Csavard le a nyakát hűvösebb estéken

Csavard le a nyakát hűvösebb estéken

Majoros Lászlót, a Tarcalon lévő Majoros Birtok tulajdonosát és borászát a WineArtCulture oldal rendszeres olvasói már jól ismerik, hiszen eddig két interjút készítettem vele (ITT és ITT olvasható) és a borairól is többször írtam már. A jelen bejegyzés tárgya a 2016-os évjárat furmintja, melynek alapanyagát Laci az I. osztályú Deák-dőlőben szüretelte, helyi tarcali saját élesztővel erjesztette, 100%-ban magyar (30%) illetve francia (70%) hordókban. A csak színléből készült bor 20 hónapot pihent hordóban. Majoros László elmondása szerint egy igazi burgundi stílusú furmint lett a végeredmény.

Majoros Birtok Deák Furmint 2016

Elegáns, összetett, markánsabb illat, édesbe hajló sárga húsú gyümölcsökkel, virágmézzel, és érett, kandírozott citrusokkal, pici mentás hűvösséggel, utóbbi gondolom, az évjáratból adódik. Aromajegyeiben elsősorban a minőségi hordó és az ebből származó jegyek és fűszerek jelennek meg, amiket kis szellőzés után kontúrként a kompótos, illetve a furmint szőlőfajtára jellemző körtés-birses illatjegyek zárnak le. Kifejező, gazdag, jó mélységeket mutató bor – mondom ezt annak ellenére, hogy személy szerint én a légiesebb vonalú furmint boroknak vagyok a híve. Az előbb említett illajegyekhez édes jellegű fűszerek, vanília, alma, olajos magvak, pihenve pedig kevés cappuccino por és zöld dió is társul még. Karakteres, erőteljesebb kisugárzású, de egyben kedves bor, akárcsak Majoros Laci személyisége, akivel például többek között a Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve! rendezvényen is találkozhattok, ha ellátogatok augusztus 21. és 23. között Tarcalra. Részletes infókat a rendezvényről ITT, vagy a facebook oldalon ITT.    

Kóstolva markáns és kissé rusztikusabb szerkezet, viszont szájban kicsit kevesebbet mutat, mint amit az illatából elvárnánk. A korty itt-ott még kissé tapad és szárít, ízjegyeiben kicsit szerényebb formában, de mégis hozza az illatából tapasztalt jegyeket, citrusokat, és szintén a hordót, ami végigkíséri a bort. Fiatal bor, mely még bőven elbírja az érlelést. Stílusban érezhető, hogy Laci elsősorban a tengerentúli piacnak szánta a bort, de egyébként karakteresebb ételek mellé is nagyon jó párosítható. Hűvösebb nyári estéken, egy pléd és komolyabb könyv társaságában is megállja a helyét. Fogyasztását lehetőség szerint burgundi pohárból ajánlom. Talán némi palackos érlelés után kicsit levetkőzteti a rusztikusabb vonalát, és szerkezetileg is jobban összeáll. Jelenleg nekem 6- pont (86/100), de azt is el tudom fogadni, ha valakinek kicsivel több vagy kevesebb.  Készült 4000 palackkal.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A kóstolt palackot Majoros Lászlótól kaptam)


Related Posts

Tapsifüles furminttal

Tapsifüles furminttal

Kétféle ember létezik: aki szereti a nyulat, és aki nem. Mármint nem simogatni, hanem látni készételként a tányéron. Tudom, a nyúlból készített étel megosztó egy téma, így most kifejezetten azok számára szól a recept, akik hozzám hasonlóan szeretik a belőle készült ételeket. Egyébként a régi […]

Előnyben az édesszájúak

Előnyben az édesszájúak

Keresztes Ákos a Myrtus Pince tulajdonos-borásza bár alföldi gyökerekkel rendelkezik és az évek során több külföldi pincészethez hívták már dolgozni, mégis Tokaj-hegyalján, pontosabban Tarcalon alapított 2008-ban saját családi pincészetet. Mint mesélte egy korábban vele készített interjúmban, az, aki hisz az édes borokban és nem szeretné […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..