Újbor Neszmélyről – Milyen lett az idei évjárat?

Újbor Neszmélyről – Milyen lett az idei évjárat?

Borászkörökben mindig az a legfontosabb kérdés, hogy vajon milyen is lesz egy adott évjárat. A hivatalos megfogalmazás szerint az újbor egészen addig tekinthető újnak, amíg ki nem jönnek a következő év friss tételei, azaz egy teljes esztendőn keresztül. Ám a bor élő anyag, ezért folyamatosan változik, mindig más arcát mutatva meg a borkedvelőnek.

Az újdonság ereje

A friss bor fontos jellemzője, hogy még „élénken emlékszik” a szőlőre, amiből készült, vagyis különösen üde, kicsit „kócos”, gyümölcsös és aromás. Ez főképp azoknak a tételeknek áll jól, amelyektől pontosan ezt várjuk el. Ilyen az Irsai Olivér vagy a rosé, amik alapvetően nem tartogatásra születtek. Ugyanakkor egy jó chardonnay amilyen izgalmas első kóstolásra, annyi értéket tartogat későbbre is. Ahogy érik, úgy simulnak egymásba a savak és az alkohol, az idők során pedig kerekebbé, harmonikusabbá válik. Hogy milyenné formálódik, azt természetesen befolyásolja a szüret időpontja, az alkalmazott technológia és a tárolás körülményei is.

De milyen is lesz a 2021-es évjárat?

A 2021-es év a Neszmélyi borvidéken nehéz volt, hiszen a szőlő egy hónappal később „ébredt”, az időjárás pedig nem adott elég lehetőséget arra, hogy behozza magát, így a szüret is csúszott. „Bár a komplex, testes vörösboroknak kevésbé kedvezett ez az évjárat, összességében kifejezetten jó borok születtek. Aromásak, zamatosak, gyümölcsösek lettek. Igaz, kicsit magasabb savtartalommal, mint más években, ám ettől csak még izgalmasabb lett a végeredmény. Ez az olyan fajtáknak állt igazán jól, mint az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a szürkebarát vagy a királyleányka. A chardonnay pedig egészen új, izgalmas karaktert öltött.” – értékelte az idei évet Kamocsay Ákos, a Hilltop Borászat főborásza.

Hogyan kóstoljunk újbort?

A legfontosabb kérdés, hogy megvan-e benne a fajtajelleg, azaz az adott fajtára klasszikusan jellemző illat- és ízjegyek. A savaknak is fontos szerepük van, hiszen azok adják a bor gerincét. Ha megfelelő a savösszetétel, finom savérzetet tapasztalunk. A végső ítéletet pedig mindig az összkép mondja ki egy-egy tétel fölött. Leegyszerűsítve az, hogy ízlett-e vagy sem. Ha nem tapasztalunk kilógó ízérzetet, vagyis minden a helyén van.

Hogy igazodj el a borok között?

Például keresd az aromatérképet. A Hilltop-palackok címkéjén látható aromakörök nemcsak díszítőfunkciót látnak el. Felrajzolják az egyes tételekben található jellemző íz- és illatjegyeket, megmutatva azt is, hogy melyik mennyire hangsúlyosan jelentkezik. A könnyen értelmezhető színes térkép segít eligazodni az aromák és zamatok világában, izgalmas utazásra invitálva a borrajongót. Ha szeretnél többet megtudni az aromakörökről, nézd meg az alábbi videót: Érezd+ Neszmélyt! Ismerd meg az aromaköröket! Fedezd fel, érezd+!

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

Kamocsay Ákos: Igazán büszkék lehetünk!

Kamocsay Ákos: Igazán büszkék lehetünk!

A Magyar Borszakírók Köre hatodik alkalommal értékelte azokat a magyar borászok által készített fehér- és vörös- – száraz és félszáraz – borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből állították össze a legjobb tételek 12-es borlistáját. Fehérbor kategóriában, mint ezt már […]

Élményre töltve

Élményre töltve

A karácsony legnagyobb ajándéka a minőségi idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenből a legjobbat hozzuk ki – legfőképpen magunkból. De vajon mitől lesz a jóból a legjobb? Egy kis szeretet, egy kis odafigyelés, és néhány apró trükk szükségeltetik hozzá. Az év […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .