Hagyományos csörögefánk

Hagyományos csörögefánk

Az elmúlt időkben kissé elfeledésbe merülő csörögefánk elkészítéséhez nem kell nagy szaktudás: egyszerű alapanyagokból pár perc alatt összeállítható és rövid pihentetés után már mehet is bele a forró, bő olajba. Kívül ropogós, belül finoman omlós és puha, megszórva vaníliás porcukorral a legfinomabb.

Hagyományos csörögefánk recept

Hozzávalók:

  • 350 g liszt
  • 3 tojássárgája
  • 50 g vaj
  • 1 ek rum
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • tejföl (minimum 20%-os)
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás porcukor a díszítéshez

Elkészítési mód:

Átszitáljuk a lisztet, majd egy tálban összedolgozzuk a vajjal, utána hozzáadjuk a három tojás sárgáját, a rumot, cukrot, sót, illetve annyi tejfölt, amennyit felvesz, és jól összedolgozzuk. Ha elkészült a tészta, folpackba csomagoljuk és közel 2 órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Ezt követően kicsit belisztezzük a deszkát és a tésztát vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval nagyobb rombuszokat formálunk belőle és mindegyik közepén kis vágást csinálunk. Formázzuk átfordítva a vágáson keresztül, majd forró olajban aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük, és ha kicsit kihűlt megszórjuk vaníliás porcukorral. Én önmagában szeretem, de lekvárral is finom. 

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

Fogasfilé mángoldrizottóval Villa Medici módra

A Villa Medici Étterem családi vállalkozásként 1991-ben nyitotta meg kapuit Veszprémben a Viadukt lábánál és azóta is töretlenül áll a magyar vendéglátás élvonalában. Az étterem már a megnyitáskor is úttörőnek számított mind az alapanyagok használatában, mind pedig az ételek kínálatában, mottójuk és ars poeticájuk nagyon […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .