Újbor Neszmélyről – Milyen lett az idei évjárat?

Újbor Neszmélyről – Milyen lett az idei évjárat?

Borászkörökben mindig az a legfontosabb kérdés, hogy vajon milyen is lesz egy adott évjárat. A hivatalos megfogalmazás szerint az újbor egészen addig tekinthető újnak, amíg ki nem jönnek a következő év friss tételei, azaz egy teljes esztendőn keresztül. Ám a bor élő anyag, ezért folyamatosan változik, mindig más arcát mutatva meg a borkedvelőnek.

Az újdonság ereje

A friss bor fontos jellemzője, hogy még „élénken emlékszik” a szőlőre, amiből készült, vagyis különösen üde, kicsit „kócos”, gyümölcsös és aromás. Ez főképp azoknak a tételeknek áll jól, amelyektől pontosan ezt várjuk el. Ilyen az Irsai Olivér vagy a rosé, amik alapvetően nem tartogatásra születtek. Ugyanakkor egy jó chardonnay amilyen izgalmas első kóstolásra, annyi értéket tartogat későbbre is. Ahogy érik, úgy simulnak egymásba a savak és az alkohol, az idők során pedig kerekebbé, harmonikusabbá válik. Hogy milyenné formálódik, azt természetesen befolyásolja a szüret időpontja, az alkalmazott technológia és a tárolás körülményei is.

De milyen is lesz a 2021-es évjárat?

A 2021-es év a Neszmélyi borvidéken nehéz volt, hiszen a szőlő egy hónappal később „ébredt”, az időjárás pedig nem adott elég lehetőséget arra, hogy behozza magát, így a szüret is csúszott. „Bár a komplex, testes vörösboroknak kevésbé kedvezett ez az évjárat, összességében kifejezetten jó borok születtek. Aromásak, zamatosak, gyümölcsösek lettek. Igaz, kicsit magasabb savtartalommal, mint más években, ám ettől csak még izgalmasabb lett a végeredmény. Ez az olyan fajtáknak állt igazán jól, mint az Irsai Olivér, a cserszegi fűszeres, a szürkebarát vagy a királyleányka. A chardonnay pedig egészen új, izgalmas karaktert öltött.” – értékelte az idei évet Kamocsay Ákos, a Hilltop Borászat főborásza.

Hogyan kóstoljunk újbort?

A legfontosabb kérdés, hogy megvan-e benne a fajtajelleg, azaz az adott fajtára klasszikusan jellemző illat- és ízjegyek. A savaknak is fontos szerepük van, hiszen azok adják a bor gerincét. Ha megfelelő a savösszetétel, finom savérzetet tapasztalunk. A végső ítéletet pedig mindig az összkép mondja ki egy-egy tétel fölött. Leegyszerűsítve az, hogy ízlett-e vagy sem. Ha nem tapasztalunk kilógó ízérzetet, vagyis minden a helyén van.

Hogy igazodj el a borok között?

Például keresd az aromatérképet. A Hilltop-palackok címkéjén látható aromakörök nemcsak díszítőfunkciót látnak el. Felrajzolják az egyes tételekben található jellemző íz- és illatjegyeket, megmutatva azt is, hogy melyik mennyire hangsúlyosan jelentkezik. A könnyen értelmezhető színes térkép segít eligazodni az aromák és zamatok világában, izgalmas utazásra invitálva a borrajongót. Ha szeretnél többet megtudni az aromakörökről, nézd meg az alábbi videót: Érezd+ Neszmélyt! Ismerd meg az aromaköröket! Fedezd fel, érezd+!

(készült a sajtóközlemény alapján)


Related Posts

A tökéletes dupla lecsó receptje

A tökéletes dupla lecsó receptje

Ha valamire érvényes a mondás, hogy „ahány ház, annyi szokás”, akkor a lecsó lenne ez. De akkor milyen az igazi lecsó? Nos, egyre inkább hiszem, hogy Simonffy András, kétszeres József Attila-díjas magyar író fogalmazta meg a legjobban ezt a kérdést, miszerint az igazi magyar lecsó […]

Borászok kedvenc dűlői

Borászok kedvenc dűlői

Folytatva az Egy borász, egy dűlő sorozatot, amelyben különböző borvidékeken gazdálkodó borász ismerőseimet kértem meg arra, hogy válasszanak ki egy általuk preferált dűlőt, és erről osszanak meg néhány érdekességet, most a Kunági borvidékről ifj. Szentpéteri Attilával, illetve a Neszmélyi borvidékről Kamocsay Ákossal beszélgettem. Szentpéteri Borpince, […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .