Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak, és inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni – vallja legújabb interjúmban a Kreinbacher Birtok kereskedelmi-és marketing vezetője Prisztavok Zoltán, akitől többek között azt is megtudtam, hogy milyen új tervekkel látnak neki a pezsgőkészítéshez Somlón. Hogy valaki szereti vagy sem azt a fajta gondolkodást, amit a pincészet képvisel, az külön történet, egy dolgot viszont el kell ismerni: általuk a somlói borok még jobban a figyelem középpontjába kerültek, a hagyományos értékeken alapuló innovációknak és a nyugati gondolkodásnak köszönhetően a Kreinbacher Birtok alaposan megreformálta és átrendezte a magyar pezsgőpiacot.
Folyamatos fejlesztések, nemzetközi elismerések, Christian Forget pezsgőmester személyében francia tanácsadó – mindig történt körülöttetek valami. Most viszont csend van, holt tart a Kreinbacher Birtok jelenleg?
Ez a csend talán abból fakad, hogy eddig mindenki megszokta, hogy körülöttünk folyamatosan történik valami. Most is így van, csak talán a megszokottól csendesebben tesszük a dolgunkat. Ahhoz képest, hogy 2014 szeptemberében indultunk, szerencsére mára már ott tartunk, hogy kinőttük a piacot. Újdonságként tavaly nyáron debütált az új rozé pezsgőnk, amelyről érdemes tudni, hogy nem Somlóról szól elsősorban.
Hanem?
A Rosé Brut a pinot noir-ra épül, amely számos régióban jól bevált fajta pezsgőkészítésben. Hogy ezzel a fajtával dolgozhassunk, ki kellett lépnünk a borvidékről, hiszen Somló a fehér fajtákról szól. Persze nem volt könnyű a megfelelő alapborokat és megfelelő házasítást elkészíteni, de az eredmény a teljes csapat szerint várakozáson felül alakult. A jövőben az is cél, hogy a többi pezsgőnknél bővítsük a rendelkezésre álló alapborok számát. Semmi sem statikus a világban, így ebből kiindulva tudni kell előre gondolkodni és mi a Kreinbachernél pontosan ezt tesszük. A somlói borvidék a méretéből adódóan számunkra nem alkalmas annyi pezsgőalapanyag szolgáltatására, amely ki tudná elégíteni a magyar piac megnövekedett igényeit. Hosszútávon nem az a feladatunk, hogy jó somlói pezsgőt készítsünk, hanem, hogy nagyon jó magyar pezsgőt csináljunk.
Szóval ez lesz a jövő?
Szerintünk igen és döntésünket hosszú, alapos gondolkodás előzte meg. Rá kellett térnünk a Champagne-i gondolkodásmódra, ami azt jelenti, hogy a pezsgőkészítés arról fog szólni, hogy hogyan tudunk továbbra is magas minőségű pezsgőt készíteni mind a saját, mind a felvásárolt szőlőből készült alapborokból. Legyen az pinot noir vagy éppen chardonnay, amit hozzáadunk a Somlón elérhető furmint és chardonnay szőlőfajtákhoz. De ez nem számít újdonságnak külföldön. Champagne-ban sok termelő vagy ház nem rendelkezik saját szőlővel, ettől függetlenül mégis készít pezsgőt – komoly szakértelemmel választják ki, honnan és milyen szőlőt szüretelnek. Nem a saját szőlőn múlik a pezsgőkészítés, hanem azon, hogy rendelkezel-e elegendő tapasztalattal, illetve azokkal a technológiai feltételekkel, amik a pezsgőkészítésre alkalmasak. A szőlőfajta kiválasztása fontos, a borvidék kevésbé releváns. Szóval hiába változik körülöttünk minden, aki ismer bennünket, tudja, hogy nálunk nincs semmilyen fajta kompromisszum, és ez így is lesz. Idéntől például már pinot blanc-nal is próbálkoztunk, szerintünk házasításban nagyon jól működik pezsgőként.

Nem gondolod, hogy a felvásárolt szőlő a pezsgő stílusán érezhető lesz?
Egyáltalán nem, hiszen a választás mindig tudatos, csak kifogástalan minőségű, egészséges szőlőt dolgozunk fel. A pezsgőkészítés egyik legfontosabb pillére, hogy az alapbor semleges legyen. Természetesen az alapbor valamilyen részét a terroir is meghatározhatja, de szerintem inkább arra kell sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy milyen élesztőt használjunk, meddig tartsuk seprőn a bort, és sok más egyéb dologra. Nagyon fontos, hogy az alapbor házasítás tökéletes legyen, erre szerencsére itt van számunkra Chriastian Forget. Most éppen ott tartunk, hogy nagyjából 20-25 fajta alapborból tudunk házasítani. Igaz, Champagne-ban ez a szám eléri akár a 250-et is, tehát még bőven van mit tanulnunk.
Mi adta meg a kezdő löketet, hogy a saját mellett felvásárolt szőlőben is gondolkodjatok?
A kezdő löketet a rozé pezsgő adta meg, így esett első körben a pinot noir kapcsán a választás Pannonhalmára. Stílusban viszont nem felelt meg, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2014 borzalmas évjárat volt. 2015-ben már a Balaton északi és déli partjáról és további két borvidékéről vásároltunk pinot noir-t.
A borvidék nagy részén olaszrizling, hárslevelű és juhfark van, ezekből mi úgy gondoljuk, hogy nem érdemes pezsgőket készíteni. Tudom, vannak olyan borvidékek ahol hárslevelűből is készítenek pezsgőt, de mi ezt a stílust nem kedveljük. Somlón pedig ahogyan már említettem, a furmint mennyisége végleges, főleg azokhoz a tervekhez, amelyeket mi hosszútávra kijelöltünk magunknak. Most talán már tart ott a tudásunk és el is hihetjük, hogy a saját mellett felvásárolt szőlőből, meghatározott attribútumok alapján, képesek vagyunk továbbra is jó minőségű pezsgőt készíteni. Sőt, amennyiben idővel nagyobb választékunk lesz alapborokból, az mindenképp hozzátesz majd ahhoz, hogy részletgazdagabb pezsgők szülessenek.
Mit jelentenek ezek a meghatározott attribútumok?
Azt, hogy előre leegyeztetett koncepció alapján, a szőlőműveléstől kezdve a szüreten át, minden részletről egyeztetünk és saját csapatunkkal szüretelünk.
Hogyan viszonyulnak Somlón a borászok hozzátok?
Egy része örül a Kreinbacher megjelenésének, hiszen nagyon sok energiát fektettünk az elmúlt időkben a borvidék fejlesztésébe, többek között járhatóvá tettük a hegyet, utakat építettünk, és általunk a somlói borok még jobban a figyelem középpontjába kerültek. Sokan látják, hogy ez jót tett egész Somlónak. Másrészről, hogy valaki szereti vagy sem a Kreinbachert és azt a fajta gondolkodást, amit mi képviselünk, az egy másik történet. Van egy mondásunk a cégen belül: mi nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk, hanem hogy hatékonyak.
Ha jól értelmezem vegyes kép alakult ki veletek kapcsolatban?
Sosem tudsz elég jó lenni, Magyarországon a szomszéd kertje mindig zöldebb – ha érted mire szeretnék célozni. Sajnos ilyen a gondolkodásmód idehaza, de mi inkább azokra szeretnénk koncentrálni, akikkel jó együtt dolgozni. Abból indulunk ki, hogy az a vendég, aki ellátogat hozzánk a többi pincészetre is kíváncsi, ezáltal azon borászatokkal, akik rendelkeznek megfelelő nyitottsággal nagyon jó együttműködni és egymás szolgáltatásait is ajánljuk. Csak ilyen jellegű gondolkodással prosperálhat egy borvidék.
Mennyire nyereséges műfaj a pezsgőkészítés?
Ha azt kérdezed, hogy biztatok-e bárkit is a tradicionális pezsgőkészítésre, akkor a válasz egyértelműen nem. Ettől függetlenül én nagyon örülök, ha a piacnak minél több szereplője van. Vagy önállóan, vagy Szentesi József és Garamvári segítségével, de egyre több termelő készít már tradicionális pezsgőt Magyarországon. Ezek között persze van jobb és kevésbé jobb tétel is. A bérben készített pezsgő sok veszéllyel jár, éppen ezért ha valaki komolyan gondolja a pezsgőkészítést, annak inkább saját magának kell csinálnia. De ehhez nagyon sokat kell tanulnia. A pezsgőkészítés külön szakma, és ezt máshol a világon komoly iskolákban tanítják. Itthon sajnos mostoha körülmények között van ennek oktatása, de bízom benne, hogy ez is, akár a gondolkodásmód változni fog. A bor-és pezsgőkészítés két külön világ, ezt még nagyon nehéz megértetni Magyarországon.

1 thought on “Nem azért jöttünk Somlóra, hogy népszerűek legyünk – Prisztavok Zoltánnal beszélgettem”