Myrtus Pince Furmint Botrytis 2016

Myrtus Pince Furmint Botrytis 2016

A Myrtus Pince tulajdonos-borászával, Keresztes Ákossal, múlt évben a Bűbájos Hétvége sajtótájékoztatóján találkoztam első alkalommal, majd kis idő elteltével egy interjú erejéig (ITT olvasható) meglátogattam Tarcalon. Búcsúzóul pedig megajándékozott egy általam kiválasztott borral, nevezetesen a 2016-os évjáratú Furmint Botrytis-szel, amelyről érdekességként annyit elárulok, hogy szinte az összes tételt a 2018-as Tokaji Borárverésen megvette a londoni Pall Mall 67. Keresztes Ákosnak nagyjából csak 30 palack maradt még belőle. Desszert helyett most ez került otthon az asztalra.

A bor alapanyaga (100% furmint) Tarcalról, közvetlenül a pince feletti területről, a Vigyorgó-dűlőből lett október végén szüretelve, a fürtökön pedig 100% aszúsodott szemek voltak. Mint utólag megtudtam, ebben a dűlőben kezdték Ákosék anno a borászkodást, illetve felesége szülei telepítették a szőlőt, a furmintot 1995-ben. A bor spontán, tartályban erjedt, majd 9 hónapon keresztül érlelődött hordóban. Közepestől picivel intenzívebb illatában édes citrusok, virágméz, aszalt sárga húsú gyümölcsök, birsalma-és sárgabarack lekvár, kandírozott ananász, illetve narancshéj fedezhető fel. Gazdag, izgalmas és sokrétű illat, ízében a birses, kajszibarack lekváros jegyek dominálnak, friss és érett citrusokkal társítva. Élénk savak egyensúlyozzák ki a 160 gramm cukrot, fűszeres lecsengés teszi emlékezetessé. Pontozva valahol a 6- pont környékén van, de a hosszú érlelési potenciálja miatt ez még simán változhat. Kár, hogy a későbbi visszakóstolásra már nem igazán lesz alkalmam, kivéve, ha most május 1 – 3. között megrendezésre kerülő Bűbájos Hétvégén Ákos nem lep meg azzal, hogy felbont még egy palackkal.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .