Szepsy István, a mádi ikon

Szepsy István, a mádi ikon

Szepsy István, a mádi borász, akinek családja a 16. századtól kezdve készít borokat Tokaj-Hegyalján, kétségtelenül egy ikon a magyar borászat életében. Megújító munkássága nagymértékben hozzájárult a Tokaji borvidék fejlődéséhez és ismertségéhez. A Szepsy család 55 hektáron, 6 településen 27 dűlőben művel szőlőt, de további 50 hektár vár betelepítésre. A száraz borok első évjárata a 2000-s volt, gyakorlatilag aszút szerettek volna készíteni az Úrágya-dűlőből, de nem volt botritisz, így egy késői szüretelésű, de száraz bor született. A jelenlegi száraz furmint koncepció lényege, hogy nincs botritisz, részleges almasavbontás történik és hordóban erjed. A hordó mérete a dűlőtől függ, de 300 literes a maximum űrtartalom.

Március elején a Bortársaság Parlament melletti üzletében tartott beszélgetős, kifejezetten jó hangulatú kóstolót Szepsy István fia, ifj. Szepsy István, így a rövid bevezető után, következzen az izgalmas sor, amit kóstoltam:

Szepsy Furmint 2018

A birtok furmint a nagy képességű területekről származik, csak fiatalabb tőkékről, a hordóhasználat aránya pedig 50%. Közepesen intenzív illatában őszibarack, sárga alma, mangó, vanília, pirított magvak, fahéj, fehérbors, szegfűszeg, tejcsoki, joghurtosság vonul fel. Arányos felépítésű, egyensúlyos bor, élénk savakkal és finom textúrával. Meleg tónusú, jó ivású bor. 7 pont

Szepsy Nyulászó Furmint 2018 (magnum palack)

A 18 és 60 év közötti tőkékről szüretelt alapanyag a déli fekvésű, 150-190 méter tengerszint feletti magasságon elhelyezkedő, sárga agyagú és zúzott tufa talajú Nyulászó-dűlőről érkezett. A bor hordóban erjedt, saját élesztővel, majd másodtöltésű 300 literes hordóban pihent 7 hónapon keresztül. Illatában trópusi gyümölcsök, érett alma, grapefruit, birsalmasajt, édes hordófűszerek, vanília, finom toast, pirított magvak fedezhetőek fel. A korty feszes, a savak lendületesek, pici tanninos tapadás, és kidolgozott struktúra jellemzi. Kóstolva sok érett gyümölcs, trópusi gyümölcsök sora, szőlő, vanília és enyhe toast tapasztalható. Lecsengése kellemesen fanyar, sós-ásványos. 7 pont

Szepsy Bányász Furmint 2017

A furmint a Tállyai történelmi I. osztályú Bányász-dűlőből érkezett. A hűvös tónusú bor aromajegyeiben azonnal jön az ásványosság, sós fuvallat formájában, továbbá magvak, érett sárga alma, vilmoskörte, fahéj, gyömbér, érett grapefruit, narancshéj is felfedezhető. Kóstolva a finom, de komoly savak vezetik a kortyot. Közepes testű bor, picit melegítő alkohollal, ízjegyeiben fanyar gyümölcsök, egres, éretlen alma, lecsengésében határozott ásványosság, sósság. Komoly anyag, de még nagyon fiatal bor. 7,5 pont

Szepsy Úrágya Furmint 2017

Az ikonikus dél-nyugati fekvésű Úrágya-dűlő Mádon, 200-235 méter tengerszint feletti magasságon helyezkedik el, az ültetvények kora pedig 40-60 év között van. Az eddigi kóstolt borokhoz képest szélesebb, teltebb illattal rendelkezik, benne magvak, érett gyümölcsök, citrusok, és fehér bors. Telt idomú, puha textúrájú bor. A korty közepe krémesen puha, de a lecsengés visszahozza a savintenzitást. Kifejezetten ásványos korty, gyakorlatilag fanyar és érett gyümölcsök kavalkádja sós lében. 7,5 pont

Fotó: Dr. Konkoly Mihály

Szepsy Urbán 73 Furmint 2017

A 80 éves mádi ültetvény talaja zeolit, riolit, kvarc, vörös agyagban gazdag. A 73-as parcella mérete mindössze 0,34 ha. A meredek lejtős parcellában még megtalálhatók az ősi lazafürtű furmint klónok, amelyek kiemelkedő minőséget adnak. Gazdag és buja illatában sok trópusi gyümölcs, vanília, aszalt gyümölcsök, fahéj, pirított magvak, kamilla, tűzkő, herbák, és finom fűszerek fedezhetőek fel.  Krémes, puha és dús bor emelkedett alkohollal, finomra csiszolt savakkal, és némi csersav érzettel. A struktúrája tömény és koncentrált, lecsengése nagyon hosszú, de felerősödik az alkohol melegítő hatása. 7 pont 

Szepsy Szent Tamás Furmint 46 2017

A 70 hektáros (ebből 11 hektárnyit művelnek) Szent Tamás-dűlő Mád keleti részén található. A meredek lejtős terület 46-os parcellájában 60 éves bakművelésű tőkéket találunk, ezekről készül a fent említett 2017-es évjáratú furmint. Mély, strukturált és tömör aromajegyeiben kamilla, herbák, érett citrusok, grapefruit, aszalt gyümölcsök, nedves kövek vonulnak fel. Kóstolva feszes szerkezet, komoly savak, vibrálás és lendület jellemzi. A kortyot sós ásványok határozzák meg, ízében citrusok, fanyar gyümölcsök és érett fehér húsú gyümölcsök, melyek kiegészülnek a finoman használt hordó magvas, toastos karakterével. Szikár bor, izgalmas lecsengéssel. 8 pont

Szepsy Szamorodni 2013

A 190 grammnyi maradékcukorral a 6 puttonyos aszú kategóriába tartozik. Intenzív illatát őszibarack lekvár, sárgabarack, birsalmasajt, banán, narancsolaj, virágpor, sárga virágok, propolisz, méz, gyömbér, botritisz, mangó, maracuja, dohány, zöld tea jellemzi. Puha, krémes, finom érintésű korty, elegáns savakkal és komoly mélységekkel. Ízjegyeiben trópusi gyümölcsök, aszalványok, édes fűszerek kavalkádja érezhető. Fantasztikusan hosszú és gazdag lecsengés. Nagy formátumú bor. 7,5 pont

Szepsy Szamorodni 2012 Öreg tőkék (Betsek)

Az érleltebb, mélyarany színű bor összetett illatában méz, méhviasz, gyömbér, aszalt sárgabarack, dió, mandula, némi kamillavirág, propolisz, száraz avar, dohánylevél, fahéj, szegfűszeg. Kóstolva pedig tovább fokozódik az élmény. Krémes, mély és koncentrált bor, melynek ilyen magas cukortartalomnál is példaértékű az egyensúlya. Kóstolva tercier aromák sora egészíti ki a friss- és aszalt gyümölcsöket. Komoly bor! 9 pont

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus

Borítókép: Szepsy facebook oldal


Related Posts

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..