A Barta Pince jubileumi furmintja

A Barta Pince jubileumi furmintja

A Barta Pince 2015-ös Öreg Király dűlő 10. szüret Furmint az újratelepítés utáni tizedik, jubileumi szüretből készült, egy első töltésű 500 literes, gőzzel hajlított Trust hordóban. Ez még Homonna Attila munkája, hiszen Ujvári Vivien csak 2016 augusztusától csatlakozott a Barta Károly által alapított mádi pincéhez. Attila, aki ha jól emlékszem 2008-tól vette ki részét a borok készítésében, teljesen más habitusú ember, mint Ujvári Vivien, és ez az általa készült borok stílusán is érzékelhető: férfiasabb, azaz erősebb karakterű és feszesebb borok születtek a kezei alatt, ahol a hordó dominánsabban jelent meg. Félreértés ne essék: nem rossz vagy jobb az eredmény, csupán más stílusú. Ki-ki belátása és ízlése szerint eldöntheti, melyik vonal áll közelebb a szívéhez. A magam részéről a finomabb, érzékenyebb Vivien-stílusnak vagyok a rajongója, lásd például a Barta Pince KVG vagy 2018-as furmintjáról írt cikkemet ITT és ITT.   

A Barta Pince 2015-ös Öreg Király dűlő 10. szüret Furmintja spontán erjedt, majd érlelés után 2017. május 3.-án került palackozásra. Csupán 795 palack készült belőle. Megjelenéséből ítélve nem mondanám meg, hogy ötéves bor került a poharamba, közepestől halványabb citromsárga színe inkább egy fiatalabb bor benyomását kelti. Gazdag, összetett és dúsabb illat, kezdésként kis gyurmával, fajtajelleges illatokkal, érett, lédús érett fehér húsú gyümölcsökkel, de a palackérlelésre utaló finom jegyek is szépen megmutatkoznak a pohárban. Pihenve pedig a minőségi hordó sem marad észrevétlenül, talán itt is, akár az ízében, a kelleténél egy kicsivel több van belőle. Az összkép viszont nagyon szép. Kóstolva érezhető, hogy idősebb borról van szó, a korty érett, dinamikus és karakteres, ízjegyeiben szintén érett gyümölcsök, pirított magvak, lecsengésében a hordófűszerek mellett finom kesernye. A savak is érettek, kerekek. Az egyensúlyra egyáltalán nem lehet panasz, talán csak a kicsit erőteljesebb hordóhasználatot lehetett volna finomabbra hangolni. Én inkább ételek mellé tudnám jobban elképzelni, de önmagában is jól esik inni, csak meg kell találni hozzá a megfelelő alkalmat. Például legyen az, hogy az embert próbáló koronavírus-járvány időszak után, még ha döcögve és óvatosan is, de kicsit beindult az élet. 7p-, azaz a százas pontrendszerben 89 pont a jutalma.

A bort Ujvári Vivientől kaptam ajándékba, a vélemény, mint mindig a sajátom.

Szerző: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .