Vaníliás paszternákpüré grillezett lazaccal

Vaníliás paszternákpüré grillezett lazaccal

Aki szereti a halat és a krémes köretet, annak ez a grillezett lazac paszternákpürével tökéletes választás. Könnyen elkészíthető, bárki nyugodtan megpróbálkozhat vele, mutatós és ízletes. És hogy az élmény teljes legyen, egy pohár bor sem hiányozhat az asztalról. Most az édeskés és krémes köret miatt egy fehér bort ajánlok a fogáshoz. Saját, kipróbált recept, és a borpárosítás is szépen működik. 

Vaníliás paszternákpüré grillezett lazaccal

Hozzávalók:

  • 500 g paszternák
  • 200 ml tejszín
  • 10 g vaj
  • 1 kisebb fej fehér hagyma
  • póréhagyma ízlés szerint
  • brokkoli csíra
  • 1 szelet lazac
  • 1 rúd bourbon vanília
  • 1 gerezd fokhagyma
  • céklás hummus chips
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítési mód:

Egy edényben felolvasztjuk a vajat és azon lepároljuk  az aprított hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadjuk az aprított paszternákot és felengedjük annyi vízzel, ami épp, hogy ellepi. Puhára főzzük, hozzáadjuk a sót, a vanília kikapart magjait és a tejszínt is. Botmixer segítségével pürésítjük.

A lazacot bekenjük olívaolajjal, majd a forró grillserpenyőben megsütjük. Tálaláskor fekete láva vulkanikus sóval megszórjuk. Közben egy kis póréhagymát karikára vágunk és vajon megpirítjuk, amit tálaláskor a lazacra helyezünk. A céklás hummus chipsszel és a brokkoli csírával díszítjük a fogást, szükség esetén egy kis fekete láva vulkanikus sóval ízesítjük.

Borajánlat:

Kamocsay Prémium Chardonnay 2019

Intenzív, behízelgő és koncentrált illat- és ízjegyek, elsősorban sárga húsú gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, háttérben trópusi gyümölcsök, érett barack, mangó, papaya és egy kis sósság. Finom szövésű bor, friss, de koncentrált jegyekkel. Szájban telt, enyhén krémes, szép egyensúlyt mutat, lecsengésében kis fanyarság, ami jól áll neki. Komplexebb szárnyas fogások mellé is jól párosítható, de az édeskésebb jellegű köret miatt ehhez a grillezett lazachoz is jól harmonizál.

Szerző, recept, borajánlat, fotók: Noreplika (Németi Sándor), borszakértő, a Magyar Borszakírók Körének tagja, az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]

Lazac sashimi recept karfiol variációval

Lazac sashimi recept karfiol variációval

Ha a rántott ponty és társai, például busa valamint nyáron a hekk által nyújtott komfortzónából szeretnétek kilépni, és valami izgalmas és változatos, mégis könnyed halas fogáson gondolkodtok, akkor most Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfjének jóvoltából hoztam egy jó kis lazac sashimi receptet karfiollal, rozskenyérrel és […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .