok, fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, mezei virágok, csipkebogyó és egzotikus gyümölcsök. Könnyed és mégis tartalmas sauvignon blanc, mely remekül kiegészíti a fogást.
Szerző, recept, borajánlat, és fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A cikk a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)