Ami a királynőnek ékszer, az Villánynak bor

Ami a királynőnek ékszer, az Villánynak bor

Bár utam az elmúlt időben többször is vezetett Villányba, a Jammertal-dűlővel szemben található élményközpontba utoljára 8 évvel ezelőtt, a feleségemmel látogattam el. Kicsit szégyellem is magam, mert Nagy Zsolt, akivel egyébként a WSET-es tanulmányaink óta ismerjük egymást, nem mellesleg a szőlészeti munkálatokat hosszú évek óta vezeti, többször is meghívott. Az élet már csak ilyen, mindig rohanok… Az imént felsorolt okok miatt, Zsolt küldött néhány palackot kóstolásra, amit ez úton is köszönök. Többek között a pincészet nagy büszkeségét, mely a világ legnagyobb vágott gyémántja után, nemes egyszerűséggel Koh-I-Noor 105.6 nevet viseli. Érdekességként még annyit, hogy maga a gyémánt azok után, hogy különböző indiai fejedelem birtokában volt, jelenleg a brit koronaékszerek közé tartozik.

Mindenesetre a 2100 négyzetméter alapterületen fekvő Jammertal Borbirtok, melynek fejlesztését 2001-ben kezdték el, Közép-Európa egyik legnagyobb vörösbor készítő műhelyévé fejlődött az elmúlt években. Az elsősorban bordeaux-i szőlőfajtákra (cabernet sauvignon, franc, illetve merlot) hangsúlyt fektető Jammertal Borbirtok a piaci igényeket figyelembe véve ez idő alatt, a hétköznapi boroktól kezdve egészen a nagy presztízs borokon át, 4 kereskedelmi, természetesen különböző árkategóriájú márkát épített fel: Wunderlich (kiskereskedelem), Jammertal (gasztronómia), Cassiopeia (kimagasló évjáratok különleges tételei) és Koh-I-Noor (legkiválóbb évjáratok ritka borai). A borászat 75 hektárnyi saját területtel rendelkezik, de további közel 25 hektárról vásárol fel még szőlőt rendszeresen. Jelenleg Kövesdi Zsófia vette át a főborászi feladatokat, attól a Szabó Kata Veronikától, aki 2011 és 2018 között látta el ezt a feladatot.

Jammertal Borbirtok Koh-I-Noor 105.6 2012

A márfai hegytetőről származó alapanyagot (cabernet sauvignon, franc és merlot) október 20 és 24 között szüretelték. A kézzel szelektált szőlő fakádakban erjedt 3 héten keresztül, hosszú héjon áztatással. Egy része új francia, amerikai, illetve magyar tölgyben érlelődött 18 hónapig, a többi pedig saválló acéltartályban, majd derítés után szűretlenül került a palackokba és minimum 3 évet ott is pihent mielőtt a polcokra került. Hogy pontosan milyen piacra, arról nincs információm, de kóstolva a bort én a koncentráltsága és felépítése miatt elsősorban az ázsiai piacra tippelnék. 

A közepesen intenzív illat elsősorban az érlelt aromákban gazdag, mint bőrösség, száraz avar, földesség, sülthús. Ezek mellett aszalt szilva, fekete ribizli, étcsoki, kávébab, ánizs, balzsamecet, feketebors, konyakmeggy, medvecukor, fekete olíva, tölgy, füst. Kóstolva krémes érintésű korty, egészen tüzes alkohollal, amely az egyensúlyt is megbillenti. Kerek savak mellett sok, de nem túlzó tannin jellemzi. Érett ízeiben inkább a füstös jegyek, csokoládé, kávébab, sülthús és füst dominál. Érezhetően nagy formátumra kalibrálták a bort, a korty is egészen hosszú, de a gyümölcsök valahogy hiányoznak belőle. Összességében lomhább bor benyomását kelti, de széles és mély. Ami az ázsiai piac igényeit illeti, ez a házasítás tökéletesen beilleszkedik. 6,5 pont

Szerző, borítókép: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

Fiáth Attila – Senki nem akar darázsfészekbe nyúlni

A világot nem váltottuk meg, de akarva, akaratlanul komoly vitákat és indulatokat sikerült keltenünk a szakmában. Egy éves lett a Fiáth Attilával készített interjúm, úgyhogy ismét találkoztunk egy kávé mellett és ott folytattuk a beszélgetésünket, ahol abbahagytuk, némelyik gondolatot pedig tovább boncoltuk. Annyi biztos: a […]

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Csupa csoki desszert, ahogyan Bocknál készítik

Jó kis programot szervezett május 5-re Bock József és managementje, amelyre én is kaptam meghívást. A Dűlőről-dűlőre exkluzív eseményről, amint lesz egy kis időm majd természetesen beszámolok, de addig IDE kattintva láthattok néhány fotót. A közel hatórás program lezárásaként a Bock Óbor Étteremben pedig egy […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .