Négy kiváló bor az ünnepi asztalra

Négy kiváló bor az ünnepi asztalra

A nagyböjt időszaka után elérkezik a húsvét, amely egyben a nagy asztali örömök időszaka is. A borkedvelőket is ilyenkor bombázzák ajánlatokkal, így ezen felbuzdulva szeretnék én is néhány bort ajánlani.

Első javaslatom egy nem szokványos rosé. Nem csak a szőlőfajta, hanem a készítési mód is eltér az itthon megszokottól. Barta Anna, a Nagygombos borok készítője a gamay noir (Burgundia déli részének fontos fajtája) szőlőfajtát használja rosékészítésre, és ezek a rosék hordót is látnak. A 2019-es évjárat gamay noir roséjának a fele használt hordóban erjedt, itt érlelődött 5 hónapot és még a finomseprő felkeverés eszközével is éltek a komolyabb beltartalom érdekében. Ez a bor még a pihentetést is meghálálja, ezért ajánlom a 2019-es évjáratot. Elsősorban piros bogyós gyümölcsök, grapefruit, cseresznye vonalra épül, de diszkréten a hordós érlelés is megjelenik a friss savak mellett. Azoknak ajánlom, akik többet keresnek, mint egy szimpla rosé.

fotó: WineArtCulture

Egy egészen különleges fehérbor a következő ajánlatom. A szegedi székhelyű Kárpátia Borház célja, hogy a külhoni magyar borvidékeket, az ott alkotó magyar borászokat és boraikat bemutassa a borkedvelőknek. A krasznabélteki Nachbil Pince ismerős lehet a magyarországi borkedvelőknek, hiszen több szakmai rendezvényen is részt vettek. Napjainkban Serli Csilla borász nevéhez köthető a bio alapanyagból készülő termékpaletta, amelynek egyik legizgalmasabb bora a Grünspitz. Helyi szőlőfajtának tartják, amelyet egy közeli kiskertben találtak és nagy erőket fektettek abba, hogy értelmezhető mennyiségű bor készüljön belőle. A 2018-as évjárat alapanyaga spontán erjedt, négy napig héjon ázott, majd hat hetet töltött 3 különböző porozitású amforában. Karakteres bor születetett, komoly ásványossággal, lendületes savakkal, visszafogott alkoholtartalommal és némi cseres fanyarsággal. A fehér húsú gyümölcsök sokasága mellett finom fűszerek is érezhetők. Leginkább az értők bora.

forrás: Barta Pince Facebook

Ha már a komoly fehérboroknál tartunk, akkor a Barta Pince 2019-es Öreg-király hárslevelűjét is a listára tenném. Az ikonikus termőhelyen 0,6 hektár hárslevelűt művel bio elvek szerint a Barta Pince. Ez a bor a mustülepítés után javarészt harmadtöltésű 500-literes magyar tölgyfahordóban erjedt majd a teljes tétel szintén harmadtöltésű hordóban érlelődött 4 hónapot. Magával ragadó intenzitású bor, a fajta virágos, gyümölcsös jegyeivel és finom kézzel adagolt hordófűszerekkel. Ujvári Vivien borász filozófiáját tökéletesen visszaadó stílus, könnyedséggel, eleganciával, frissítő savakkal, némi maradékcukorral. Lecsengése egészen sokáig megmaradó élmény és még mindig nagyon fiatal bor. Érdemes sietni a beszerzésével, mert összesen 400 palack készült belőle.

forrás: Lantos Borház Facebook

Tudom, hogy a sor végére nagy vörösbort kellene tenni, de én inkább az elegancia felé hajlok. A soltvadkerti Lantos Borház 2016-os kadarkáját javaslom a sonkás ételek mellé. A bor acéltartályban erjedt, majd használt, 500 literes hordóban pihent 6 hónapon keresztül. Szerintem most van a csúcsán. Tobzódunk a friss gyümölcsökben, „kadarkás” fűszerekben és a némi toastos, füstös jegyekben. Finoman simogató tannin, szép savak, kellemes érintés jellemzi. Intenzitására és lecsengésének a hosszára sem lehet panasz.

Kellemes, Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Szerző: Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus


Related Posts

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Magyarország meghatározó éttermei és séfjei

Nem kis energiát belefektetve a projekt megvalósításába, végre megszületett a hamarosan induló új sorozat: Magyarország meghatározó éttermei és séfjei címmel, amely havonta kétszer, vasárnaponként fog megjelenni az oldalon. És hogy miről fog szólni? – mindegyik séf és étterem hozzájárult egy recepttel, amihez én párosítottam borokat. […]

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Ezekkel a magyar pezsgőkkel biztos nem nyúltok mellé!

Pezsgőt bárhol, bármikor és bármilyen alkalommal lehet fogyasztani – így szól a pezsgőrajongók klasszikus mondata. Így én sem tudom elégszer kihangsúlyozni: felejtsük el a sztereotípiákat, hiszen a pezsgő nem kizárólag csak az ünnepek itala. Csak zárójelben megjegyezném, hogy az aszú sem. Egy jó minőségű pezsgő […]Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .