Csavard le a nyakát hűvösebb estéken

Csavard le a nyakát hűvösebb estéken

Majoros Lászlót, a Tarcalon lévő Majoros Birtok tulajdonosát és borászát a WineArtCulture oldal rendszeres olvasói már jól ismerik, hiszen eddig két interjút készítettem vele (ITT és ITT olvasható) és a borairól is többször írtam már. A jelen bejegyzés tárgya a 2016-os évjárat furmintja, melynek alapanyagát Laci az I. osztályú Deák-dőlőben szüretelte, helyi tarcali saját élesztővel erjesztette, 100%-ban magyar (30%) illetve francia (70%) hordókban. A csak színléből készült bor 20 hónapot pihent hordóban. Majoros László elmondása szerint egy igazi burgundi stílusú furmint lett a végeredmény.

Majoros Birtok Deák Furmint 2016

Elegáns, összetett, markánsabb illat, édesbe hajló sárga húsú gyümölcsökkel, virágmézzel, és érett, kandírozott citrusokkal, pici mentás hűvösséggel, utóbbi gondolom, az évjáratból adódik. Aromajegyeiben elsősorban a minőségi hordó és az ebből származó jegyek és fűszerek jelennek meg, amiket kis szellőzés után kontúrként a kompótos, illetve a furmint szőlőfajtára jellemző körtés-birses illatjegyek zárnak le. Kifejező, gazdag, jó mélységeket mutató bor – mondom ezt annak ellenére, hogy személy szerint én a légiesebb vonalú furmint boroknak vagyok a híve. Az előbb említett illajegyekhez édes jellegű fűszerek, vanília, alma, olajos magvak, pihenve pedig kevés cappuccino por és zöld dió is társul még. Karakteres, erőteljesebb kisugárzású, de egyben kedves bor, akárcsak Majoros Laci személyisége, akivel például többek között a Tarcali Bűbájos Hétvége: újratöltve! rendezvényen is találkozhattok, ha ellátogatok augusztus 21. és 23. között Tarcalra. Részletes infókat a rendezvényről ITT, vagy a facebook oldalon ITT.    

Kóstolva markáns és kissé rusztikusabb szerkezet, viszont szájban kicsit kevesebbet mutat, mint amit az illatából elvárnánk. A korty itt-ott még kissé tapad és szárít, ízjegyeiben kicsit szerényebb formában, de mégis hozza az illatából tapasztalt jegyeket, citrusokat, és szintén a hordót, ami végigkíséri a bort. Fiatal bor, mely még bőven elbírja az érlelést. Stílusban érezhető, hogy Laci elsősorban a tengerentúli piacnak szánta a bort, de egyébként karakteresebb ételek mellé is nagyon jó párosítható. Hűvösebb nyári estéken, egy pléd és komolyabb könyv társaságában is megállja a helyét. Fogyasztását lehetőség szerint burgundi pohárból ajánlom. Talán némi palackos érlelés után kicsit levetkőzteti a rusztikusabb vonalát, és szerkezetileg is jobban összeáll. Jelenleg nekem 6- pont (86/100), de azt is el tudom fogadni, ha valakinek kicsivel több vagy kevesebb.  Készült 4000 palackkal.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A kóstolt palackot Majoros Lászlótól kaptam)


Related Posts

Keresztes Ákos: Csak így lehet egy borvidék presztízsét építeni

Keresztes Ákos: Csak így lehet egy borvidék presztízsét építeni

Keresztes Ákossal, a tarcali Myrtus Pince tulajdonos-borászával, a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület ügyvivőjével beszélgettem. A fiatal borász pályafutása alatt már megjárta a Patricius Borházat és a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokot is, majd a felesége szülei által alapított Pataky BorBála pincészetet vették át, amit átkeresztelve felesége […]

Tokaj, legendák nyomában: a Király

Tokaj, legendák nyomában: a Király

Tokaj, legendák nyomában címmel új, többrészes sorozat indult az oldalon, amelyben Nagy-Kornél történész, az ELKH BTK Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa segítségével arra vállalkoztam, hogy bemutassam Tokaj-Hegyalja egy-egy híres dűlőjét, s ezzel együtt egy olyan meghatározó pincészet aszúját is, ami részben vagy teljes mértékben erről a dűlőről készül. Örömömre az elindult […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .