Szerző: Konkoly Mihály, nemzetközi borakadémikus
Beöthy János ősei a Káli-medencében művelték a szőlőt generációkon át. János is ebben nőtt fel, de az idill hamar elmúlt és Németországban kellett új életet kezdenie. A csúcsgasztronómiát kiszolgáló delikátesz és húságazat szereplője volt, ahol könnyen, és gyorsan beszippantotta a kiváló borok világa. Számára Burgundia az etalon, de ez nem tántorítja el attól, hogy syrah vagy chenin blanc fajtákat is termesszen. Beöthy János a Badacsonyi borvidéken, a Csobánc hegyen 2,5 hektárt művel 1997 óta. Ma már bioművelés keretében gondozza a szőlőt.
Von Beöthy Olaszrizling 2017
Az alapanyag tartályban erjedt. Lassan nyíló illatában némi idővel ananász, fehér virágok, citrusok, sárga alma és körte jelenik meg. Kóstolva közepes testű, élénk savú korttyal találkozunk. Szépen felépített, egyensúlyos bor, közepes lecsengéssel. 6 pont
Von Beöthy Rizling 2016
Rajnai rizling és olaszrizling házasítása, amely spontán erjedt 1000 literes hordóban egy éven keresztül. Mély citrom színű bor, melynek illata gyógynövényekre, zölddióra, kamillára, citrusokra és zöld almára emlékeztet. Kevésbé légies, a test a közepesnél nagyobb. Érett sárga húsú gyümölcsök vezetik az ízképet. Élénk savak, alig érezhető alkohol. A hagyományosabb stílus kedvelőinek. 6 pont
Von Beöthy Quoadriga 2013
Roby Lakatos inspirálására összeállított tétel, mely chardonnay, chenin blanc, riesling, és furmint fajták házasításából készült, és tartályban erjedt. Illatában némi pohárpörgetéssel sárga virágok, méz, lédús fehér húsú gyümölcsök, gyógynövények, tengeri só, fehér bors jelennek meg. Alig közepes testű bor, kifejezetten élénk savakkal, sok citrussal. 6 pont
