Lazac sashimi recept karfiol variációval

Lazac sashimi recept karfiol variációval

Ha a rántott ponty és társai, például busa valamint nyáron a hekk által nyújtott komfortzónából szeretnétek kilépni, és valami izgalmas és változatos, mégis könnyed halas fogáson gondolkodtok, akkor most Dualszky-Kovács Péter, az oldal vendégséfjének jóvoltából hoztam egy jó kis lazac sashimi receptet karfiollal, rozskenyérrel és savanyított hagymával. Egészséges, egyszerű elkészíteni, közben olyan jól néz ki a végeredmény, hogy az az érzés támadhat bennünk, hogy kár megenni. Nos, lelkifurdalás nélkül essetek neki, tényleg finom lett a végeredmény, hozzá pedig bontsatok fel egy gyöngyözőbort.  

De mi is valójában a sashimi?

Akár csak a sushi, a sashimi is nyers halat tartalmazó étel, azonban ez rizs nélkül készül, a tengeri falatok széles választékával. Például a fogás a hal mellett tartalmazhat kagylót, polipot, rákot, tonhalat vagy egyéb más tengeri finomságokat is, és akár előételként vagy főfogásként is tálalható. A lényeg, amire figyelni kell, hogy mindig nagyon friss halat kell hozzá választani. Maga a sashimi szó egyébként átszúrt testet jelent.

Lazac sashimi karfiol variációval

Hozzávalók és elkészítési mód:

Sashimi

  • 100 g lazacfilé
  • fleur de sel (sóvirág)
  • olívaolaj

A filét vékony szeletekre vágjuk (a húsban maradt szálkákat pedig kihúzogatjuk), majd fűszerezzük.

Karfiolpüré

  • 500 g karfiol
  • 250 ml tejszín
  • 50 g vaj
  • bors

A karfiolt megtisztítjuk, apróra vágjuk, és a tejszínben teljesen puhára főzzük. Közben sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd teljesen krémesre pürésítjük a vajjal.

Lila karfiol saláta

  • 200 g lila karfiol
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • cukor
  • bors

A lila karfiolt apró rózsákra szedjük. A többi alapanyagból egy marinádot készítünk, majd fél napig marináljuk vele az apró karfiol rózsákat.

Rozskenyér morzsa

  • 100 g teljes kiőrlésű rozskenyér

A kenyeret kiszárítjuk, majd porrá mixeljük.

Savanyított hagyma

  • 300 g kisebb vöröshagyma
  • 150 ml víz
  • 200 ml fehér balzsamecet
  • 125 g cukor
  • 2 tk só
  • bors
  • mustármag
  • koriandermag

A hagyma kivételével mindent egy lábasba teszünk és felforralunk. Amikor forr, hozzáadjuk a megpucolt hagymákat és 3 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Tálalás

Meghintjük a tányért egy kevés rozskenyér morzsával és a közepére helyezzük a lazac szeleteket. Köré pár pötty karfiolpürét nyomunk, a savanyított hagymát és a marinált karfiol rózsákat pedig esztétikusan elhelyezzük, majd többféle csírával és felfújt quinoával díszítjük.

Borajánlat:

Sipos Altinger Gyöngyözőbor 2020

Sipos Borház Gyöngyöző
Sipos Borház Gyöngyözőbor 2020

Sipos Borház első gyöngyözőbora, amelynek alapját a rózsakő szőlőfajta adja, biztosítva a tétel savgerincét és a szerkezetét. A másik két fajta pedig a szürkebarát, ami a testét adja, valamint a száraz muskotály, ami a finom illatért felel. Sipos Balázs Tihamér szerint ezzel a gyöngyözővel egy könnyed nyári italt szerettek volna megalkotni, ami kóstolva azt az életérzést tudja közvetíteni, amit a Balaton tud nyújtani. Egyedi házasítás, finom, apró buborékokkal, ami hidegen fogyasztva bármikor jól tud esni, de ehhez a fogáshoz is jól passzol.

Szerző, borajánlat és borfotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

Recept és borítókép: Dualszky-Kovács Péter


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Nyúlmájparfé Niko módra

Nyúlmájparfé Niko módra

Aki a facebookon követi az oldalt tudja, hogy új séf segíti a jövőben a munkámat. Niko Tähti, a finn származású séf jelenleg a budapesti Finn Nagykövetség executive séfje, de dolgozott már Angliában, Hong Kongban, Libanonban és természetesen Finnországban. A borajánlatról most nem én gondoskodtam, hanem […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .