Tökéletes sütőtök krémleves

Tökéletes sütőtök krémleves

A sütőtök az őszi-tél időszak egyik legkedveltebb slágere. Nem csak egészségmegőrző, hanem gyógyító hatással is bír, gazdag vitaminokban, többek között a szabad gyökök megkötésével lassítja az öregedést, béltisztító és rákmegelőző hatású, kedvező hatással van a vérkeringésre, és az egyik legismertebb antioxidáns és béta-keratin forrás. Remek alapanyag levesekhez, rizottókhoz, főzelékekhez, de lekvár vagy akár desszert is készülhet belőle. Nálam leggyakrabban krémleves formában kerül az asztalra, éppen ezért a változás kedvéért sokszor kísérletezek. Legutóbb gránátalmával, pisztáciával és borral készítettem, de egy idős svájci néni tanácsára, a klasszikus svájci kemény sajtból, az Emmentaler-ből is reszeltem egy keveset. A karakteres, de nem túl erőteljes íze tényleg új rétegeket adott a levesnek. Következzen most a recept, de a hozzávalók listája és mennyisége nem szentírás. Ilyen recepteknél én is sokszor inkább a megérzésre hagyatkozom.

Sütőtök krémleves

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök
  • 2 db salottahagyma
  • ½ gerezd fokhagyma, reszelve
  • 20 gr vaj
  • 100 ml 30%-os habtejszín
  • víz vagy szárnyas alaplé
  • 1 dl fehérbor (én Kamocsay Ákos Prémium Sárgamuskotály 2018-as borát használtam)
  • ízlés szerint só, bors, parmezán, pisztácia, parmezán, Emmentaler  

Elkészítési mód:

A sütőtököt megmossuk, negyedeljük, majd a belsejét kikaparjuk, de nem dobjuk ki, mivel később az alapléhez felhasználjuk. Légkeveréses sütőben, egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 °C-on nagyjából 1 órán keresztül sütjük. A sütés felénél kis virágmézet csurgatunk a sütőtökre. Ha kész, egy kanál segítségével kiszedjük a belsejét, a héját viszont nem dobjuk ki, mert a nyers tök kikapart belsejével együtt megy majd az alapléhez.

Az alaplé elkészítéséhez egy serpenyőben kevés vajon üvegesre pirítjuk a salottahagymát, sózzuk, borsozzuk, belehelyezzük a nyers tök kikapart belsejét, illetve a sült héját, majd felöntjük vízzel vagy a szárnyas alaplével és lassú tűzön felforraljuk. Hozzáadjuk a bort, majd ismét felforraljuk. A sült tök belsejét egy villával összetörjük, ízesítjük egy kevés szerecsendióval és fokhagymával, belereszeljük az Emmentaler sajtot, hozzáadjuk a tejszínt és az alapléből annyit, amennyit felvesz. Botmixer vagy turmixgép segítségével krémesítjük, majd szitán átszűrjük. Tálaláskor pisztáciával, gránátalmával és parmezánnal megszórjuk a tetejét.  

Borajánlat:

Kamocsay Ákos Prémium Sárgamuskotály 2018

A Kamocsay Ákos prémium borcsaládjához tartózó 2018-as sárgamuskotály, virágos, mézes, kellemes muskotályos illatokkal nyit a pohárban, amihez társulnak fehér húsú gyümölcsök, friss körte és szőlő zamatok. Tartalmas, de könnyedségre hangolt, kedves bor. Kóstolva érett citrusok, nyári alma és peckes savak teszik kellemessé a kortyot. A krémleveshez használt gránátalma miatt remekül passzol párosításként a sárgamuskotály a fogáshoz, kicsit lazítva és könnyeddé téve a levest.

Extra tipp:

Ha aszút (például Hilltop Tokaji Aszú 5 puttonyos 1996) vagy édes szamorodnit szeretnétek használni a sütőtök krémleves elkészítéséhez, illetve borpárosításként, akkor nem kell bele reszelt sajt, illetve díszítésként a pisztácia és a gránátalma helyett használjatok pirított diót. A sült tök masszához pedig adjatok narancsot, kevés chilit és egy kis gyömbért, illetve sütés közben a mézhez fahéjat.

Szerző, recept, borajánlat és fotók: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője

(A recept a Hilltop Borászat és a WineArtCulture közös együttműködésének eredményeként jött létre)


Related Posts

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

Fehérboros tejszínes lazacos garnéla

A múltkori serpenyős süllő recept után következzen ismét egy olyan étel, aminek elkészítése bruttó 20 percet vesz igénybe. Ráadásul minden különösebb konyhai gyakorlat nélkül elkészíthető, nem mellesleg alig kell hozzá néhány alapanyag. Aki szereti a halat és a garnélát, annak ideális ebéd vagy vacsora. Aki […]

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel

Serpenyős süllő zöldségekkel – egyszerű elkészíteni, finom és mutatós. Nem mellesleg a fogyókúrázók is bátran ehetik, az előkészítési folyamatokkal együtt közel 20 perc alatt már kész is. Így azok számára, akik gyorsan szeretnének valami finom ebédet vagy vacsorát varázsolni az asztalra, ideális választás. Akik esetleg […]



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .