Új szelek fújnak a Mátrában

Új szelek fújnak a Mátrában

Kézdy Dani, akinek nevéhez többek között a Furmint Február rendezvény is köthető, mindig töri a fejét valami új projekten. Nem verte nagydobra, de aki figyelte a kommunikációját, érezhette, hogy mostanában a figyelme a Mátrai borvidék felé fordult. A kiváló adottságokkal rendelkező borvidékről nyugodtan leszögezhetjük, hogy hírnevének, elismertségének emelésének érdekében még bőven van teendő.

Mindenesetre a Mátrai borvidéken szerencsénkre egyre több lelkes borkészítő jelenik meg, akik újító gondolatokkal töltik meg a kereteket. Dani és üzlettársa, Dancsecs Ferenc ezeket az új borászatokat, filozófiákat, borokat szeretnék megmutatni a világnak. A New Mátra projektnév alatti törekvések központjában a kommunikáció áll, de a saját kapcsolati hálójukat kihasználva borcsomagokat is fognak értékesíteni. A tervek szerint ezek a borcsomagok havonta más összetételűek lesznek, és akár mikrotételeket is tartalmazhatnak.

Termelői oldalról többek között olyan pincészetek csatlakoztak a csapathoz, mint például Benedek Péter, Kékhegy Pince, Centurio Pince, Losonci Bálint, Karner Gábor, Major Levente, Páger Pince, Kerekes Pince, Hoop Wines, Itt és Most Pince. Mindezekről a budakalászi Kálvária Pincében hallhattunk szűk körű sajtótájékoztató keretében, amelyhez természetesen egy kóstolósor is kapcsolódott.

Hoop Wines Pink Syrah Pét-Nat 2019

Egy egészen izgalmas gyümölcsbomba, sok piros bogyós fűszerrel.

Benedek Péter Kékfrankos rosé 2019

Mindent megkapunk, amit egy modern rosétól kell: tutti-frutti, sok gyümölcs. Kellemes, egyensúlyos, könnyen érthető, populáris rosé.

Kékhegy Pince Siller Cabernet Sauvignon 2019

Tetszik a bor egyensúlya, tartalma, amelyhez feszes savak párosulnak. Élvezhető bor sok fűszerrel, de kevesebb gyümölccsel.

H2 Millenium Frankóm 2018

Formabontó, megosztó bor, amelyben az obligát piros bogyósok felvonulnak ugyan, de a sav egészen harsány és rusztikus.

Centurio Pince Birtokbor 2019

Hárslevelű, olaszrizling, sárgamuskotály, szürkebarát és zenit házasítás. Parfümös, szőlős-traminis, érett gyümölcsös illatok. Ízben sokszínűbb, megfelelő teltségű és intenzitású. Szép bor, amely népszerű tud lenni.

Losonci Pince Rizling 2018

Gazdag illatában zöld tea, ásványok, némi élesztő, mandula, érett trópusi gyümölcsök, sárgabarack kompót, almakompót és sárgadinnye. Izgalmas korty, feszes savak, közepes test, hosszú lecsengés. Nagyon tetszik.

H2. Furmint 2018

24 gramm cukor mellett 7,2 gramm sav. Érett alapanyag, amelyben fanyar gyümölcsök és érett trópusi gyümölcsök is felvonulnak, némi zöld tea, kamillavirág kiegészítéssel. Az édesérzet kellemes, nem túlzó, kell is a savak mellé. Szép bor.

Kerekes Pince Syrah 2017

Mind illatában, mind pedig ízben egészen szépen mutatja a fajta jellegzetességeit és szépségeit. Jó szerkezetű, szép savú, elegáns bor, integrálódott tanninnal.

Itt és most Pince Ideje van Kékfrankos 2018

Egészen szép, buja illat, sok érett gyümölccsel, jól integrálódott fával, konyakmeggyes vonallal. Lendület, erő, vibrálás mellett kiváló szövetű bor. Tanítani lehetne a fajtát ezzel a borral.

Karner Pince Vitézföld 2017

A pincétől megszokott természetes illatok, sok gyümölccsel és fűszerekkel, valamint némi földes termőhelyre utaló aromavilággal. A kortyban az almasavas erjedés rontott az élményen. Kár…

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Fotók: Dancsecs Ferenc

(A WineArtCulture a szervezők meghívásából vett részt az eseményen, köszönjük a meghívást)


Related Posts

Megszületett a Magna Mátra

Megszületett a Magna Mátra

Hiába hazánk második legnagyobb kiterjedésű borvidéke a Mátrai, a legutóbbi időkig a súlyához mérten mégis csak kevés szó esett róla. A most alakult Magna Mátra szervezetnek viszont már közös víziója van arról, hogy miként válhat a régió erős identitású termőhellyé. A nyolc alapító pince (Benedek […]

Hoop Wines: Bizakodóak vagyunk!

Hoop Wines: Bizakodóak vagyunk!

Kerekes Zoltán tulajdonos és Németi Zoltán nevéhez fűződő Hoop Wines a szó szoros értelmében egy kis garázsborászat. A Gyöngyöspatán tevékenykedő pincészetről egyébként már két alkalommal írtam ITT és ITT az oldalon. Mint azt már korábban is jeleztem, bár az első Hoop Wines palackok már 2014-ben […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .