Legenda és valóság

Legenda és valóság

A természetes édes boroknak a készítése komoly hagyományokkal bír Tokaj-Hegyalján. S bár egyesek szerint Paracelsus – a világhírű orvos, alkimista és csillagász – nevezte először folyékony aranynak a tokajit, miután 1524-ben Magyarországon járt, majd ezután elsőként vitte ennek jó hírét a világban, a hiteles források szerint: Paracelsus nem csak, hogy nem járt a borvidéken, de még a tokaji borokról sem írt. Aki kíváncsi arra, hogy honnan ered a legenda, illetve, hogy miért nem igaz a még most is sok helyen tényként kezelt Paracelsus-sztori, az kattintson IDE, és megtudhatja.

Egy legendával kevesebb, de ez összességében nem oszt, és nem szoroz: a világörökség részét képező Tokaji borvidék – mely egyben a világ első zárt borvidéke – nemzetközileg messze a legismertebb magyar borvidék. Az innen származó édes boroknak, főleg az aszúknak, pedig nincs párjuk a világon. De most nem az aszúról, hanem a borvidék másik híres bortípusáról, a szamorodniról szól az írás. Pontosabban a Barta Pince 2015-ös évjáratú édes szamorodnijáról, melynek 100% furmint alapanyagát 220 l-es zempléni tölgyfahordókban erjesztették, majd 18 hónapig új (10%), illetve másod- és harmadtöltésű hordókban (90%) érlelték.

A bor magán viseli ennek az évjáratnak a sajátosságát: telt, érettebb aromák, a meleg évjáratnak köszönhetően laposabb savak, mégis lehet szeretni. Illata alapvetően gazdag, mély és koncentrált, jegyeiben érett citusok- és sárga húsú gyümölcsök, méhviasz, körte, a hordóhasználatból jövő fűszerek és aromák, pihenve kikristályosodott virágméz, fehércsokoládé, érett birs, mogyoró, aszalt ananász, mézes sült banán, fehérgyökér chips. A múltkor kóstolt 2016-ös képest masszívabb és karakteresebb is, ami nem csak az évjárat számlájára írható, hanem mert más borász is készítette: Homonna Attila. Kóstolva bár egy könnyedebb formában visszahozza az illatában tapasztaltakat, valahogy mégis kevésbé tűnik koncentráltnak. Lágyabb savérzetű bor, selymes, de nem túl összetett korttyal, de ezzel együtt egy jó ivású szamorodniról van szó. Készült 876 palackkal. Gyengébb 6 pont a jutalma.

Szerző, fotó: Noreplika (Németi Sándor), az oldal tulajdonosa és főszerkesztője


Related Posts

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János tokaji borász: Az életem egy nyitott könyv

Kiss János, a 2006-ban alapított bodrogkisfaludi Breitenbach Pince tulajdonos-főborásza az egyik legőszintébb magyar borász, aki magáról mindig szerénységgel, társairól pedig nagy alázattal beszél. 2005-ben egy frontális baleset és egy rossz műtét után, egy orvosi műhibával a háta mögött újra kellett kezdenie az életét, de mint […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .