Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. Az egyszerű ételektől kezdve a fine dining-on át, remélem, mindenki megtalálja majd a kedvencét. Amennyiben jövő évben az időm és az energiám is engedni, természetesen szeretnék folytatást. De addig megmutatom, hogy milyen éttermek és séfek szerepelnek az október 29-én induló sorozatomban:

  • Pesti István – Platán Éterem

Pályáját 1986-ban a Grand Hotel Hungáriában kezdte, majd több kitérő után a Cyrano és a Cosmo éttermekben folytatta. A köztudatba a Babel étterem séfjeként került be, ahol a nyitás után 5 évig nagyon egyedi konyhát vezetett és csapatával számos szakmai elismerést kapott. Ezt követően többek között a Baldaszti’s Kitchen konyháját vezette, majd az Apor Vilmos téren a Hegyvidék Bevásárlóközpontban nyíló Tantihoz hívták séfnek, munkássága alatt az étterem meg is kapta a Michelin-csillagot. Most Tatán a Platán éttermet erősíti a szaktudásával. Magyarország legszebben tálaló séfje.

  • Segal Viktor

A magyar vendéglátás központi figurája, Magyarország egyik legismertebb séfje és gasztronómiai tanácsadója. Dolgozott többek között Israelben, Hollandiában, Franciaországban (2 Michelin-csillagos étteremben), és természetesen több magyarországi étteremben is.

  • Arany Kaviár – Kanász László

Kanász László 2009-ben csatlakozott a konyha csapatához, 2011-től már séf-helyettesként dolgozott, 2015-től vette át a konyha irányítását. Az Arany Kaviár éttermet a Michelin Guide 2007 óta ajánlja és a Dining Guide „Magyarország Legjobb 10 Étterme” díjjal tüneti ki 2005 óta minden évben.  (Molnár Attilával, az Arany Kaviár társtulajdonosával már készítettem egy interjút, ezt ITT tudjátok elolvasni.)

  • Wolf András

Többek között dolgozott a Rézkakas étteremben, Spanyolországban a La belle epoque étteremben, majd a Matteo étterem konyhafőnöke lett. Öt évet töltött Biró Lajos mellett a Bock bisztróban, 2009 óta pedig a New York kávéház és a Salon étterem executive chef-je. Számos szakmai siker mellett 2013-ban a Gault Millau étteremkalauz az év konyhafőnökének választotta. Tagja a Bocuse d’or Akadémiának. Jelenleg az egyik kereskedelmi csatornán is feltűnik egy főző-show műsorban zsűriként.

  • Litauszki Zsolt

Szintén az ország egyik legelismertebb séfje, éveken keresztül volt a Zsidai Csoport által vezetett éttermek kreatív séfje. Ráspi Étterem, 9 év Ausztriában, ahol két Michelin-csillagos étteremben is dolgozott. 2008-ban tért vissza Magyarországra.

  • Márga Bisztró, Csopak – Endrédi Zoltán

Ha Csopak és Balaton, akkor a Szent Donát Birtok étterme a Márga Bisztró, az ország egyik legszebb panorámájával rendelkező étterme. A csodálatos panorámához kitűnő, helyi alapanyagokra építő konyha is társul. Endrédi Zoltán konyhafőnök munkáját pedig Varga Roland kreatív séf segíti.

  • Kistücsök, Balatonszemes – Pohner Ádám, Jahni László

A Balaton és talán Magyarország egyik legismertebb étterme. Jahni László már a kezdetek óta meghatározó arca az étteremnek. Pohner Ádám, a fiatal generáció egyik legtehetségesebb képviselője már a Bocuse d’Oron commis-ként, és versenyzőként is megfordult.  Nemrégiben igazolt a Kistücsökhöz. (Csapody Balázzsal, a Kistücsök Étterem tulajdonosával nemrégiben készítettem egy interjút, ezt ITT tudjátok elolvasni)

  • KOLLÁZS, Four Seasons – Győrffy Árpád

Kisebb kitérők után a budai Arany Ka­viár étteremben dolgozott, ma pedig a Budapesten található Kollázs Brasserie & Bar konyhafőnöke.

  • Palotai Csaba

Palotai Csaba 15 évet dolgozott Amerikában és Nyugat-Európában: New York, Milánó, Párizs, London, de Gordon Ramsay-nél, a közismert sztárséfnél is megfordult egy évet.

  • Laposa Birtok – Szilvási Mihály

A Laposa Birtokra nem csak a jó borok és a csodálatos balatoni kilátásért érdemes ellátogatni, hanem a finom ételekért is. Szilvási Mihály közel tízévnyi franciaországi munka után tért vissza Magyarországra a Laposa család kedvéért.

  • Kreinbacher Birtok – Toldi József

Pezsgő, jó borok és finom ételek – mindez a Somlón található Kreinbacher Pincénél. Toldi József séf pedig egyre biztosabb kézzel vezeti a Kreinbacher Birtok éttermét. Naná, hogy helye van a sorozatban, ITT például már szerepelt a honlapon egy recepttel.

  • Erhardt Étterem, Sopron – Erhardt Zoltán

Házias ételekkel, nyugalommal és kellemes nyári kerthelyiséggel várja a vendégeit az Erhardt Étterem. Most egy egyszerű elkészíthető étellel meg is mutatják nektek, hogy a sok elismerés, amit az elmúlt időben kaptak, az nem a véletlen műve volt.

  • Villa Medici – Amrein Csaba

Amrein Csaba már 22 éve vezeti az étterem konyháját, nyomon követi a nemzetközi gasztronómiai trendeket és rendszeresen vesz részt hazai és külföldi továbbképzéseken. Célja, hogy mindig egy lépéssel a megjelenő irányzatok és trendek előtt járjon, és hiszi, hogy a magyar gasztronómia megbecsültsége is erősödni fog. Két csodálatos recepttel fog szerepelni a sorozatomban.

  • Macok Bisztró, Eger – Macsinka János

Ha valaki jót szeretne enni Egerben, akkor a Macok Bisztó kötelező úticél. Macsinka János séf jó minőségű alapanyagokból újragondolt hagyományos magyar ételeket főz. A sorozatban egy finom pisztráng recepttel fog megjelenni majd. János 5 évet töltött Olaszországban, majd Németországban, és csak utána került vissza Egerbe.

  • Bock Óbor Étterem, Villány

Aki Villányba látogat, az térjen be a Bock Óbor Étterembe: az étterem rusztikus és enyhén házias stílussal várja a kulináris élvezetek iránti érdeklődőket.  Az elismert Gault&Millau étteremkalauz rendszeresen díjazza a konyha teljesítményét. Már ők is szerepeltek régebben az oldalon egy finom desszerttel: ITT

  • Baricska Csárda, Balatonfüred

Balatonfüred híres csárdája, melynek üzemeltetői a kitűnő veszprémi Chianti Étterem irányításával már bizonyítottak a szakmában. Az étterem 2013 év végén teljes jogú tagjává vált a legkiválóbb vidéki éttermeket tömörítő Stílusos Vidéki Éttermiségnek. Olyan préselt csülök érkezik tőlük, amelyről sokat fogtok még beszélni J

  • Bestia – Varga Roland

A hedonista Bestia 2015-ben nyitotta meg kapuit, kínálatát a magas szintű kocsmagasztronómia jellemzi. Mert ilyen is kell Budapesten és persze a sorozatban is. Új séfje a Deák téri Terminálban és a városligeti Robinsonban szakácskodó, de nemrégiben az Első Mádi Borházból távozó Varga Roland.

A Magyarország meghatározó éttermei és séfjei sorozat az eforras-rendszer.hu közreműködésével valósult meg.


Related Posts

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Kovács Tamás: Ne a gumimatrac és a lubickolás legyen a Balaton fő üzenete

Az alacsony felvásárlási árak miatt sokan felhagynak a szőlőtermeléssel, így vannak olyan falvak a Balaton körül, ahol teljesen megszűnt a szőlőtermelés. Sajnos nincs értéke a szőlőnek, és ez egy komoly probléma jelenleg Magyarországon. A múltkori Csapody Balázzsal készített interjúm után ismét a Balaton a főtéma: […]

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attila – Tokaj vagy Furmint?

Fiáth Attilával ültem le egy kávé mellé, és ha a világot nem is váltottuk meg, de pár kényes téma szóba került: Tokaj, furmint, borstratégia, „botcsinálta” szakértők, és persze a kézművességet sem hagytuk szó nélkül. Attila tanulmányait Budapesten, Cambridge-ben és a Harvard Business School-on végezte. 2012-ben […]



1 thought on “Magyarország meghatározó éttermei és séfjei”

  • A noszvaji Magtár Fogadóban olyan borvacsora menüsort varázsolt Bucsek András és csapata elénk, melyben eddig még nem volt részem. Thummerer Éva pedig hihetetlen hozzáértéssel és vendégszeretettel kalauzolt bennünket a gasztronómia világába. Érdemes ellátogatni hozzájuk! Tőlünk megkapják a szükséges csillagokat👌

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!
Inline
HA TETSZETT, AKKOR FACEBOOKON IS KÖVETHETED A WINEARTCULTURE OLDALÁT! KÖSZÖNÖM!